Ogród IGI , część 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród IGI , część 8

Post »

Igo, wyeliminowanie pieczywa to już coś, ale miałam na uwadze generalnie produkty z zawartością mąki, a więc wszelkie ciastka, makarony i.t.d. To kwestia czasu, ale wierz mi, teraz wcale nie tęsknię za nimi. Ciasta dla mnie nie istnieją i przyznam, że jadam je raczej z grzeczności, kiedy ktoś mnie poczęstuje. Tak jak i Tobie, mnie też trudniej było zrezygnować z ziemniaków i czasami nie mogę się im oprzeć, ale wtedy kompletnie zapominam o kolacji, która i tak zazwyczaj jest dość skromna. Trzymam kciuki, aby te pierwsze dni nie były zbyt trudne. Wierzę, że niebawem odnajdziesz w niej przyjemność, a i system trawienny będzie Ci wdzięczny. Niedawno, w tutejszych mediach bito na alarm, gdy stwierdzono, że dzieci mają złe nawyki żywieniowe i są zbyt otyłe. Nawet dziennik tv przejął misję edukacyjną i w głównym, wieczornym wydaniu zajęto się kwestią racjonalnego, zdrowego odżywiania. Jednocześnie szkoły również przejęły tę funkcję i ich stołówki zmieniły totalnie menu.
Tymczasem, nie myśl o diecie, ale też nie choruj kochana. Co za pomysł..? Chorować... :wink:
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47

Post »

Igo, dużo zdrówka życzę!
A w czasie choroby i zażywania antybiotyków chyba musisz zapomnieć o odchudzaniu :roll: i dobrze sie odżywiać ;:108
Co do makaronów i ziemnaków w diecie odchudzającej, to - z tego co ja wiem w tej kwestii- to nie one tuczą, ale wszelkie dodatki, masełka, sosiki, skwareczki, itp. Ziemniaki są wręcz zdrowe, a i makarony w racjonalnym odżywianiu stanowią jeden z elementów piramidy...Moim zdaniem, najlepsza dieta to:
1.M.Ż. (czyli mówiąc eufemistycznie -mniej jeść ;:224 )
2.Zdrowy rozsądek i jak największa różnorodność w doborze produktów żywieniowych - czyli jemy wszystko (w naszym klimacie i trochę tłuszczyku się przyda) i urozmaicamy dietę.
3. Ruch dostosowany do wieku i stanu zdrowia
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dieta dietą , trudno ja utrzymać trzeba wrócić do żywienia z przed wojny .. głównymi potrawami były kasze , groch i kapusta gotowane w wodzie z dodatkiem łyżki szmalcu .. pamiętam kapustę świeżą lub kiszoną gotowaną z marchewką i,pietruszką i grzybami a później zaprawioną wodą z mąką i łyżką śmietany .. teraz nawet postna tak nie wygląda .. natomiast surówka z kapusty była dodatkiem do wszystkiego , zawsze mówiłam że jadło się ją na śniadanie .obiad i kolację .. ja za nią nie przepadałam wolałam gotowane marchewki lub buraczki .. lub surówkę ze świeżej kapusty tak jak teraz z pekinki , surówki były polewane tylko olejem .. mięso i wędliny były do cięższych prac lub na święta ,, jadło się chleb posmarowany szmalcem z surówką grzybami marnowanymi lub kiszonym ogórkiem jak nie było szmalcu to był sam chleb .. a najlepszy był chleb maczany w mleku i posypany cukrem .. chociaż cukier był drogi i mało się go kupowało ,właściwie tylko do ciasta na święta ... dopiero lata 60 przyniosły poprawę w żywieniu i tak trwa aż do dzisiaj ...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Iguś :wit
Dużo zdrówka życzę ;:196
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Jgo, szybkiego powrotu do zdrowia i może wypróbuj grzane piwo z sokiem malinowym na wypocenie na noc (tak mi poradziła pediatra kiedy miałam zapalenie krtani, przeszło bez antybiotyku) ;:136, albo herbatka -napar z jeżówki, niech się na coś przyda i podwójny rutinoscorbin, ;:167
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam , jesteście kochani , same dobre rady. ;:196
Dziś rankiem lepiej, jednak trzeba było zastosować antybiotyk , jeżeli bierze się go bardzo rzadko , nie jest aż tak groźny , fakt, poprzednie razy nie wyleżane i pewnie to też miało wpływ, ale teraz pełen luz, łóżeczko, i nawet wieczorem nie mogę usiąść przy kompie, bo" cerber "pilnował. :lol:

Marysiu, zatoki i oskrzela to herbatka , nie pomoże.........

Elu,
dziękuje, a miałam jechać do Ciebie. :(
Teraz to już tylko na wiosnę. :wit

Janeczko, nie wiem , czy to żywienie , czy inne warunki , ale fakt do przedwojennych ludzi wiele nam brakuje , cóż to cena wygody i cywilizacji.

Dalu
, i mam nadzieję,ze Twoje rady są najcenniejsze, bo taką właśnie dietę stosuję, mniejsze porcje, dużo warzyw, owoców.Najgorzej z tym ruchem. :oops:
Ale się poprawię. ;:108

Felu, kolacji nie jadam od wielu lat, bo wracam do domu późno, około 18 , więc jest to już tylko obiad , myślę,że to brak ruchu w miesiącach jesiennych tak sprawił , ale coś wymyśle. :lol:

Janeczko, wypociłam się, zmiany pościeli były. ;:224
Żurawki dopiero w tym roku pokażą klasę, widzę po moich zeszłorocznych. :lol:

Iwonko, moje żurawki są z Vitroflory, nigdy tego nie ukrywałam. :lol:

Grażynko, liliowce odpadają, mam wielka rabatę liliowcową i jest do przeróbki , dekoracyjna prze miesiąc w roku , a nie o to chodzi.

Olu
wiem. :lol:

Bożenko, moja Green Spice , które rośnie na terenie odkrytym , słonecznym wygląda tak samo. ;:108

Agatko, bańki znam, nawet moim dzieciom stawiałam , w szkole nas uczyli, ja mam dwa zawody.... :lol:
Ale naprawdę jest poprawa.

Piotrek , moja tara na razie wygląda świetnie , mam ją od wrześniowych targów Berlińskich, i jak na razie pięknie się rozrasta.Co prawda upałów nie było, może to jej pomaga, zobaczymy ....
A Pistache, kupiona pod koniec sierpnia, też tylko chwalić.Choć smakuje jakimś potworom, bo trochę liście podgryzione.Ale za rady odnośnie Tary, dziękuję, na pewno ją przesadzę na moją ulubiona rabatkę, bo tam wszystko rośnie najlepiej.Tylko muszę popatrzeć co można wyprowadzić.

Marysiu, czasem jakoś żurawka au nas nie rośnie i ja wtedy ją sobie odpuszczam, nie muszę mieć wszystkich.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Witaj Igo :wit -cieszę sie że już sie lepiej czujesz...a pewnie i 'cerber' odpuścił...skoro piszesz ;:224 (ale taki cerber...hm...nie miałabym nic przciwko żeby mnie pilnował... :wink: )
A weź TY kobieto przestań z tym odchudzaniem ;:14 widziałam i ogłaszam...jesteś szczupła :heja
ogladałas Drzyzgę z anorektyczkami....no....to dobrze.....heheh
Masz Tarę :shock: ja też chcę....a nie masz jej u siebie w ofercie..... :(
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Iga - dobrze wiedzieć, że u Ciebie już powoli lepiej :) Niestety przechodzone czy nie wyleżane przeziębienia potrafią wrócić ze zdwojoną siłą.... a antybiotyk stosowany rozsądnie jest czasem jedynym słusznym rozwiązaniem :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Igo, piękna rabata się szykuje :!: Przygotowana i nie obsadzona aż kusi, by ją zapełnić.
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

Igo wracaj szybciutko do zdrowia ;:196 czekam z niecierpliwością na jesienne fotki z twojego ogródeczka :wit
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Alu, na fotki z ogrodu jeszcze trzeba poczekać, latem w szlafroku chodzę, teraz to byłoby nierozsądne.

Jacku, nawet nie wiesz jak kusi, widzę ją przez okno cały czas. ;:224
Ale też mam czas na plany. :roll:

Agatko, ja też uważam ,że leki wynaleziona dla ludzi.Choć jestem daleko od stosowania za często..Może dla tego ,ze wychowałam się w rodzinie , gdzie jedno z rodziców było hipochondrykiem , i napatrzyłam się za dużo.

Grażynko, cerber pilnuje jak jest w domu, a przecież pojechał do pracy , ubiorę się i trochę posprzątam w domu , bo młodzież ma przyjechać. :lol:
Co prawda dopiero w piątek , ale jak będzie lepiej , to może jutro na delikatny spacer....

Jarosławiec

Obrazek

Mielno

Obrazek
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Piękni.
?... przytuleni, jakoś niezwykle tak, jakby się miał utlenić nagle świat?
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Igunia bardzo się ciesze, ze już lepiej ze zdrówkiem ;:196
Zdjęcia z nadmorskiego wypadu bardzo romantyczne :D
Pisałaś wcześniej, że rabata liliowcowa atrakcyjna tylko przez miesiąc, ja w zwiazku z tym liliowce wkomponowuję pomiędzy inne bylinki i krzewy, jakoś tak nie przepadam za monotematycznymi rabatami, bo one faktycznie są piękne, ale tylko przez chwilę. A pomiędzy innymi roślinami jest super, zawsze coś kwitnie i odciąga uwagę od tych mniej atrakcyjnych w danej chwili :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”