Choroby i szkodniki Rododendrona
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Dodatkowa rada, nie sadź tak blisko iglastych płytkokorzeniących się, jeśli półcień to pod liściastymi głębokokorzeniącymi się, ale w pełnym słońcu lepiej kwitną Przesadzałam ok.10-letnie każdy dostał worek torfu kwaśnego i "skakał z radości", bo na piasku róśł (torf zmineralizował się szybko), dobra jest domieszka kory iglastych do torfu-wpływa hamująco na rozwój szkodliwych grzybków, oczywiście ze zdrowych drzew, mogą też być i trociny.Ściółkowanie korą chroni przed przegrzaniem korzeni w lecie, a zima przed mrozem oczywiście
Wykop z możliwie całym systemem korzeniowym nalepiej widłami
Wykop z możliwie całym systemem korzeniowym nalepiej widłami
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A pewnie, też nas to cieszy
Tylko uważaj, bo nasze forum uzależnia
A w nagrodę za ciężką pracę przy przesadzaniu Rh zerknij do wątków na temat opieki nad różanecznikami:
- Błędy w uprawie różaneczników
- Miernik pH
- Rododendrony
A na koniec wpisz w Wyszukiwarkę Hasło "rododendron", znajdziesz sporo wątków o chorobach, potem "różanecznik" albo "Rh", znajdziesz sporo porad.
Tylko uważaj, bo nasze forum uzależnia
A w nagrodę za ciężką pracę przy przesadzaniu Rh zerknij do wątków na temat opieki nad różanecznikami:
- Błędy w uprawie różaneczników
- Miernik pH
- Rododendrony
A na koniec wpisz w Wyszukiwarkę Hasło "rododendron", znajdziesz sporo wątków o chorobach, potem "różanecznik" albo "Rh", znajdziesz sporo porad.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Uzależnienie hi hi
.....stało się ....uzależniłam się....to forum i chęci do upiększania ogrodu, to cos wspaniałego.
Podziwiam wszystkich .....jestem w szoku.....dzis pewnie nie zasnę
Podziwiam wszystkich .....jestem w szoku.....dzis pewnie nie zasnę
Rododendrony co z nimi ?
W tamtym roku kupiłam 3 rododendrony i tylko jeden z nich ma w tym roku pączki.
Wiosną pod koniec marca podsypałam siarczanem amonu. w maju mam zamiar je zasilić azofoską
Zobaczcie sami . to ten który nie ma pączków i jeszcze wcale nie kwitł , po za tym jego listki mają brzydki żółty kolor:
Ten natomiast kwitł w tamtym roku zaraz po posadzeniu i teraz też ma nowe pączki , ale jakoś tak marnie wygląda : i ciągle gubi listki , i jest taki kusy:
Proszę poradźcie co z nimi począć , bo w ich pielęgnację wkładam całe serce -a one i tak swoje.
Wiosną pod koniec marca podsypałam siarczanem amonu. w maju mam zamiar je zasilić azofoską
Zobaczcie sami . to ten który nie ma pączków i jeszcze wcale nie kwitł , po za tym jego listki mają brzydki żółty kolor:
Ten natomiast kwitł w tamtym roku zaraz po posadzeniu i teraz też ma nowe pączki , ale jakoś tak marnie wygląda : i ciągle gubi listki , i jest taki kusy:
Proszę poradźcie co z nimi począć , bo w ich pielęgnację wkładam całe serce -a one i tak swoje.
Martusia
Tu masz wątek cały poświęcony rododendronom
Poczytaj sobie dokładnie, jest tam wiele porad jak sobie z nimi radzić
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3792
Tu masz wątek cały poświęcony rododendronom
Poczytaj sobie dokładnie, jest tam wiele porad jak sobie z nimi radzić
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3792