Moja mała dżungla
- Kwiatki Renatki
- 10p - Początkujący
- Od: 9 wrz 2017, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja mała dżungla
Paprotka bombowa a i fiołeczków pozazdrościć. Nie mam jeszcze ale chyba się skusze...
- Milenaa
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 18:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale cudeńkaaaaa
No mi niestety z liścia nie udało się wychodować fiołka z listków
No mi niestety z liścia nie udało się wychodować fiołka z listków
" Możesz być dziś nikim dla całego świata, pamiętaj dla niewielu jesteś całym światem "
Moje wątki :Rośliny doniczkowe
Winorośla-sadzonki
Winorośla-sadzonki
A to ciekawe, mi za każdym razem się udaje nawet zimą, urwane listki wsadzam do wody i zwykle po 2 tyg pojawiają się korzenie, potem wsadzam do ziemi i rosną jak szalone
Cały czas walczę z wełnowcami na moich arekach. Przetarłem je wodą z szarym mydłem i od kilku dni je tym spryskuję. Kiedy na ziemi pojawiła się taka jakby wata, usunąłem i zasypałem świeżą ziemią. Jednak co drugi dzień to dziadostwo się pojawia, wolałbym nie stosować chemii, ale mam wrażenie, że walczę z wiatrakami. Oby moje działania przyniosły jakiś skutek
Cały czas walczę z wełnowcami na moich arekach. Przetarłem je wodą z szarym mydłem i od kilku dni je tym spryskuję. Kiedy na ziemi pojawiła się taka jakby wata, usunąłem i zasypałem świeżą ziemią. Jednak co drugi dzień to dziadostwo się pojawia, wolałbym nie stosować chemii, ale mam wrażenie, że walczę z wiatrakami. Oby moje działania przyniosły jakiś skutek
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
Wata na ziemi? Wełnowce mam wrażenie wolą siedzieć na zielonym...jesteś pewien, że to nie pleśń na powierzchni ziemi? Podłoże wygląda na mocno wilgotne i skompaktowane.
B.
B.
O kurcze, chyba masz rację bo podłoże jest dość wilgotne. Dobrym pomysłem jest żebym teraz przesadził je do innej ziemi?
Czy może poczekać jak ta ziemia przeschnie i będzie dobrze?
Czy może poczekać jak ta ziemia przeschnie i będzie dobrze?
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
Powtarzamy tu jak mantrę - gotowe podłoże, czy to produkcyjne, czy kupowana ziemia uniwersalna nie nadają się dla roślin bezpośrednio. Musi być drenaż, musi być rozluźniacz - musi być dostęp powietrza do korzeni i w miarę rozsądnie szybki odpływ wody z doniczki. Pytanie, w czym Twoje rośliny dokładnie rosną?
B.
B.
Wszystkie rośliny trzymam w ziemi uniwersalnej z drenażem w postaci keramzytu.
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
Hej. Byłem dziś w lidlu i zobaczyłem piękną kalateę no i nie mogłem się jej oprzeć Za chwilę zabraknie mi miejsca na te rośliny
Z arekami jak na razie w porządku, wypuszczają nowe listki więc to dobry znak. Szkoda tylko że monstera nic nie rośnie. Jedyne co to rozwinęła swój listek ale był na wpół martwy i poobrywałem brązowe części. Zauważyłem że o dziwo miała na nim już wykształcone dziury. Teraz nie wygląda to ciekawie.
Przy okazji jeszcze moja zielistka, cała zielona bez białych pasków, ktoś wie co to za odmiana?
Z arekami jak na razie w porządku, wypuszczają nowe listki więc to dobry znak. Szkoda tylko że monstera nic nie rośnie. Jedyne co to rozwinęła swój listek ale był na wpół martwy i poobrywałem brązowe części. Zauważyłem że o dziwo miała na nim już wykształcone dziury. Teraz nie wygląda to ciekawie.
Przy okazji jeszcze moja zielistka, cała zielona bez białych pasków, ktoś wie co to za odmiana?
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Te zczarniałe liście na ostatnim zdjęciu to chyba powód do niepokoju?
Wręcz przeciwnie. One nie są zczerniałe tylko fioletowe.
Ja myślałem, że ta odmiana kalatei takie ma.
Ja myślałem, że ta odmiana kalatei takie ma.
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
Znalazłem dziś całkiem przypadkiem taką piękną gwiazdę betlejemską, ktoś ją zostawił przy śmietniku.
Mam nadzieję, że na zimę mi zakwitnie. Myślałem żeby ją teraz przesadzić do ciut większej doniczki ale chyba wstrzymam się do wiosny.
Mam nadzieję, że na zimę mi zakwitnie. Myślałem żeby ją teraz przesadzić do ciut większej doniczki ale chyba wstrzymam się do wiosny.
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
- Milenaa
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 18:30
No mi niestety się nie udaje ukorzenić listków w wodzie zawsze po kilku dniach zaczynają gnić a potem już po listku nie lubią mnie chyba
A Gwiazda Betlejemska śliczna no ktoś nie miał serducha ,że ją tak zle potraktował dobrze ,ze ją uratowałeś
A Gwiazda Betlejemska śliczna no ktoś nie miał serducha ,że ją tak zle potraktował dobrze ,ze ją uratowałeś
" Możesz być dziś nikim dla całego świata, pamiętaj dla niewielu jesteś całym światem "
Winorośla-sadzonki
Winorośla-sadzonki