Ogród Soczewki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Soczewki

Post »

Dorbie spróbuję umieścić fotki jak będę w domu. W pracy nie mam dostępu do fotosika.
Wierzby mam w dwóch miejscach w ogrodzie. W pobliżu tarasu przy siatce- od lewej strony posadziłam jabłoń ozdobną z bordowymi listkami, następnie wierzba , pęcherznica Diablo, wierzba. Przed pęcherznicą rosną jeszcze trzy juki. Zdaję sobie sprawę ,że jeszcze z rok i bedzie tam za ciasno, więc wymyśliłam, że wierzby będę cieła w kulkę i jak mi się uda to zrobię jeszcze nad nimi jedną mniejszą. W drugim miejscu rosną przed domem też przy siatce i w sąsiedztwie mają bordowego perukowca , zieloną lesczynę, i bordową śliwę Woody. Rosną jeszcze dwa pięciorniki i krzewuszka.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Moniczko, a jak będziesz miała możliwośc to zdjęcia też poproszę. Faktycznie bordo do tych wierzb pasuje, tez mi sie podoba cięcie w kulkę, tylko sie zastanawiam czy nie dodac jeszcze jakiegos iglaka, tylko jakiego? Ktory lubi wilgotniej?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No tak znając Ciebie to musiało być porządnie zrobione :D
Szybka jesteś. Coś wymyśliłaś i już prawie realizacja.
Pochwal m. ode mnie, że tak chętnie chce Ci pomóc.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Dorbie fotki dla Ciebie. Myślałam, że posiadam lepsze ujęcia. Udało mi się tylko wygrzebać to:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Gosia do realizacji jeszcze daleko i nie wiadomo jak to z chęciami u mojego m będzie na wiosnę Dziś mówi ,że zrobi. Zobaczymy co będzie później, więc z pochwałami zaczekajmy, aż zostanie to wykonane. Nie ma co chwalić dnia przed zachodem słońca :;230
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

Dzięki, Monika.
Doradzono mi miskanty do tej wierzby i nawet to mi sie podoba, co o tym sadzisz?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Uwielbiam te słoneczka. Jakbyś mogła zebrać nasionka byłabym wdzięczna, bo nie wiem, czy u mnie nie zginęły.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Dorbie może wyjść interesująco. Osobiście jestem zwolenniczką kolorów. Bardzo lubię mieszać róznobarwne krzewy, ogród wówczas nawet bez kwiatów wygląda ciekawie. Wierzby latem są zielone i mogą się zlewać kolorystycznie z miskantami. Wsród bordowych liści przez cały sezon są widoczne. Ale można spróbować jednego i drugiego.
Gosia jak pzyjedziesz dam ci szczepkę. Na nasiona musiałabyś czekać do jesieni. Muszę zapamietać by już wczesną wiosną zrobić dla Ciebie sadzonkę.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia na ostatnim zdjęciu zdaje się tawułki w tle ;:224 To chyba młode sadzonki jeszcze, jak sobie radzą na słońcu?
Bo u mnie powiem szczerze bardzo źle. W tym roku zamierzam kolejne w bardziej cienistym miejscu uziemić.
Piękne kwitnienie jukk ;:63
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Jolu dobrze wypatrzyłaś. Rosną a raczej rosły tam tawułki Niestety nie radziły sobie zbyt dobrze w słońcu i powędrowały w bardziej zacienione miejsce. Jestem ciekawa jak w tym roku bedą się sprawowały U dziewczyn widziałam piękne wyrośnięte okazy a u mnie takie małe ogryzki. :(
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

To zdecydowanie wina słońca ;:14 u mnie było to samo, ładnie rosły w donicach, a jak wysadziłam ;:224 klapa. Takie są skutki ... niedoczytania :;230 przynajmniej u mnie tak było.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Tawułki niestety najlepiej rosną w cieniu i jeszcze lubią mokre podłoże.Moje już chyba czwarte miejsce zaliczają.Słoneczka mają trochę tylko nad zachodem i to wystarczy i często podlewam.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witaj Moniko, zachwycałam się dziś Twoim ogrodem... te żwirowe rabaty pięknie wyglądają... bardzo mi się u innych podobają ale u mnie by chyba nie wyglądały za dobrze w wiejskim ogródku :) nie lubię wprowadzać zbyt dużo różnorodnych elementów, co myślisz?
Zainteresowały mnie też Twoje projekty... tez sobie robiłam kiedyś, ale większość programów ma kiepską bazę roślin, z jakiego Ty korzystasz?
A rabata przed domem na pewno wyjdzie piękna bo teraz faktycznie łyso, a przed domem powinno być najładniej by przyciągało :)
A na pewno chcesz się pozbyć całej trawki? może zostawić pasy naokoło i od jakiegoś momentu żwirek sypać?
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dobrze postudiować wypowiedzi forumek.Moja biała tawułka rośnie od strony zachodniej i jest piękna, a czerwona i różowa bardziej w słonecznej części ogrodu i są mnie efektowne. Kupiłam teraz piękny fiolet,jest już w doniczce i poszukam jej miejsca w takim razie blisko białej.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”