Wszystko o winogronach - 4cz.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A te plamy Januszu na liściach winorośli pokazane przez jacek12 to objaw ... :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
janusz
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 maja 2005, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Przycinanie winorośli

Post »

jacek12 pisze:Witam na wiosnę 2004r posadziłem winorośle odm. Swenson . Red,Polar,Viltis,Kristay,Iza Zalewska, na zimę zostały zabezpieczone kopczykami z ziemi lecz wiosną musiały zostać obcięte na wysokość 30cm bo reszta obmarzła,w2006r ta sama sytuacja.Moje pytanie jest takie co teraz mam zrobić z tymi roślinkami jak je przyciąć i kiedy ten zabieg wykonać.W tym sezonie wyrosło po ok.6 nowych pędów dł.2,5m i były owoce.
Przycina się po zakończeniu wegetacji. Jesienią gdy większość lisci opadnie.
Można również pod koniec zimy.
Poradnik cięcia znajdziesz tu: http://www.winogrona.org/modules.php?na ... =0&thold=0
Pod koniec września na www.winogrona.org pojawi się fotoporadnik cięcia. Zapraszam.
Janusz
PS
Nie istnieje odmiana Viltis. Prawdopodobni na etykiecie był napis vitis co po prostu oznacza winorośl (każdą).
Kristay - wydaje się, ze chodzi o Kristaly
Iza Zalewska - wydaje się, ze chodzi o odmianę Iza Zaliwska.
J.
ogród bez winorośli to nie ogród...
Awatar użytkownika
janusz
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Erazm pisze:A te plamy Januszu na liściach winorośli pokazane przez jacek12 to objaw ... :wink:
Może suszy? Moze zbliżającej się jesieni? Może mączniaka rzekomego?
Przy takiej skali nie przejmowałbym sie tym :D
Janusz
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja liście z takimi objawami zerwałem. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
janusz
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Renata pisze:Do Olkusza mamy dalej niz do Lublina. Za każdą poradę będę bardzo wdzięczna. Twoją stronę oglądaliśmy ( chciałam być do przodu i pokazałam ją mężowi, na co on pokazał mi że od dawna mawulubionych ha ha i to ja byłam zaskoczona).
;:1
Mieszkamy na wsi Folwarki gmina Cieszanów powiat Lubaczów.
No to masz pewien problem. Najbliżej masz szkółkę Franciszka Rakszawskiego w Jarosławiu. Tu jest adres jego strony.
http://www.winogrona.net/

A jeżli nie to trzebaby załatwiać sadzonki wysyłkowo:
na przykład tu:
http://www.e-sadzonka.pl/

albo tu:
http://winnicamagdalenka.republika.pl/index.html

albo tu: http://www.winnica.golesz.pl/ - jednak tu tylko duze ilości (ostatnio chyba powyzej 30 szt)

Janusz
Awatar użytkownika
jacek12
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 sie 2006, o 16:01

Co to za odmiana Wynosliwyj?

Post »

Dzięki Janusz za radę.Tak nazwy tych winorośli całkowicie pokręciłem, spisywałem je wczoraj przy padającym deszczu, a te kartki całkiem wyblakły (już poprawiłem) Dzisiaj dostałem nową odmianę 3szt. zakupioną na Allegro - Wynosliwyj chodziło o przerobową.Czy ona jest dobra ?Pozdrawiam Jacek
Awatar użytkownika
janusz
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Re: Co to za odmiana Wynosliwyj?

Post »

jacek12 pisze: Dzisiaj dostałem nową odmianę 3szt. zakupioną na Allegro - Wynosliwyj chodziło o przerobową.Czy ona jest dobra ?
Na wino dobra.
Janusz
Gosia-kolo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 wrz 2006, o 11:49

Post »

Mam takie pytanie. Chcemy posadzic na działce winorośl, ale niewiemy jaką odmiane wybrac. Nadmienie że mieszkam w Kołobrzegu .prosze o porade
Ogród żyje
BM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 wrz 2006, o 20:35
Kontakt:

Re: Przycinanie winorośli

Post »

jacek12 pisze:Witam na wiosnę 2004r posadziłem winorośle odm. Swenson Red,Polar,Kristaly,Iza Zaliwska,Nero na zimę zostały zabezpieczone kopczykami z ziemi lecz wiosną musiały zostać obcięte na wysokość 30cm bo reszta obmarzła,w2006r ta sama sytuacja.Moje pytanie jest takie co teraz mam zrobić z tymi roślinkami jak je przyciąć i kiedy ten zabieg wykonać.W tym sezonie wyrosło po ok.6 nowych pędów dł.2,5m i były owoce.Dodaję fotki winorośli,może ktoś mi poradzi z góry dziękuję.PozdrawiamObrazekObrazek
Witam! Wiosną należało obciąć pędy nie na dł 30cm lecz na 2-3 (2 + 1 zapasowy) pąki, tak aby rosło jedynie dwa pędy, w których podczas wzrostu powinno się było usuwać "pasierby" czyli pędy wyrastające z kątów liści. Krzew wówczas to 2 grube i dobrze przed zimą zdrewniałe pędy, które w roku następnym można "rozłożyć" na rusztowaniu. Pozostawienie zbyt dużej ilości wiosennych pędów skutkuje ich słabszym wzrostem zdrobnicowaniem plonu (gron jest dużo ale są słabo wyrośnięte i słabo dojrzałe) i gorszym przygotowaniem się do przezimowania (Swenson Red i Kristaly nie przemarza!!)
Objawy na liściach to typowe fizjologiczne objawy zbyt nadmiernie obciążonego krzewu (po prostu szybciej się starzeją i rozkłada się chlorofil a tworzą antocyjany, karoteny itp.) Jest to normalne zjawisko u prawidłowo prowadzonych krzewów występujące jesienią (w tym przypadku objawy pojawiają się już teraz)

Rada: Na zimę zakopczykować, a wiosną po rozgarnięciu kopczyka przyciąć tak krótko, aby pozostały 3-4 pąki (tak! prawie przy ziemi!). Po rozpoczęciu wzrostu wybrać DWA najsilniej rosnące (pozostałe usunąć) i położone jak najniżej na krzewie i dbać o nie podczas wzrostu wiosną (tzn podwiązywać do palika aby się nie uszkodziły i usuwać pędy z kątów liści w miarę się ich pojawiania. Obciąć w sierpniu na wys 1,2 m (swenson na 1,5 m) Ma to na celu utworzenie stałego, silnego i grubego szkieletu krzewu, który nie ma prawa w polskich warunkach przemarznąć (swenson lub kristaly)!!

Pozdrawiam
Bartłomiej Myśliwiec

Winnica dobrze rodzi, gdy gospodarz do niej często chodzi (słowackie)
enro_o2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 wrz 2006, o 21:15

Post »

Czy ktoś może mi pomóc w identyfikacji winorośli? Mam ją na działce juz bardzo długo ale nie wiem co to za odmiana :-)
Zdjęcie w poniższym linku.

http://www.en-kom.netlook.pl/wino/winogrono.jpg

Pozdrawiam
BM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Na pierwszy rzut oka to alden - odmiana amerykańska, tworzy duże i słodkie grona pod warunkiem, że mocno się ją przycina na jesień (na głównym krzewie zostawia się tylko kilka "czopków" z jednorocznymi pąkami)

Pozdrawiam i zapraszam do lektury: www.winnica.golesz.pl

Bartłomiej Myśliwiec
Winnica Golesz
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BM a jesteś w stanie dokonać identyfikacji mojej winorośli (post z 7 września)?
Pozdrawiam Andrzej.
BM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

V68021

Pozdrawiam
Bartłomiej Myśliwiec
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”