Moje storczykowe hobby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Monisia, MaJ, Ilonka- dziękuję za odwiedziny i miłe słowa o moim skromnym zbiorku.

Nerine- dzięki za odwiedziny i tyle pochlebnych słów. Ja też lubię Phalaenopsisy, ale dotychczas bałam się je kupować, bo wydawało mi się, że są trudniejsze w uprawie.

Miluck-Jagódko cieszę się, że wpadłaś do mnie w odwiedziny. Dzięki za tyle miłych słów i pozdrowienia wiosenno-storczykowe. Ja również pozdrawiam wiosennie i storczykowo Ciebie oraz wszystkich odwiedzających ten temat.
Moje Dendrobium faktycznie wygląda tak samo, tylko z nazwą mam kłopot, bo raz widziałam takowe z nazwą ,Anna Green', a innym razem , Emma Gold'. Osobiście przychylałabym się raczej do nazwy ,Emma Gold'.

Kasapo- dzięki, za odwiedziny. Dla Ciebie wklejam fotkę mojego całego Zygopetalum i dla porównania Miltonii. Jak dla mnie wyglądają tak samo. Może Jovanka, przy okazji tu wpadnie, to może nam coś w tej kwestii podpowie? A moje Dendrobium to ma kwiaty takie bardziej żółto seledynowe.

Obrazek Obrazek Obrazek

Storczykowa- dzięki że mnie tu odwiedziłaś. Ja już wcześniej podziwiałam Twoją imponującą kolekcję. Po prostu aż dech zapiera.
Mój biały Phalaenopsis miał 4 łodyżki kwiatowe, niestety po dwóch tygodniach wszystkie musiałam obciąć i włożyć do wazonu, ponieważ okazało się, że mój storczyk był źle pielęgnowany i praktycznie nie miał zdrowych korzeni, a biedna roślinka broniąc się przed zagładą, rozpaczliwie ostatkiem sił wypuszczała kolejne łodygi kwiatowe. Jakieś dwa tygodnie temu został biedak poddany intensywnej reanimacji i na razie jeszcze żyje. Mam nadzieję, że uda mu się wykaraskać z zapaści, bo strasznie byłoby mi go żal. Jest taki jedyny w swoim rodzaju.

Prezentując swoje nabytki, nie ukrywam,że liczę na Waszą wiedzę i doświadczenie w kwestii uprawy tych pięknych roślin.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

śnieżka pisze:Monisia, MaJ, Ilonka- dziękuję za odwiedziny i miłe słowa o moim skromnym zbiorku.

Nerine- dzięki za odwiedziny i tyle pochlebnych słów. Ja też lubię Phalaenopsisy, ale dotychczas bałam się je kupować, bo wydawało mi się, że są trudniejsze w uprawie.

Miluck-Jagódko cieszę się, że wpadłaś do mnie w odwiedziny. Dzięki za tyle miłych słów i pozdrowienia wiosenno-storczykowe. Ja również pozdrawiam wiosennie i storczykowo Ciebie oraz wszystkich odwiedzających ten temat.
Moje Dendrobium faktycznie wygląda tak samo, tylko z nazwą mam kłopot, bo raz widziałam takowe z nazwą ,Anna Green', a innym razem , Emma Gold'. Osobiście przychylałabym się raczej do nazwy ,Emma Gold'.

Kasapo- dzięki, za odwiedziny. Dla Ciebie wklejam fotkę mojego całego Zygopetalum i dla porównania Miltonii. Jak dla mnie wyglądają tak samo. Może Jovanka, przy okazji tu wpadnie, to może nam coś w tej kwestii podpowie? A moje Dendrobium to ma kwiaty takie bardziej żółto seledynowe.

Obrazek Obrazek Obrazek

Storczykowa- dzięki że mnie tu odwiedziłaś. Ja już wcześniej podziwiałam Twoją imponującą kolekcję. Po prostu aż dech zapiera.
Mój biały Phalaenopsis miał 4 łodyżki kwiatowe, niestety po dwóch tygodniach wszystkie musiałam obciąć i włożyć do wazonu, ponieważ okazało się, że mój storczyk był źle pielęgnowany i praktycznie nie miał zdrowych korzeni, a biedna roślinka broniąc się przed zagładą, rozpaczliwie ostatkiem sił wypuszczała kolejne łodygi kwiatowe. Jakieś dwa tygodnie temu został biedak poddany intensywnej reanimacji i na razie jeszcze żyje. Mam nadzieję, że uda mu się wykaraskać z zapaści, bo strasznie byłoby mi go żal. Jest taki jedyny w swoim rodzaju.

Prezentując swoje nabytki, nie ukrywam,że liczę na Waszą wiedzę i doświadczenie w kwestii uprawy tych pięknych roślin.
jeden z moich białych w chwili kupienia miał 3, potem puścił 2 nowe (1 sie złamała bo wyrosła jakby zawiązana w supeł. najpierw wyszedł środek łodyżki, potem ta końcówka z pąkami ale sie złamała), potem kwitł na 4. obecnie została ta najnowsza i puszcza 3 odgałęzienia, mimo, że storczyk niedawno miał obcinane zgnite korzenie i ma oklapnięte listki. Ale szkoda, że musiałaś obciąć łodyżki swojemu storczykowi... ale może jeszcze kiedyś wypuści nowe.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa pisze:[

jeden z moich białych w chwili kupienia miał 3, potem puścił 2 nowe (1 się złamała bo wyrosła jakby zawiązana w supeł. najpierw wyszedł środek łodyżki, potem ta końcówka z pąkami ale się złamała), potem kwitł na 4. obecnie została ta najnowsza i puszcza 3 odgałęzienia, mimo, że storczyk niedawno miał obcinane zgnite korzenie i ma oklapnięte listki. Ale szkoda, że musiałaś obciąć łodyżki swojemu storczykowi... ale może jeszcze kiedyś wypuści nowe.
Te białe to chyba jakieś takie trochę kłopotliwe są. Ja liczę na to, że go jednak odratuję i kiedyś jeszcze u mnie zakwitnie. A swoją drogą wszystkie moje zakupione w różnych marketach storczyki były systematycznie zalane, bo stały tam ciągle w wodzie, stad ich późniejsze problemy. Obsługa tych sklepów zupełnie nie miała pojęcia jak się te rośliny pielęgnuje i to jest straszne.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no jak ja kupuje wsklepach też są przelane, bo nie wiedzą, jak o nie dbać... najwięcej kupuje na wystawach. a nie wszystkie białe są kłopotliwe, bo mój kwitnie dość chętnie i puszcza odgałęznienia z łodygi (tej czwartej, bo te 3 stare uschły)
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Grażynko jaka szkoda ,że musiałaś obciąć białemu te łodygi.Mojemu mężowi właśnie on przypadł najbardziej do gustu.Był zaskoczony mnogością łodyg!!!
Trzymam za niego kciuki.
Pozdrawiam przed świątecznie
Jagoda
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co dzień do niego grzecznie przemawiam, robię okładziki, chronię przed nadmierną transpiracją, bo z 6 liści, cztery dolne też musiałam mu obciąć. Na szczęście te dwa ocalałe dzielnie się trzymaja i mam nadzieję, ze on jednak przeżyje.
Dziś wreszcie rozwinęło się kilka kolejnych pąków u łaciatego Phalaenopsisa. Muszę go w najblizszym czasie sfocić.
Dziś też, przy okazji zakupów, zajrzałam do pobliskiej kwiaciarni, mieli sporo nowych falków- jeden mi znów przypadł do gustu- też łaciaty w typie tego co mam, ale ciapki drobniejsze. Mam nadzieję, ze wkróctce przy okazjii imienin jakiś nowy storczyk pojawi się na moim parapecie?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u mnie sie pewnie pojawią po wystawie ;P ale łaciate też są sliczne (Phalaenopsis)
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Ale skarby ukrywałaś :shock: :shock: Trzymam za wszystkie kciuki i czekam na kolejne zdjęcia. :lol:
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Dorotko, u Ciebie też przecież śliczności.
Miałam w planach nowy nabytek, ale chyba na razie skoncentruję się na pielęgnacji tych co mam. Jeśli uda mi się uratować,białaska', to wtedy pozwolę sobie na nowego. A fotki wkrótce- bo już kwitnie tylko dendrobium i łaciaty falek.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jakiego sobie chciałaś kupić? a ten bialy to ma jakieś korzonki? jak ma, to może przezyje:)
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Z wszystkich falków, które mam właśnie do łaciatka - mućki mam największą słabość. :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no Phal. 'ever spring' są fajne. ale ja mam największą słabość do białych, ale inne też uwielbiam.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Przepiękny ten Twój żółty dendrobium, ciekawe zestawienie kolorystyczne , ja szukam takiego ale fioletowego, niech Ci długo kwitną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”