Żywe, plecione płoty
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki za ten wątek, już wiem, jak sobie zrobię płot dookoła działki
Jeśli rzeczywiście wierzba rośnie na "byle czym", to może i u mnie urośnie i da się spleść w naturalną siatkę ogrodzeniową. Powsadzam badylki i poczekam, aż urosną. Tylko skąd wziąć takie badylki w ilościach niemal hurtowych (tanio, a dużo), żeby właściciel wierzb nie pogonił mnie z kosą?
Jeśli rzeczywiście wierzba rośnie na "byle czym", to może i u mnie urośnie i da się spleść w naturalną siatkę ogrodzeniową. Powsadzam badylki i poczekam, aż urosną. Tylko skąd wziąć takie badylki w ilościach niemal hurtowych (tanio, a dużo), żeby właściciel wierzb nie pogonił mnie z kosą?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Nalewko ,tak naprawdę to nie wiem co Ci doradzić.Czy w Twoich okolicach ktoś sadzi wiklinę?To można pójść i popytać się.Ja znam ludzi którzy by Ci sprzedali.Niestety mieszkasz za daleko i z transportem byłby chyba problem.
Może to Cię poratuje
Może to Cię poratuje
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Moja koleżanka bardzo się interesuje żywymi rzeźbami z wikliny tak więc szperając po necie znalazłyśmy taką stronkę gdzie jest pokazane jak wykonać taką żywą [ rosnącą i z listkami ] ławkę z wierzby tu jest link do tego forum http://www.ul.aplus.pl/forum/viewtopic.php?t=170 może ci sie spodoba .
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Dziewczynki, jesteście kochane, dziękuję bardzo za linki
Właśnie dziś zaczęłam urabiać Sz.M., może już niedługo zmieni zdanie i da się przekonać, że naturalny płot rosnący na własnych korzonkach jest o niebo ładniejszy i lepszy, niż siatka.
Właśnie dziś zaczęłam urabiać Sz.M., może już niedługo zmieni zdanie i da się przekonać, że naturalny płot rosnący na własnych korzonkach jest o niebo ładniejszy i lepszy, niż siatka.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Jesienią posadziłem sadzonki wikliny na mojej działce. Widać, że się przyjeły! Mają już pierwsze malutkie listeczki, a na niektórych, pojawiły się baźki! Teraz będę czekał żeby wiklina szypko rosła abym mógł ją zaplatać! Może ktoś kto ma doświadczenie np. w wikliniarstwie podpowiedział by mi jak taki płot pleść? Pozdrawiam wszystkich zakręconych pięknem przyrody!!!
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Na poprzedniej stronie tego wątku masz odnośniki do stron, na których jest to dokładnie pokazane.
Powodzenia
Powodzenia
Witam ponownie wszystich wszystkich zainteresowanych żywymi płotami, szczególnie z wikliny. Znalazłem w necie sporo takich płotów. Moje sadzonki się przyjeły, mają po kilka malutkich odrostów! Następnym razem zamieszczę ich zdjęcia, mam pomysł jak pleść ten plot, tylko pojawił się problem ze strony sąsiada, który nie chce żywego płotu pomiędzy naszymi działkami, a najlepiej żadnego! Sam o swoją działkę nie dba, jest zarośnięta ,chwasty się wysiewają , jesenią pojawiły się krety i właśnie z tych powodów wymyśliłem taki plot. Od jesieni sąsiada na działe nie był, a jestem na swojej prawie codziennie bo mam blisko i chodząc ze swoim sznaucerkiem na spacer wstępuję na swoją działeczkę(jestem na rencie- więc czasu mam sporo) Należy ona do ROD. Może ktoś z Forowiczów poradzi co w mam zrobić, co mówią przepisy ROD! Mam zamiar iść do prezesa ogrodów, ale mój sąsiad jest gospodarzem! naszych działek a ja mam tą działkę od dwóch lat i jestem po prostu nowy. Bardzo proszę owszelkie uwagi i rady.
Jeden z wielu wiklinowych płotów
Jeden z wielu wiklinowych płotów
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
z reguły nie powinno sie stawiać plotow miedy działkami, ale to jest naprawde dobra wola działkowców, ja np.mam plot mało tego wydatkowałam na dobry bo wspolnie z drugim sasiadem postawilismy na solidnych fundamentach, porzadny ale z drugiej strony zrobiłam na swój koszt /mialam to szczeście ze kupiłam działke juz plotem marnym ale plotem - siatka/. Sasiad jeden to ok, ale drugi to ma naprawde balagan,zniszczył drenaż/zamurował tzw.kamionkę, trawa zarasta, to nornice, slimaki i inne dziadostwo i co zrobić? płaci za działkę jemu to nie przeszkadza, mozna co prawda egzekwowac, ale do kogo podobnie jak w Twoim przypadku.
Teraz jednak zarzad zaczyna cos robić, bo tez zrobiony parking nieprawidlowo tj.sprzecznie ze sztuka budowlana, sa juz ekspertyzy itp. ale to wszyswtko zalezy od zarzadu, a moze inni działkowcy popra ciebie?
Teraz jednak zarzad zaczyna cos robić, bo tez zrobiony parking nieprawidlowo tj.sprzecznie ze sztuka budowlana, sa juz ekspertyzy itp. ale to wszyswtko zalezy od zarzadu, a moze inni działkowcy popra ciebie?
Re: Żywe, plecione płoty
Hej,
Prosze o informacje z jakiego gatunku wierzby najlepiej robic takie zywe ploty.
Pozdrawiam,
B
Prosze o informacje z jakiego gatunku wierzby najlepiej robic takie zywe ploty.
Pozdrawiam,
B
Ja posadziłem na płot wierzbę energetyczną, ale myślę, że może również, a może nawet lepiej sprawdzić się wierzba purpurowa lub wiciowa.
-
- Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Bardzo ciekaw jestem jak wam te płotki urosły. Pomysł zacny i bardzo mi się podoba. Macie może zdjęcia swoich paroletnich konstrukcji? Pytań mi się ciśnie mnóstwo. Jak szybkie efekty? Czy zadawalające? Czy często trzeba ciąć? Czy zachowują kształt? To tak na początek
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 8 paź 2008, o 23:21
Piotrek T pisze:Bardzo ciekaw ...
Obserwowałem płot robiony z wierzby argentyńskiej (Salix `Erythroflexuosa`).
Początkowo ładnie i szybko urósł. Pędy były przeplatane w skośną kratkę, przycinane corocznie na górze.
Po kilku latach bardzo wiele pędów zamarło, porobiły się luki.
Wierzba nie lubi zacieniania a kora często choruje na zgorzel.
Według mnie na trwały, pleciony płot, lepszy byłby grab. Czasem można kupić niedrogo w szkółkach leśnych całkiem ładne siewki.
Zmoderowano.
Proszę nie cytować postu, jeśli odpowiedź następuje bezpośrednio pod nim. łamiesz w ten sposób Netykietę obowiązującą również na tym forum - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=31712
Moderator
Paweł Woynowski