Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

Hej. Dzisiaj pojechałam na działkę i zauwazyłam, że liście patisonów zaczynają żółknąc....hm....co może im dolegać?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

zielonajagoda nie wiem co się dzieje z tymi liśćmi, ale kwiatami się nie martw, bo opadają męskie.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

:wit Baaardzo dziękuję patasko ;:180, może jeszcze ktoś w sprawie liści coś mi poradzi? Czy to może być od wody? parę razy przydarzyło mi się je polać po liściach, teraz już uważam i podlewam ostrożnie, a może czymś to profilaktycznie spryskać? tylko czym?
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Jeśli pozostałe liście są zdrowe, a te to jedne z pierwszych, które się pokazały, ja bym się nie martwiła. Liście tez się starzeją, mam teraz krzak cukinii który ma połowę liści żółta a wygląda ok, zdrowy jest na moje oko. Spokojnie:) Zrób zdjęcie całego krzaka ewentualnie.
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

forumowicz, jako dziecko dostałam kilka konkretnych strzałów na raz i tak już mi zostało, że nie pałam miłością do owadów...
Zielonajagoda, obawiam się, że to grzyb, ale niech frant się wypowie..., ja swoje rośliny pryskam skrzypem, tutaj są receptury:
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... C5%9Blinne
najpierw robię wyciąg (mszyce), a z tego co zostanie- wywar, który działa przeciwgrzybowo;
podlewanie ma duże znaczenie dla rozwoju grzybów, zwłaszcza moczenie liści, optymalnym rozwiązaniem jest zrobienie dołków obok roślin i tam lanie wody (rano lub pod wieczór, wodą letnią, nie zimną); poza tym nie wiem jak reszta, ale ja swoje dyńki rzadko podlewam, maks 2 x w tygodniu jeśli nie pada, wystarcza w zupełności;
gosiakmala, być może jest to spowodowane obfitymi opadami lub przedobrzeniem w dokarmianiu roślin
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Co to za plamki na lisciach? Czym to potraktowac?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te niebieskie plamy to po miedzianie, nic innego nie dostaly, rosna na kompostowniku.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Rybka, na pierwszej fotce myślałam, że szkodnik, ale dalsze sugerują chorobę grzybową; jeśli prysnęłaś miedzianem, to poczekaj trochę, obserwuj roślinę, jej nowe młode liście, jeśli i one będą chorowały, będziemy coś radzić.
dariotka
100p
100p
Od: 4 lip 2009, o 11:57

Post »

Proszę Was o pomoc w identyfikacji szkodnika. Szukałam na internecie ale nie wiem co to może być.
Wczoraj na kabaczku i cukini na górnej stronie liścia zauważyłam "ścieżki", a od spodu były robaczki. Co to może być?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu z kolei liście dyni Bambino. Żółknie coraz więcej liści, i nie wiem czy to choroba, czy młode liście zasychają. Dynie, cukinie i patisony niczym nie pryskałam. Miedzian poszedł na pomidory, ale jeszcze zostało sporo rozrobionego. Pryskać tym dynie? Nie wiem jekie opryski się stosuje do dyni. Nacisk kładzie się na to w uprawie pomidorów, ale nie pamiętam żebym czytała o opryskach dyni, cukini czy kabaczka.

Obrazek

Obrazek
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Ten szkodnik robiący ścieżki w liściu , to miniarka . A liście przysychające , żółknące , małe plamki , to najczęściej proste przyczyny : susza , niedożywienie , szargający wiatr delikatnymi liśćmi , zwykłe zamieranie starych przynasadowych liści rosnących w cieniu nowych ... W zasadzie na dyni trudno znaleźć idealnie czysty liść , no chyba że z tych najmłodszych . Ważne aby ogólnie dominowały te zdrowe . Choć powoli zaczyna się czas silnej presji mączniaków ,ale to bardzo zależy od specyfiki regionu .
dariotka
100p
100p
Od: 4 lip 2009, o 11:57

Post »

Dziękuję frant.
Z Targeta znalazłam kilka produktów przeciw szkodnikom, ale tylko w jednym wymienione są miniarki. Jest to Karate Zeon 050 CS. Mam nadzieję, że pomoże.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Teraz jest moda na biologiczne zwalczanie takich szkodników jak miniarka , poprzez np. rozkładanie nicieni , które pasożytują szkodnika , no i wkrótce unicestwiają . Chemicznie można użyć VERTIMEC 018 , z tych bardziej dostępnych środków . Ale szkodliwość miniarki raczej nie jest wielka. Owad dorosły to muchówka , składa jaja na liściu , a żerują larwy , tak więc najczęściej nie ma sensu sobie nią głowy zawracać :wink:
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Zostawic te liscie ze zmianami czy usunac?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Ja bym poobrywała i spaliła, jeśli dynia nie zostanie po tym łysa. Po co ma się mnożyć:) No przynajmniej te najbardziej zainfekowane, żeby trochę liczebność zredukować.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”