Nowe wyzwania
- jolifleur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowe wyzwania
Nalalio, moje róże też mają listki a najlepsze, że jedna z posadzonych w zeszłym roku część liści ma od jesieni :O I tak chodzę koło nich i się zastanawiam czy zdjąć z nich igliwie czy lepiej nie?
Karo, jesteś bardzo miła
Działam, dopóki mam zapał, bo boję się, że z wiekiem coraz bardziej będę stawiała na podziwianie a nie na działanie a dużo pracy jeszcze przede mną.
Ostatnio zawzięłam się za skalniak. Postanowiłam go porządnie oczyścić z liści, gałązek i innych "brudów". A swoją droga to dziwię się sobie , że nie uczę się na swoich błędach. Znowu skalniak zrobiłam pod drzewem. Ostatnie były pod jabłonką i orzechem. Ten jest pod brzozą. Jak ja mogłam taką głupotę wymyśleć??? Listki brzozy są między każdym kamyczkiem a o lilipucich nasionkach już nie wspomnę. Niby nic , mało je widać ale rob się z nich świetna próchnica w każdym zakamarku a takie miłe gniazdko zawsze znajdą jakieś chwasty. Pieknie się ulokują i wyrywać to je pensetą trzeba takie wczepione i schowane, tylko liscie im wystają. ja za liście a one się śmieją, że i tak im nic nie grozi, bo korzonki bezpiecznie zaklinowane pod kamyczkiem. Zawzięłam się i przełożyłam WSZYSTKIE kamienie, wyrwałam wszystkie chwaściory i wysprzątałam ile się dało. A potem złapałam się za głowę, że tak będzie co rok albo 2 w najlepszym razie
NIGDY NIE PLANUJCIE SKALNIAKA POD DRZEWEM, żeby nie wiem jak pięknie i urokliwie to wyglądało.
A teraz wygląda tak:
a to letnia odsłona (żebym pamiętała dlaczego tak się męczę ;) )
-- 25 lut 2020, o 18:28 --
Karo, jesteś bardzo miła
Działam, dopóki mam zapał, bo boję się, że z wiekiem coraz bardziej będę stawiała na podziwianie a nie na działanie a dużo pracy jeszcze przede mną.
Ostatnio zawzięłam się za skalniak. Postanowiłam go porządnie oczyścić z liści, gałązek i innych "brudów". A swoją droga to dziwię się sobie , że nie uczę się na swoich błędach. Znowu skalniak zrobiłam pod drzewem. Ostatnie były pod jabłonką i orzechem. Ten jest pod brzozą. Jak ja mogłam taką głupotę wymyśleć??? Listki brzozy są między każdym kamyczkiem a o lilipucich nasionkach już nie wspomnę. Niby nic , mało je widać ale rob się z nich świetna próchnica w każdym zakamarku a takie miłe gniazdko zawsze znajdą jakieś chwasty. Pieknie się ulokują i wyrywać to je pensetą trzeba takie wczepione i schowane, tylko liscie im wystają. ja za liście a one się śmieją, że i tak im nic nie grozi, bo korzonki bezpiecznie zaklinowane pod kamyczkiem. Zawzięłam się i przełożyłam WSZYSTKIE kamienie, wyrwałam wszystkie chwaściory i wysprzątałam ile się dało. A potem złapałam się za głowę, że tak będzie co rok albo 2 w najlepszym razie
NIGDY NIE PLANUJCIE SKALNIAKA POD DRZEWEM, żeby nie wiem jak pięknie i urokliwie to wyglądało.
A teraz wygląda tak:
a to letnia odsłona (żebym pamiętała dlaczego tak się męczę ;) )
-- 25 lut 2020, o 18:28 --
- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Och Ewuniu jak ja się cieszę ,że otworzyłaś furtkę do nowego ogrodu Wspaniale ,że mieszkacie tam już nastałe,pokaż trochę domku, co tam pozmieniałaś?
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- jolifleur
Oj, Bejka domek jeszcze nie do pokazywania Lepiej ogród sie prezentuje niż "rozgrzebany " remont
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Z tego co widziałam w prognozach długoterminowych jeszcze ma być dość chłodno, więc nie spieszyłabym się z odkrywaniem róż
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- jolifleur
Do tego samego wniosku doszłam dzisiaj, Natalio A niech mają okrycie przynajmniej przy ziemi. Jak góra zmarznie to odbiją (mam nadzieję) od dołu.
Jak, że kombinuję cały czas, jak tu mniej pracy wkładać w utrzymanie ogrodu
doczytałam, że truskawki lubią ściółkę z igliwia. Ktoś tego próbował? Działa? Igliwie chyba zakwasza glebę. czy to truskawkom odpowada?
Jak, że kombinuję cały czas, jak tu mniej pracy wkładać w utrzymanie ogrodu
doczytałam, że truskawki lubią ściółkę z igliwia. Ktoś tego próbował? Działa? Igliwie chyba zakwasza glebę. czy to truskawkom odpowada?
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak miło obejrzeć zaczątki nowego ogrodu.
Zapowiada się jeszcze ciekawiej, niż ten poprzedni
Zapowiada się jeszcze ciekawiej, niż ten poprzedni
- DorotaH
- 50p
- Od: 23 lut 2020, o 18:03
Witam, przepiękne miejsce na wymarzony dom z ogrodem. Podziwiam dwuletnie efekty-super. Ja u siebie piąty sezon zaczynam działać i wiem co to znaczy zaplanować ogródek warzywny od zera. Kibicuję! A co do truskawek, to ja w zeszłym roku kupiłam nowe sadzonki i niestety po wysciółkowaniu świeżą korą nie były zadowolone Później doczytałam ze truskawka nie lubi kwaśnej gleby w przeciwieństwie do poziomek ktore taki zabieg pokochały. Truskawki można sciółkować słomą i to mam sprawdzone
Pozdrawiam, Dorota
Stare chińskie przysłowie mówi: Nie podchodź do byka od przodu, do konia od tylu, a do idioty... w ogóle.
Stare chińskie przysłowie mówi: Nie podchodź do byka od przodu, do konia od tylu, a do idioty... w ogóle.
- jolifleur
Madziu, czy ogród będzie lepszy, nie wiem ale na pewno więcej w nim pracy Tam juz mogłam sobie zalegiwać na hamaczku wśród pięknie rozrośniętych kwiatów a tu na razie prawie same maleństwa i roboty po beret ;)
Dorota, miło mi że zajrzałaś Dzięki za radę ale ściółkę już rozłożyłam. Trudno, przez sezon będzie, a jesienią co się da to wygrabię i posypię wapnem. Człowiek uczy się na błędach ;)
Za oknem pruszy śnieg więc tak na ocieplenie poarnka
Dorota, miło mi że zajrzałaś Dzięki za radę ale ściółkę już rozłożyłam. Trudno, przez sezon będzie, a jesienią co się da to wygrabię i posypię wapnem. Człowiek uczy się na błędach ;)
Za oknem pruszy śnieg więc tak na ocieplenie poarnka
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Ewuś ja też posadziłam truskawki w ubiegłym roku i podsypywałam je trochę skoszoną trawą. Może starczało mi tej trawy na 1/4 zagonku. Gorzej nie rosły od tych nie ściółkowanych, a chwastów było mniej.
Trzeba tylko pamiętać żeby na raz nie nakładać zbyt grubo tej trawy.Lepiej po trochu, cienkimi warstwami żeby nie zaczęła gnić. W tym roku załatwiłam sobie słomę i będę próbować. Podobno jest najlepsza pod truskawki.
Trzeba tylko pamiętać żeby na raz nie nakładać zbyt grubo tej trawy.Lepiej po trochu, cienkimi warstwami żeby nie zaczęła gnić. W tym roku załatwiłam sobie słomę i będę próbować. Podobno jest najlepsza pod truskawki.
- jolifleur
Wiola, trawą ściółkowałam w zeszłym roku i było tak jak napisałaś, całkiem dobrze, tylko teraz jeszcze trawy nie koszę a zielsko w truskawki się rzuciło. Słoma to świetny sposób bo nie wsiąka w nią woda ale nie mam "źródła" tego dobra. Może kiedyś gdzies namierzę słomę to na pewno z niej skorzystam.
Najlepsze w tym wszystkim jest to, że mam silne uczulenie na truskawki i wcale ich nie jem Dla rodziny koło nich biegam
Najlepsze w tym wszystkim jest to, że mam silne uczulenie na truskawki i wcale ich nie jem Dla rodziny koło nich biegam
- arameic
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie dwie róże pnące, zasadzone przy stelażu na hamak, nie były niczym okrywane na zimę i mają się wyśmienicie. Nigdy ich nie okrywałam.
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Takie widoki jak najbardziej się dzisiaj przydadzą - co prawda już nic nie pada, ale zimno dzisiaj
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- jolifleur
Basiu, dzisiaj w nocy przymroziło. Latałam , okrywałam róże... i o jednej zapomniałam A rano się okazało, że sobie poradziła Dałam więc spokój i wedle Twojej rady już nic nie okrywam
Natalio, do takich widoczków tęsknimy całą zimę więc miło oczy pocieszyć wspominkami, kiedy szaro na zewnątrz
Latem wyhodowałam takie cudo:
a teraz powstało takie cudeńko
Natalio, do takich widoczków tęsknimy całą zimę więc miło oczy pocieszyć wspominkami, kiedy szaro na zewnątrz
Latem wyhodowałam takie cudo:
a teraz powstało takie cudeńko