Ogród Soczewki
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Soczewki
Dorbie spróbuję umieścić fotki jak będę w domu. W pracy nie mam dostępu do fotosika.
Wierzby mam w dwóch miejscach w ogrodzie. W pobliżu tarasu przy siatce- od lewej strony posadziłam jabłoń ozdobną z bordowymi listkami, następnie wierzba , pęcherznica Diablo, wierzba. Przed pęcherznicą rosną jeszcze trzy juki. Zdaję sobie sprawę ,że jeszcze z rok i bedzie tam za ciasno, więc wymyśliłam, że wierzby będę cieła w kulkę i jak mi się uda to zrobię jeszcze nad nimi jedną mniejszą. W drugim miejscu rosną przed domem też przy siatce i w sąsiedztwie mają bordowego perukowca , zieloną lesczynę, i bordową śliwę Woody. Rosną jeszcze dwa pięciorniki i krzewuszka.
Wierzby mam w dwóch miejscach w ogrodzie. W pobliżu tarasu przy siatce- od lewej strony posadziłam jabłoń ozdobną z bordowymi listkami, następnie wierzba , pęcherznica Diablo, wierzba. Przed pęcherznicą rosną jeszcze trzy juki. Zdaję sobie sprawę ,że jeszcze z rok i bedzie tam za ciasno, więc wymyśliłam, że wierzby będę cieła w kulkę i jak mi się uda to zrobię jeszcze nad nimi jedną mniejszą. W drugim miejscu rosną przed domem też przy siatce i w sąsiedztwie mają bordowego perukowca , zieloną lesczynę, i bordową śliwę Woody. Rosną jeszcze dwa pięciorniki i krzewuszka.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Dzięki Moniczko, a jak będziesz miała możliwośc to zdjęcia też poproszę. Faktycznie bordo do tych wierzb pasuje, tez mi sie podoba cięcie w kulkę, tylko sie zastanawiam czy nie dodac jeszcze jakiegos iglaka, tylko jakiego? Ktory lubi wilgotniej?
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No tak znając Ciebie to musiało być porządnie zrobione
Szybka jesteś. Coś wymyśliłaś i już prawie realizacja.
Pochwal m. ode mnie, że tak chętnie chce Ci pomóc.
Szybka jesteś. Coś wymyśliłaś i już prawie realizacja.
Pochwal m. ode mnie, że tak chętnie chce Ci pomóc.
-
- 1000p
Dorbie fotki dla Ciebie. Myślałam, że posiadam lepsze ujęcia. Udało mi się tylko wygrzebać to:
Gosia do realizacji jeszcze daleko i nie wiadomo jak to z chęciami u mojego m będzie na wiosnę Dziś mówi ,że zrobi. Zobaczymy co będzie później, więc z pochwałami zaczekajmy, aż zostanie to wykonane. Nie ma co chwalić dnia przed zachodem słońca
Gosia do realizacji jeszcze daleko i nie wiadomo jak to z chęciami u mojego m będzie na wiosnę Dziś mówi ,że zrobi. Zobaczymy co będzie później, więc z pochwałami zaczekajmy, aż zostanie to wykonane. Nie ma co chwalić dnia przed zachodem słońca
Pozdrawiam Monika
Dzięki, Monika.
Doradzono mi miskanty do tej wierzby i nawet to mi sie podoba, co o tym sadzisz?
Doradzono mi miskanty do tej wierzby i nawet to mi sie podoba, co o tym sadzisz?
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Uwielbiam te słoneczka. Jakbyś mogła zebrać nasionka byłabym wdzięczna, bo nie wiem, czy u mnie nie zginęły.
-
- 1000p
Dorbie może wyjść interesująco. Osobiście jestem zwolenniczką kolorów. Bardzo lubię mieszać róznobarwne krzewy, ogród wówczas nawet bez kwiatów wygląda ciekawie. Wierzby latem są zielone i mogą się zlewać kolorystycznie z miskantami. Wsród bordowych liści przez cały sezon są widoczne. Ale można spróbować jednego i drugiego.
Gosia jak pzyjedziesz dam ci szczepkę. Na nasiona musiałabyś czekać do jesieni. Muszę zapamietać by już wczesną wiosną zrobić dla Ciebie sadzonkę.
Gosia jak pzyjedziesz dam ci szczepkę. Na nasiona musiałabyś czekać do jesieni. Muszę zapamietać by już wczesną wiosną zrobić dla Ciebie sadzonkę.
Pozdrawiam Monika
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monia na ostatnim zdjęciu zdaje się tawułki w tle To chyba młode sadzonki jeszcze, jak sobie radzą na słońcu?
Bo u mnie powiem szczerze bardzo źle. W tym roku zamierzam kolejne w bardziej cienistym miejscu uziemić.
Piękne kwitnienie jukk
Bo u mnie powiem szczerze bardzo źle. W tym roku zamierzam kolejne w bardziej cienistym miejscu uziemić.
Piękne kwitnienie jukk
-
- 1000p
Jolu dobrze wypatrzyłaś. Rosną a raczej rosły tam tawułki Niestety nie radziły sobie zbyt dobrze w słońcu i powędrowały w bardziej zacienione miejsce. Jestem ciekawa jak w tym roku bedą się sprawowały U dziewczyn widziałam piękne wyrośnięte okazy a u mnie takie małe ogryzki.
Pozdrawiam Monika
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
To zdecydowanie wina słońca u mnie było to samo, ładnie rosły w donicach, a jak wysadziłam klapa. Takie są skutki ... niedoczytania przynajmniej u mnie tak było.
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Tawułki niestety najlepiej rosną w cieniu i jeszcze lubią mokre podłoże.Moje już chyba czwarte miejsce zaliczają.Słoneczka mają trochę tylko nad zachodem i to wystarczy i często podlewam.
Witaj Moniko, zachwycałam się dziś Twoim ogrodem... te żwirowe rabaty pięknie wyglądają... bardzo mi się u innych podobają ale u mnie by chyba nie wyglądały za dobrze w wiejskim ogródku nie lubię wprowadzać zbyt dużo różnorodnych elementów, co myślisz?
Zainteresowały mnie też Twoje projekty... tez sobie robiłam kiedyś, ale większość programów ma kiepską bazę roślin, z jakiego Ty korzystasz?
A rabata przed domem na pewno wyjdzie piękna bo teraz faktycznie łyso, a przed domem powinno być najładniej by przyciągało
A na pewno chcesz się pozbyć całej trawki? może zostawić pasy naokoło i od jakiegoś momentu żwirek sypać?
Zainteresowały mnie też Twoje projekty... tez sobie robiłam kiedyś, ale większość programów ma kiepską bazę roślin, z jakiego Ty korzystasz?
A rabata przed domem na pewno wyjdzie piękna bo teraz faktycznie łyso, a przed domem powinno być najładniej by przyciągało
A na pewno chcesz się pozbyć całej trawki? może zostawić pasy naokoło i od jakiegoś momentu żwirek sypać?
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Dobrze postudiować wypowiedzi forumek.Moja biała tawułka rośnie od strony zachodniej i jest piękna, a czerwona i różowa bardziej w słonecznej części ogrodu i są mnie efektowne. Kupiłam teraz piękny fiolet,jest już w doniczce i poszukam jej miejsca w takim razie blisko białej.