Skoczogonki - małe robaczki
Nie było w sklepie preparatu Basudin, a pani w sklepie poradziła Target Diazol 500EW.
Postąpiłam zgodnie z instrukcja, nawet podlałam roztworem ziemię i na 2-3 dni zamknęłam szczelnie w worku na śmieci doniczkę, owiązując wokół pieńka.
Przestały wychodzic na górę, ale na dnie doniczki nadal sa i ruszają się i do tego nadal rozmnażają.
Podlać jeszcze raz???
Czy wypłukać ziemię i wymienić możliwie jak najwięcej???
Postąpiłam zgodnie z instrukcja, nawet podlałam roztworem ziemię i na 2-3 dni zamknęłam szczelnie w worku na śmieci doniczkę, owiązując wokół pieńka.
Przestały wychodzic na górę, ale na dnie doniczki nadal sa i ruszają się i do tego nadal rozmnażają.
Podlać jeszcze raz???
Czy wypłukać ziemię i wymienić możliwie jak najwięcej???
pozdrawiam
M.
M.
Hmm, ja bym przesadziła roślinkę tak żeby pozbyć się jak najwięcej ziemi. U mnie to poskutkowało bez żadnych środków chemicznych pozbyłam się robali (aczkolwiek nie wiem czy to te same - moje były małe, białe i trochę skaczące - lubiły się gromadzić na dnie - na podstawce, a jak się podlewało to wychodziły na wierzch). Starą ziemię trzeba oczywiście wyrzucić. Aczkolwiek nie jestem też specjalistką i nie wiem czy każdą roślinę można tak bezkarnie przesadzać (nie wiem jak często można).
Pozdrawiam,
Sylwia
Sylwia
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Rada Sylwinki jest bardzo słuszna. Pozostały na dnie ponieważ jest tam w dalszym ciągu dość mokro.
Wyjmij roślinę z doniczki i otrzep bryłę korzeniową uderzająć nią lekko o podłogę.
Sprawdź czy w środku bryły korzeniowej jest trochę luźnej ziemi. Jeśli tak to ją usuń i nie przejmuj się, że trochę uszkodzisz korzenie. Te zewnętrzne będą nie uszkodzone więc roślina zbytnio nie ucierpi.Tak przygotowana bryłę włóż do wiadra z wodą Wody tylko tyle by zanurzyć korzenie. Poczekaj 5 minut. Jeśli coś tam jeszcze zostało weszło do wody. Wyciągnij roślinę połóż w wannie do obcieknięcia. Potem Nasyp ziemi do wygrzebanego otworu w korzeniach i wstaw do nowej doniczki uzupełniając ubytki nową ziemią. I na kilka dni zapomnij o podlewaniu. Jak wierzchnia warstwa przeschnie to zroś ją i tyle.
Postaraj się kupić doniczkę z większym otworem w dnie. Ja wówczas jak mam różne podejrzenia to wkładam mały palec do otworu doniczki i jak jest wilgotno to nie podlewam.
Wyjmij roślinę z doniczki i otrzep bryłę korzeniową uderzająć nią lekko o podłogę.
Sprawdź czy w środku bryły korzeniowej jest trochę luźnej ziemi. Jeśli tak to ją usuń i nie przejmuj się, że trochę uszkodzisz korzenie. Te zewnętrzne będą nie uszkodzone więc roślina zbytnio nie ucierpi.Tak przygotowana bryłę włóż do wiadra z wodą Wody tylko tyle by zanurzyć korzenie. Poczekaj 5 minut. Jeśli coś tam jeszcze zostało weszło do wody. Wyciągnij roślinę połóż w wannie do obcieknięcia. Potem Nasyp ziemi do wygrzebanego otworu w korzeniach i wstaw do nowej doniczki uzupełniając ubytki nową ziemią. I na kilka dni zapomnij o podlewaniu. Jak wierzchnia warstwa przeschnie to zroś ją i tyle.
Postaraj się kupić doniczkę z większym otworem w dnie. Ja wówczas jak mam różne podejrzenia to wkładam mały palec do otworu doniczki i jak jest wilgotno to nie podlewam.
Może i ja wtrącę swoje zdanie, ja nic bym nie robił z bryłą korzeniową tylko kupiłbym preparat o nazwie Karate domieszał zdwojoną dawkę i podlał nią tak kwiat by woda przelała się na podstawek a potem szczelnie owinąłbym folią całą doniczkę razem z podstawkiem zawiązując przy podstawie rośliny- te robaczki to moim zdaniem ziemioródki i są to larwy bo osobnik dorosły to maleńka muszka którą ciężko dostrzec, to sprawdzony preparat i sposób.
Karo ja nie pisałem o ziemiórkach tylko ziemioródkach a te są białe i jak podlewa się kwiat to widać ich całe roje ruszające się jak milimetrowe wężyki. Ja zresztą też je miałem u siebie w dracenie i zlikwidowałem właśnie w wyżej opisany sposób ale może to jakieś inne robaszki, a muszki ziemioródki tzn osobnika dorosłego nie byłabyś nawet w stanie zauważyć są tak małe i po złożeniu jaj giną,że jedynie po ruszających się larwach poznaje się że w ogóle są.KaRo pisze:Ależ nie są to ziemiórki, a Mary nie pisze nic o fruwających wokół muszkach.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Gdzie moge znaleźć informacje o robalach ziemioródkach Przemo?Przemo pisze:Karo ja nie pisałem o ziemiórkach tylko ziemioródkach a te są białe i jak podlewa się kwiat to widać ich całe roje ruszające się jak milimetrowe wężyki. Ja zresztą też je miałem u siebie w dracenie i zlikwidowałem właśnie w wyżej opisany sposób ale może to jakieś inne robaszki, a muszki ziemioródki tzn osobnika dorosłego nie byłabyś nawet w stanie zauważyć są tak małe i po złożeniu jaj giną,że jedynie po ruszających się larwach poznaje się że w ogóle są.KaRo pisze:Ależ nie są to ziemiórki, a Mary nie pisze nic o fruwających wokół muszkach.
Pierwszy raz słyszę o czyms takim , w necie też nie znalazłam.
Żyworódka - to roślina,to wiem.