Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II
Warto czytać.
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
KamilK02 , w jakiej temperaturze hodujesz sadzonki ? Czy aby nie za ciepło
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
KamilK02 podobnie wygląda niedobór wapnia lub boru, który reguluje gospodarkę wapniową w roślinie. Przesadź do innej ziemi albo podlej jakimś nawozem ( w odpowiednim rozcieńczeniu) z mikroelementami. Jak nie pomoże będziemy myśleć dalej.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
NOWY 83 za ciepło wiem całość powinna być zadołowana, "składak" że tak nazwę tą kombinacje jest jeden, to ta gruszka co pokazywałem. Zraz ruszył, bo pigwa była już w wegetacji 5 grudnia była szczepiona po raz pierwszy nie udało się, później poprawka 30 i niby zrosło się, patrzyłem pod folie i na zrazie gruszowym już ładny kalafior callus'a się pojawił.
kaLo pigwa S1 siedzi w ziemi uniwersalnej, boję się podlewać wodą ze studni, bo u mnie jest woda wapienna, a pigwa nie znosi chyba za bardzo wapnia. Podlałem już raz z nawozem (florowit) żeby reklamy nie było , ale bardzo delikatnie co by młodych korzeni nie ugotowało.
kaLo pigwa S1 siedzi w ziemi uniwersalnej, boję się podlewać wodą ze studni, bo u mnie jest woda wapienna, a pigwa nie znosi chyba za bardzo wapnia. Podlałem już raz z nawozem (florowit) żeby reklamy nie było , ale bardzo delikatnie co by młodych korzeni nie ugotowało.
Doświetlasz sadzonki, że one o tej porze roku żyją?
-
Nic nie doświetlam, gruszka (jest jedna) stoi obecnie na południowym oknie przykryta reklamówką foliową, bo suche powietrze i więdły jej liście
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
To masz ulistniony zraz w styczniu?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
Czyli nie ma pewności, że się już zrosło.KamilK02 pisze:... przykryta reklamówką foliową, bo suche powietrze i więdły jej liście
-
seedkris tak, zraz się wybudził podczas zrastania, bo podkładka już długo stała bo miała poprawkę po pierwszym nieudanym szczepieniu . Jabłonie w tamtym roku sobie dość dobrze poradziły na parapecie w tym samym terminie co grusza teraz, w maju wylądowały w gruncie i dały jeszcze przyrost świętojański
kaLo Zdjęcie z kilku dni wcześniej, widać wyraźnie jak odchodzi kora z pod niej wychodzi callus i łączy się z callusem zrazu ;)
Co do liści, nie były tak bardzo klapnięte jak liście buraków podczas letnich upałów, ale miały wyraźnie mniejszy turgor niż teraz.
kaLo Zdjęcie z kilku dni wcześniej, widać wyraźnie jak odchodzi kora z pod niej wychodzi callus i łączy się z callusem zrazu ;)
Co do liści, nie były tak bardzo klapnięte jak liście buraków podczas letnich upałów, ale miały wyraźnie mniejszy turgor niż teraz.
- misoo83
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 wrz 2016, o 05:56
- Kontakt:
Wideo, w którym można zobaczyć jak zaszczepić morela
https://www.youtube.com/watch?v=sVW3lZSK2Nc&t=3s
https://www.youtube.com/watch?v=sVW3lZSK2Nc&t=3s
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Cześć Czy można zaszczepić jabłoń na dzikiej gruszy Czy jeśli zetnę teraz gałązki wierzby i zaszczepię na nich jabłoń lub gruszę a potem wsadzę gałązki do wody/ziemi by się ukorzeniły,to czy coś z tego wyrośnie?Szczepił ktoś z was jabłoń/gruszę na wierzbie A i czy jako podkładka może być zastosowana wierzba płacząca
Nie wiem czy coś takiego ma szanse,ale wyczytałem to w internecie i pytam Was o radę
Pozdrawiam
Nie wiem czy coś takiego ma szanse,ale wyczytałem to w internecie i pytam Was o radę
Pozdrawiam
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
Ja na wiosnę spróbuję zaszczepić trójgatunkowca - czereśnia, wiśnia i śliwa na jednym drzewku, ciekawe czy mi się uda.
-
Też na wierzbie?