Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe

Post »

Ja je wsiałam 18 maja , przykryłam włókniną i się zaczeły deszcze i zimno . Przyczyną mogą być nasiona które kupiłam w pnos , miały termin ważnośći do tego roku . Duża część warzyw ogólnie bardzo żle mi powschodziła , koniec kupowania w ożarowie nasion . Nie dbają o klienta , wpychają nasiona którym kończy się okres ważnośći .
Bożena
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

limonkaa, ja w sobotę wysiałam nasiona ogórka, bo po tych deszczach i gradobiciu kilka padło bądź nie wzeszło. Chcę uzupełnić grządkę, tylko że ja nie wysiewałam do gruntu, bo przy tych upałach trudno kontrolować wilgotność ziemi, ale wysiałam na waciki. Już wczoraj, czyli w ciągu doby, pokazały się kiełki, wczoraj przeniosłam je do ziemi w kubeczku. W ten sposób łatwiej kontrolować wysiew, no i jest szybciej, niż wysiewać wprost do ziemi - a to teraz ma duze znaczenie.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Limonka

Niestety siew bezpośredni ogórków to loteria. Posiejesz, a przyjdzie ochłodzenie i mokro, to nasiona zgniją. W takich okolicznościach trudno wydawać sądy na temat jakości nasion. tysonka Ci dobrze radzi. Nasiona podkiełkowane możesz nawet wsiać do gruntu . Widzisz co siejesz. A faktycznie kiełkują na wacikach błyskawicznie.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

To dzisiaj kupię nasiona , żeby tylko jeszcze były . Dziękuje za poradę !!!
Bożena
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

Nasiona ogórków na pewno kupisz. Ja też dosiałem kolejne bo po deszczach mi nasiona zgniły w ziemi, jak zapewne i u ciebie.
Verbali
200p
200p
Od: 26 sty 2013, o 16:09

Post »

Ja zawsze sieję na "późną" ogródkową mizerię po 15 lipca i podlewam przy upałach przejeżdżam drapakiem aby nie zrobiła się skała i pod wpływem ciepla i wilgoci pod koniec sierpnia już widac kwiaty a po 10-15 wrzesnia są owoce przez miesiąc. Więc sieej;]
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

Mój ogórek TESSA. 2 szt. już zostały zjedzone.
Zdjęcie z dziś.

Obrazek
johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00

Post »

limonkaa pisze:(...) Przyczyną mogą być nasiona które kupiłam w pnos , miały termin ważnośći do tego roku . Duża część warzyw ogólnie bardzo żle mi powschodziła , koniec kupowania w ożarowie nasion . Nie dbają o klienta , wpychają nasiona którym kończy się okres ważnośći .
Niestety zgodzę się z tym. Kupowałem nasiona w PNOS na Krakowskiej, większość miała datę pakowania 2011 rok, fasola nic mi nie powschodziła :(
Z kolei nasiona fasoli zebrane przez dziadków wzeszły 100%.
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p
Od: 29 mar 2013, o 12:08

Post »

Limonka co Ty mówisz że nasiona z Ożarowa są złe... W życiu lepszych nie miałem , drugi rok z rzędu kupuję i nie żałuję . A może jednak warto zainwestować te parę groszy i kupić nowe paczki ? Albo kupować na styk tak jak ja. Wystarczy zapisać ile się zużyło i na drugi raz tyle kupić .
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasencja

Post »

Jutro pierwsze małosolne :D . Odmiana Octopus.

Obrazek
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

I moje wreszcie się zabrały do życia. I te uprawiane tradycyjnie poziomo i pionowo.
Ale i tak zapobiegawczo wysiałam kilka sztuk w małych doniczkach, bo nie wszystko mi wzeszło. Będą późne ogórki, jeśli będą:).
Pionowo dosłownie kilka sztuk w ramach drugiego podejścia do eksperymentu, który rok temu się nie udał.

Obrazek Obrazek
Obrazek

Ale jeśli możecie zwróćcie uwagę na zdjęcie 3 posty wyżej Artura. Na najniższym liściu są jakieś zawijasy. Nie chce bynajmniej krytykować jego ogórków, tylko u niego to dobrze widać. U mnie jest to samo, ale takie liście obrywam. Widać od spodu, że coś siedzi w tych "kanalikach". Co to?
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Jak wysokie powinny być podpory ze sznurkami przy uprawie pionowej?
Moja rozsada to : ogórek śremski, Julian i gładki gruntowy sałatkowy
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Widać od spodu, że coś siedzi w tych "kanalikach". Co to?
To miniarka.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”