Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Hej. Dzisiaj pojechałam na działkę i zauwazyłam, że liście patisonów zaczynają żółknąc....hm....co może im dolegać?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
zielonajagoda nie wiem co się dzieje z tymi liśćmi, ale kwiatami się nie martw, bo opadają męskie.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Baaardzo dziękuję patasko , może jeszcze ktoś w sprawie liści coś mi poradzi? Czy to może być od wody? parę razy przydarzyło mi się je polać po liściach, teraz już uważam i podlewam ostrożnie, a może czymś to profilaktycznie spryskać? tylko czym?
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Jeśli pozostałe liście są zdrowe, a te to jedne z pierwszych, które się pokazały, ja bym się nie martwiła. Liście tez się starzeją, mam teraz krzak cukinii który ma połowę liści żółta a wygląda ok, zdrowy jest na moje oko. Spokojnie:) Zrób zdjęcie całego krzaka ewentualnie.
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
forumowicz, jako dziecko dostałam kilka konkretnych strzałów na raz i tak już mi zostało, że nie pałam miłością do owadów...
Zielonajagoda, obawiam się, że to grzyb, ale niech frant się wypowie..., ja swoje rośliny pryskam skrzypem, tutaj są receptury:
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... C5%9Blinne
najpierw robię wyciąg (mszyce), a z tego co zostanie- wywar, który działa przeciwgrzybowo;
podlewanie ma duże znaczenie dla rozwoju grzybów, zwłaszcza moczenie liści, optymalnym rozwiązaniem jest zrobienie dołków obok roślin i tam lanie wody (rano lub pod wieczór, wodą letnią, nie zimną); poza tym nie wiem jak reszta, ale ja swoje dyńki rzadko podlewam, maks 2 x w tygodniu jeśli nie pada, wystarcza w zupełności;
gosiakmala, być może jest to spowodowane obfitymi opadami lub przedobrzeniem w dokarmianiu roślin
Zielonajagoda, obawiam się, że to grzyb, ale niech frant się wypowie..., ja swoje rośliny pryskam skrzypem, tutaj są receptury:
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... C5%9Blinne
najpierw robię wyciąg (mszyce), a z tego co zostanie- wywar, który działa przeciwgrzybowo;
podlewanie ma duże znaczenie dla rozwoju grzybów, zwłaszcza moczenie liści, optymalnym rozwiązaniem jest zrobienie dołków obok roślin i tam lanie wody (rano lub pod wieczór, wodą letnią, nie zimną); poza tym nie wiem jak reszta, ale ja swoje dyńki rzadko podlewam, maks 2 x w tygodniu jeśli nie pada, wystarcza w zupełności;
gosiakmala, być może jest to spowodowane obfitymi opadami lub przedobrzeniem w dokarmianiu roślin
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Co to za plamki na lisciach? Czym to potraktowac?
Te niebieskie plamy to po miedzianie, nic innego nie dostaly, rosna na kompostowniku.
Te niebieskie plamy to po miedzianie, nic innego nie dostaly, rosna na kompostowniku.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Rybka, na pierwszej fotce myślałam, że szkodnik, ale dalsze sugerują chorobę grzybową; jeśli prysnęłaś miedzianem, to poczekaj trochę, obserwuj roślinę, jej nowe młode liście, jeśli i one będą chorowały, będziemy coś radzić.
Proszę Was o pomoc w identyfikacji szkodnika. Szukałam na internecie ale nie wiem co to może być.
Wczoraj na kabaczku i cukini na górnej stronie liścia zauważyłam "ścieżki", a od spodu były robaczki. Co to może być?
Tu z kolei liście dyni Bambino. Żółknie coraz więcej liści, i nie wiem czy to choroba, czy młode liście zasychają. Dynie, cukinie i patisony niczym nie pryskałam. Miedzian poszedł na pomidory, ale jeszcze zostało sporo rozrobionego. Pryskać tym dynie? Nie wiem jekie opryski się stosuje do dyni. Nacisk kładzie się na to w uprawie pomidorów, ale nie pamiętam żebym czytała o opryskach dyni, cukini czy kabaczka.
Wczoraj na kabaczku i cukini na górnej stronie liścia zauważyłam "ścieżki", a od spodu były robaczki. Co to może być?
Tu z kolei liście dyni Bambino. Żółknie coraz więcej liści, i nie wiem czy to choroba, czy młode liście zasychają. Dynie, cukinie i patisony niczym nie pryskałam. Miedzian poszedł na pomidory, ale jeszcze zostało sporo rozrobionego. Pryskać tym dynie? Nie wiem jekie opryski się stosuje do dyni. Nacisk kładzie się na to w uprawie pomidorów, ale nie pamiętam żebym czytała o opryskach dyni, cukini czy kabaczka.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Ten szkodnik robiący ścieżki w liściu , to miniarka . A liście przysychające , żółknące , małe plamki , to najczęściej proste przyczyny : susza , niedożywienie , szargający wiatr delikatnymi liśćmi , zwykłe zamieranie starych przynasadowych liści rosnących w cieniu nowych ... W zasadzie na dyni trudno znaleźć idealnie czysty liść , no chyba że z tych najmłodszych . Ważne aby ogólnie dominowały te zdrowe . Choć powoli zaczyna się czas silnej presji mączniaków ,ale to bardzo zależy od specyfiki regionu .
Dziękuję frant.
Z Targeta znalazłam kilka produktów przeciw szkodnikom, ale tylko w jednym wymienione są miniarki. Jest to Karate Zeon 050 CS. Mam nadzieję, że pomoże.
Z Targeta znalazłam kilka produktów przeciw szkodnikom, ale tylko w jednym wymienione są miniarki. Jest to Karate Zeon 050 CS. Mam nadzieję, że pomoże.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Teraz jest moda na biologiczne zwalczanie takich szkodników jak miniarka , poprzez np. rozkładanie nicieni , które pasożytują szkodnika , no i wkrótce unicestwiają . Chemicznie można użyć VERTIMEC 018 , z tych bardziej dostępnych środków . Ale szkodliwość miniarki raczej nie jest wielka. Owad dorosły to muchówka , składa jaja na liściu , a żerują larwy , tak więc najczęściej nie ma sensu sobie nią głowy zawracać
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Zostawic te liscie ze zmianami czy usunac?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Ja bym poobrywała i spaliła, jeśli dynia nie zostanie po tym łysa. Po co ma się mnożyć:) No przynajmniej te najbardziej zainfekowane, żeby trochę liczebność zredukować.