Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
Re: Ogórki gruntowe
Groźna ta miniarka? Bo u mnie też jest na kilku liściach.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najlepiej przejrzyj wszystkie ogórki i zerwij te liście,które są już zaminowane.
Przeglądaj przez kilka dni i ewentualnie zrywaj te liście,które odwiedziła miniar-
ka.To powinno pomóc w likwidacji tego szkodnika.
Przeglądaj przez kilka dni i ewentualnie zrywaj te liście,które odwiedziła miniar-
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
Mam takie pytanie: zrobiłem jakiś czas temu nowa rozsadę ogórka, gdyż z pierwszej rozsady tylko połowa się uchowała w gruncie przez te deszcze i zimno. Druga rozsada jest w wielodoniczkach w domu albo na balkonie, jest w fazie pierwszych liści właściwych. Niestety, te liście jakieś zniekształcone wyrastają, zupełnie nienaturalne kształty. Czy ktoś mógłby mi pomóc zidentyfikować problem?
Zrobione mam nadzieję, że się wyniosą gdzie indziejlegina pisze:Najlepiej przejrzyj wszystkie ogórki i zerwij te liście,które są już zaminowane.
- legina
- 1000p
A ja mam nadzieję,że liście zniszczyłeś w jakiś sensowny sposób,aby je
"ubezwłasnowolnić" na zawsze.Innaczej mogą powrócic?????
"ubezwłasnowolnić" na zawsze.Innaczej mogą powrócic?????
-
- 100p
- Od: 18 lip 2010, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Choroby ogórków
Witam,
Znajomy ma ogórki dotknięte chorobą, podejrzenie padło na mączniaka rzekomego, albo kanciastą plamistość liści, dlatego pytanie:
Czy na te dwie choroby najlepiej zrobić oprysk Curzate, a później Grevit? Jeżeli tak to w jakich odstępach? Jeśli nie są to najlepsze preparaty to proszę o poradę jakich ma użyć?
Pozdrawiam,
Znajomy ma ogórki dotknięte chorobą, podejrzenie padło na mączniaka rzekomego, albo kanciastą plamistość liści, dlatego pytanie:
Czy na te dwie choroby najlepiej zrobić oprysk Curzate, a później Grevit? Jeżeli tak to w jakich odstępach? Jeśli nie są to najlepsze preparaty to proszę o poradę jakich ma użyć?
Pozdrawiam,
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Przepraszam, że dopiero teraz! Odmiany mam różne co roku. Na tamtym zdjęciu też były mieszane (na 100% był Śremski, ale co jeszcze ).nowicjuszek pisze:Renzal mam pytanko piękne te ogóreczki miałaś w tamtym roku mogę spytać co to za odmiana i jak były nawożone.
Używamy tylko obornika i ziemi z kompostownika. W sezonie opryski z Miedzianu, czasem coś innego, ale głównie ten pierwszy.
Sukcesem tamtej uprawy było zaciszne, choć dość cieniste miejsce. Posadzone w identyczny sposób (no kierunki świata zmienione), ale w odsłoniętym terenie już nie są tak efektowne - zobaczymy w tym roku. Albo i nie, bo pokazał się u mnie Turkuć Podjadek.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
-
- 50p
- Od: 3 cze 2013, o 06:59
Renzal piękne te ogórki nie można od nich oderwać oczu a teraz pytanie z zupełnie innej beczki jak pozbyć się mszycy na ogórkach? bo widzę że ta plaga zaczyna atakować tak jak w tamtym roku,najlepiej jakimś ekologicznym sposobem oprócz ręcznego usuwania.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Palians
na każdym środku jest szczegółowa instrukcja jak wykonać oprysk.
tu masz stronę z preparatami http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... preparatow
Jeśli chodzi o wybór środka, to muszą to być dwa preparaty o innym składzie chemicznym,
aby faktycznie zadziałały skutecznie.
na każdym środku jest szczegółowa instrukcja jak wykonać oprysk.
tu masz stronę z preparatami http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... preparatow
Jeśli chodzi o wybór środka, to muszą to być dwa preparaty o innym składzie chemicznym,
aby faktycznie zadziałały skutecznie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
- legina
- 1000p
U mnie nie mam problemu z mszycami,ale od 2 dni widzę latające mączliki.
Siedzą sobie na wewnętrznej stronie liści.
Siedzą sobie na wewnętrznej stronie liści.
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
Ja dzisiaj z alladyna zerwałem pierwszego ogórka Uprawiany pod chmurką.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Re: Choroby ogórków
Wiesz, albo, albo robi różnicę.palians pisze:Witam,
Proponuję Ci, abyś wstawił zdjęcie owych ogórków, a wtedy ktoś z forum na pewno Ci coś odpowiedniego doradzi.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.