Ogród -mój azyl -JolantaG część 5
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród -mój azyl -Jolanta Graj część 5
Joluś, świetny pomysł na przechowanie bulw dalii. Ja je znoszę na strych, uch, ale się narobię. Jak wół!!!
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
WITAJ JOLU
Wszystko przekwita w ogródkach a u Ciebie pięknie zdobią ogród żurawki.
Wszystko przekwita w ogródkach a u Ciebie pięknie zdobią ogród żurawki.
- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj:))
Powiem i ja że ten kopiec to super sprawa
Rabatka przed domem rewelacja...pięknie tam i kolorowo...Żurawki mają śliczne odcienie ))
Pozdrawiam jesiennie...
Powiem i ja że ten kopiec to super sprawa
Rabatka przed domem rewelacja...pięknie tam i kolorowo...Żurawki mają śliczne odcienie ))
Pozdrawiam jesiennie...
- Ewakora
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
Jolu ten kopiec to super sprawa,moja babcia kopiec obsypywała w koło popiołem,niby po to by gryzonie do niego nie właziły,a ponoc popiołu nie lubią Nigdy nic w kopcu nie zmarzło Żurawki cudownie rozweselają ogród o tej porze roku i doszłam do wniosku,że też muszę nabyc ich troszkę
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Jolu..nie zamykam kartonów...one tworzą osłonę teraz ...aby mi się ziemia nie osuwała..bo nie mogłam ich okopać jak zawsze...zachciało mi się cebul nasadzić miedzy nimi ..nowa ziemia była bardzo sypka i mi się rozwalała to teraz musiałam wymyślić taki sposób...A ja też okryłam kartonami hortensje i wszystkie malizny które tego roku posadziłam a są wrażliwe ale górę maja jak na razie otwartą..jak będzie mróz to pozamykam;)Może im nie zaszkodzi..jedno i drugie
Jak myślisz ? A czy hortensje przezimowały?
Jak myślisz ? A czy hortensje przezimowały?
Jolu jesień u ciebie bardzo kolorowa, marcinki wyjątkowo urodziwe i żurawkom nic nie brakuje też zachwycają różnymi kolorami. Świetne rady z kopcowaniem, też tak robiłam gdy sadziłam dużo dalii i mieczyków, dobrze wszystko przechowywało się.
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
WITAM
Dziękuję WAM kochani .
Spróbuję jeszcze z tym popiołem wokół kopca.Może odstraszy gryzonie .
RENI wydaje mi się ,że i tak za bardzo pospieszyłaś się z tym okrywaniem.Miejmy jednak nadzieję ,że roślinkom to nie zaszkodzi .Moje hortensje dobrze przetrwały zeszłoroczną ,ciężką zimę ,okryte kartonami .
Coś mnie powolutku dopada jakaś maleńka depresyjka ,ale to pewnie przez tą zbliżającą się zimę .Dzisiaj jednak wymyśliłam coś na zmianę rabatki .Zaraz humor mi się poprawił .Chciała bym posadzić coś zimozielonego jako tło rabatki ,a zarazem jej tylną granicę .Wcześniej rosły tam kanny i dalie ,ale wolę ,aby przez cały rok ,w tym miejscu było zielono .Zielona ściana ma zasłonić nieciekawe miejsce ,będzie w półokręgu ,ma około 10 m.Myślałam o jakiś iglakach .Może coś poradzicie .Musiała bym kupić już większe sadzonki ,aby efekt był dość szybki .Na tle iglaczków chcę posadzić szpaler berberysów ,chyba o bordowych listkach ,a niżej też jeszcze szpaler, może z trzmieliny Fortune'a.Proszę o porady .
Mam jeszcze do przerobienia rabatkę przed domem ,od strony chodnika .Robią właśnie chodnik i moje nasadzenia teraz nie wyglądają za ciekawie .Na dodatek robotnicy zawalili mi koparą część rabatki .Naharowałam się jak wół ,aby uratować moje przysypane roślinki .Dobrze ,że cebulowe miałam w doniczkach , łatwiej mi było je odnaleźć pod tym piachem .Gdybym je posadziłam luzem ,to bym ich na pewno nie odnalazła . Zanim skończą chodnik ,to już pewnie będzie zima ,więc przeróbka będzie dopiero wiosną .Przez zimę zdążę zaplanować ,co ,gdzie i jak. Pomysłów pewnie będzie sporo ,a wiosną pewnie jeszcze w trakcie wyjdzie zupełnie inaczej .
Dziękuję WAM kochani .
Spróbuję jeszcze z tym popiołem wokół kopca.Może odstraszy gryzonie .
RENI wydaje mi się ,że i tak za bardzo pospieszyłaś się z tym okrywaniem.Miejmy jednak nadzieję ,że roślinkom to nie zaszkodzi .Moje hortensje dobrze przetrwały zeszłoroczną ,ciężką zimę ,okryte kartonami .
Coś mnie powolutku dopada jakaś maleńka depresyjka ,ale to pewnie przez tą zbliżającą się zimę .Dzisiaj jednak wymyśliłam coś na zmianę rabatki .Zaraz humor mi się poprawił .Chciała bym posadzić coś zimozielonego jako tło rabatki ,a zarazem jej tylną granicę .Wcześniej rosły tam kanny i dalie ,ale wolę ,aby przez cały rok ,w tym miejscu było zielono .Zielona ściana ma zasłonić nieciekawe miejsce ,będzie w półokręgu ,ma około 10 m.Myślałam o jakiś iglakach .Może coś poradzicie .Musiała bym kupić już większe sadzonki ,aby efekt był dość szybki .Na tle iglaczków chcę posadzić szpaler berberysów ,chyba o bordowych listkach ,a niżej też jeszcze szpaler, może z trzmieliny Fortune'a.Proszę o porady .
Mam jeszcze do przerobienia rabatkę przed domem ,od strony chodnika .Robią właśnie chodnik i moje nasadzenia teraz nie wyglądają za ciekawie .Na dodatek robotnicy zawalili mi koparą część rabatki .Naharowałam się jak wół ,aby uratować moje przysypane roślinki .Dobrze ,że cebulowe miałam w doniczkach , łatwiej mi było je odnaleźć pod tym piachem .Gdybym je posadziłam luzem ,to bym ich na pewno nie odnalazła . Zanim skończą chodnik ,to już pewnie będzie zima ,więc przeróbka będzie dopiero wiosną .Przez zimę zdążę zaplanować ,co ,gdzie i jak. Pomysłów pewnie będzie sporo ,a wiosną pewnie jeszcze w trakcie wyjdzie zupełnie inaczej .
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak widać to tylko praca jest najlepszym lekarstwem na deprechę.
Już też Majka się żaliła.
Już też Majka się żaliła.
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Joluś- ale pięknie u Ciebie i kolorowo, piękne masz marcinki i chryzantemy i inne jeszcze kwitnące pomimo przymrozków. Pomysł z kopcem super, też nie lubię tego przechowywania, warto spróbować w ten sposób.
A kociaczki też śliczniusie
pozdrawiam serdecznie
A kociaczki też śliczniusie
pozdrawiam serdecznie
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Joluś pospacerowałam po Twoim ślicznym ogrodzie
Wszystko wypodziwiałam
Wszystko wypodziwiałam
Jolu,kolorowo,pięknie u Ciebie ,staraj nie dać się smutkom.
Wiem,że doradzać najprościej ale mnie też smutki ogarniają,mimo,że jesień to moja ulubieńsza pora roku.
Nie daję się,czasami pochlipię,innym razem poczytam książkę, jednak najbardziej pomaga praca w ziemi.
Mamy słonko piękne cały czas,mimo zimna,ono napawa optymizmem.
Nie dajmy się
Wiem,że doradzać najprościej ale mnie też smutki ogarniają,mimo,że jesień to moja ulubieńsza pora roku.
Nie daję się,czasami pochlipię,innym razem poczytam książkę, jednak najbardziej pomaga praca w ziemi.
Mamy słonko piękne cały czas,mimo zimna,ono napawa optymizmem.
Nie dajmy się
Słonecznie pozdrawiam.Lucyna
Ogród ciągle błądzących właścicieli zaprasza:)
Ogród ciągle błądzących właścicieli zaprasza:)
-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Witaj Jolu. Znajduje u ciebie to, co ostatnio najbardziej mi się podoba, czyli: Żurawki, jesienne astry i chryzantemy. Właśnie te trzy ostatnie roślinki dokupiłam ostatnio w różnych odmianach, mam nadzieję, że pięknie rozrosna mi się, tak jak u Ciebie
a pomysł na zimowanie dalii- rewelka.
Jak dźwigałam ostatnio do piwnicy 4 wory z karpami, to już miałam ochotę pozbyć się wszystkich i tak część zutylizowałam. Do tego jak w tym roku dosadziłam sporo bylin, to ciekawe, gdzie ja na wiosnę powpycham dalie, oj ciekawe
Wygląda na to, że trawki do koszenia mi ubędzie.
Cieplutko
a pomysł na zimowanie dalii- rewelka.
Jak dźwigałam ostatnio do piwnicy 4 wory z karpami, to już miałam ochotę pozbyć się wszystkich i tak część zutylizowałam. Do tego jak w tym roku dosadziłam sporo bylin, to ciekawe, gdzie ja na wiosnę powpycham dalie, oj ciekawe
Wygląda na to, że trawki do koszenia mi ubędzie.
Cieplutko
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Jolu - iglaczków jest tyle odmian że na pewno coś fajnego trafisz.
A nie myślałaś o laurowiśni ?
No, chyba że potrzebujesz coś wyższego ?
A nie myślałaś o laurowiśni ?
No, chyba że potrzebujesz coś wyższego ?
Jolu, zobacz u mnie swoje hortensje.
-
- 100p
- Od: 16 paź 2010, o 16:42
Witaj Jolu! Przeglądam twój ogród i bardzo mi się podoba. Żurawki - cóż za kolekcja - fantastyczne! Sam myślę właśnie aby na wiosnę przytargać ich trochę do mnie. Będę u ciebie częstym gościem!