Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 1
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych
Zjadłam Speckled Roman. Smaczny. Muszę się przyjrzeć krzakowi jak zniósł pleśń i zarazę, bo nie pamiętam. Jeśli się trzyma dobrze, to raczej zostanie na 2012. Ktoś kojarzy, czy koniec świata jest planowany na przed czy po sezonie pomidorowym ? Bo nie wiem, czy warto się bawić w dłubanie nasionek
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Słuchajcie czy mogę ewentualnie wybrać nasiona z pomidorów ,które dojrzały w domu a nie na krzaku?Czy ma to jakiś wpływ na ich jakość?
Zaraza się rozprzestrzeniła i starałam się zrywać na bieżąco nie zarażone, kilka zostawiłam dosłownie 3/4 na krzaku... Konsule już wszystkie zerwane. Na krzaku został ruski, krakus ,malinowy i san marzano....
Zaraza się rozprzestrzeniła i starałam się zrywać na bieżąco nie zarażone, kilka zostawiłam dosłownie 3/4 na krzaku... Konsule już wszystkie zerwane. Na krzaku został ruski, krakus ,malinowy i san marzano....
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tula - z tego co czytałem ma być po sezonie, niestety trzeba będzie się męczyć z tymi nasionami, siewem, pikowaniem itd
Sandra - można z takich zbierać.
Sandra - można z takich zbierać.
Pozdrawiam, Maciek.
- SandraABC
- 1000p
Dzięki za odpowiedź ...a muszą być mocno dojrzałe (miękkie) czy mogą być twardsze?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Tula dla takich pomidorków, warto się bawić ,czy koniec, czy nie koniec...,co będzie jak zabraknie nasionek ? Ja po proszę kilka nasion z tej fotkiTula pisze:
Zjadłam Speckled Roman. Smaczny. Muszę się przyjrzeć krzakowi jak zniósł pleśń i zarazę, bo nie pamiętam. Jeśli się trzyma dobrze, to raczej zostanie na 2012. Ktoś kojarzy, czy koniec świata jest planowany na przed czy po sezonie pomidorowym ? Bo nie wiem, czy warto się bawić w dłubanie nasionek
Asia
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Pelasiu u mnie Amana Orange jest bardzo równego, jednolitego koloru, bez smug, jak pokolorowany ręcznie. Raczej matowy. Kolor określiłabym właśnie na coś między żółtym a pomarańczowym. Bardzo ciepły kolor. W środku ten kolor jest żywszy, trochę jaśniejszy. Ma dużo soku, ale galaretki nie za dużo. Gdzieś mam fotkę przekroju, zaraz poszukam. Z twoich zdjęć nie potrafię powiedzieć, czy to ten sam pomidor.
Co do Speckled Roman to ma jedną wadę, o której zapomniałam napisać: gruba, twarda skórka. Ale chyba jednak u mnie zostanie, może się nadawać do przecieru, kolor ma ładny i mało kwasu. Na zdjęciu w przekroju wyszedł ciut ciemniejszy niż jest w rzeczywistości.
Znalazłam. Zdjęcie z lampą i troszkę ciemniejszy kolor wyszedł.
Co do Speckled Roman to ma jedną wadę, o której zapomniałam napisać: gruba, twarda skórka. Ale chyba jednak u mnie zostanie, może się nadawać do przecieru, kolor ma ładny i mało kwasu. Na zdjęciu w przekroju wyszedł ciut ciemniejszy niż jest w rzeczywistości.
Znalazłam. Zdjęcie z lampą i troszkę ciemniejszy kolor wyszedł.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
- Kontakt:
Tula ,to będzie ten pomidor. Fakt ,moje zdjęcie jest niewyraźne,ale porównałam sobie swojego pomidora z Twoja fotką
Już nasiona wydłubane i podpisane Omane Orange
Asia
Już nasiona wydłubane i podpisane Omane Orange
Asia
- SandraABC
- 1000p
Jak czyścicie nasiona z resztek miąższu ? Bo nei wiem czy zrobić to pod wodą czy poczekać jak podeschnie?
-
- Kontakt:
Ja nasiono wycieram palcem w chusteczkę higieniczną. Kładę nasionko na nią i wcieram pozostałość pomidora w chusteczkę.
Może ma ktoś inny sposób ,bo mój jest pracochłonny
Asia
Może ma ktoś inny sposób ,bo mój jest pracochłonny
Asia
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Ładny Twój Speckled Roman. Może by się nim zainteresował Tom Wagner, który jest autorem tej odmiany.Tula pisze:Zjadłam Speckled Roman. Smaczny. Muszę się przyjrzeć krzakowi jak zniósł pleśń i zarazę, bo nie pamiętam. Jeśli się trzyma dobrze, to raczej zostanie na 2012. Ktoś kojarzy, czy koniec świata jest planowany na przed czy po sezonie pomidorowym ? Bo nie wiem, czy warto się bawić w dłubanie nasionek
pozdrawiam, Gunnar
Ja galaretkę z nasionami daję na plastikowy cedzak i przecieram drewnianym tłuczkiem pod bieżącą , zimna wodą. . Nasiona zostają na sitku do wyschnięcia. Nie przyklejają się tak, jak do papieru .SandraABC pisze:Jak czyścicie nasiona z resztek miąższu ?
Pozdrawiam
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
A ja rozcieram galaretkę z nasionami w kubeczku a potem przepłukuję przez sitko delikatnie przecierając palcem. Suszę na talerzykach. Ale mam tyle odmian, że brak miejsca do suszenia Wszędzie talerzyki .
Mam pytanie odnośnie już wysuszonych nasion...Niektórych mam sporo. I czy mogę je np. przechowywać w słoiczkach po koncentracie? Takim malutkim?? Mogę je normalnie zakręcić i schować w szafce?
Mam pytanie odnośnie już wysuszonych nasion...Niektórych mam sporo. I czy mogę je np. przechowywać w słoiczkach po koncentracie? Takim malutkim?? Mogę je normalnie zakręcić i schować w szafce?