Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach
a oto moja dynia, patison, cukinia i 2 melony z forumowej akcji nasiennej Jak pisałam już mają duże opóźnienie, bo wysiane 5 IV wzeszły dopiero po miesiącu i tylko te 5 egz. Rzut okiem na całość ze dwa tyg. temu:
Na pierwszym planie dynia Hokkaido, patison scallopini, potem cukinia striatio di Italiano, a z tyłu nie widoczne na pierwszych zdjęciach melony
wcześniej i dziś
patison scallopini
2 melony od Franta
już nie mogę się doczekać owoców
Na pierwszym planie dynia Hokkaido, patison scallopini, potem cukinia striatio di Italiano, a z tyłu nie widoczne na pierwszych zdjęciach melony
wcześniej i dziś
patison scallopini
2 melony od Franta
już nie mogę się doczekać owoców
- agaM
zelwi tak sobie wymyśliłam i na razie tak rosną, na szerszej redlinie. O folii pod dynie przeczytałam na forum więc chyba ok. A z redliną to nie wiem czy to dobrze czy źle dla nich, ale może sobie poradzą.
Gdy bardziej popada mój warzywniak może "popłynąć", więc to takie "zabezpieczenie". Zobacz zresztą sam; tak było na wiosnę i dwa razy po ulewach(wtedy nie robiłam już fotek):
aha i tej kuny Ci współczuję, ciekawe czy jest jakiś sposób na nią, bo przecież owoców CIę pozbawi nim cokolwiek urośnie...
Gdy bardziej popada mój warzywniak może "popłynąć", więc to takie "zabezpieczenie". Zobacz zresztą sam; tak było na wiosnę i dwa razy po ulewach(wtedy nie robiłam już fotek):
aha i tej kuny Ci współczuję, ciekawe czy jest jakiś sposób na nią, bo przecież owoców CIę pozbawi nim cokolwiek urośnie...
- agaM
tak katerino, zwykła czarna folia, i to chyba z tych grubszych bo kupiona była pod posadzki, porozcinałam tak bardziej by dopływ powietrza jakiś był, i "wentylacja" ;) podlewam w te dziury. Teraz czeka mnie szybkie przystrzyżenie trawnika z boku, zanim zaczną iść dalej i się kłaść.(tam gdzie zaplanowałam, ale czy one będą takie posłuszne? ;))
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja pierwsza w życiu dyńka rośnie w oczach.
Hokkaido, bo o niej mowa i zapytanie mam do Was kochani, ile takich dyń może wyżywić jeden krzak, bo oprócz tej naliczyłam jeszcze 5 zawiązanych,a końca nie widać.
Czy powinno się redukować ilość owoców na krzaku, jeśli tak, to ile ?
Hokkaido, bo o niej mowa i zapytanie mam do Was kochani, ile takich dyń może wyżywić jeden krzak, bo oprócz tej naliczyłam jeszcze 5 zawiązanych,a końca nie widać.
Czy powinno się redukować ilość owoców na krzaku, jeśli tak, to ile ?
pozdrawiam, Anita
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczna dyńka:) Z redukowaniem daj sobie spokój, dynia sama się wyreguluje:)
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Dokładnie tak , chociaż można nieco interweniować , z korzyścią dla siebie . Jeśli zaczęła dynia wcześnie zawiązywać , to gdy już za kilka tygodni urośnie i zmieni barwę na ciemniejszą ( pomarańczową ) to z powodzeniem można rozpocząć spożycie . Hokkaido zawiąże nowe owoce , lekko, też zdążą dojrzeć . To trochę podobnie jak z cukiniami , można zrywać i wyrastają nowe .loeb pisze:Śliczna dyńka:) Z redukowaniem daj sobie spokój, dynia sama się wyreguluje:)
- NITKA
- 1000p
Ok rozumiem, dziękuję kochani.
Rety już mi ślinka cieknie.
Rety już mi ślinka cieknie.
pozdrawiam, Anita
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Owszem owszem, można zrywać a nawet trzeba bo te już dobrze czerwone robią się wyjątkowo apetyczne dla myszy;)
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja też mam ochotę na pieczoną dynie.Dzisiaj akurat oglądalam w tV przepis na tartę z pieczona dynią ,papryką i szałwią...mniam
Asia
Asia
- NITKA
- 1000p
No niech tylko spróbuje, już ja jej dam popalić. Kota przy dyniach upalikuje, niech się wreszcie weźmie do roboty, sierściuch leniwy jeden.
Asia, litości..
Asia, litości..
pozdrawiam, Anita
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt: