Kawon (arbuz) - część 11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 11

Post »

To ja też spróbuje hodować arbuzy.
Nasiona mam odmiany Rosario, tylko, czy nie jest juz za późno?
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

gumis64 pisze:Wiecie co nie kumam człowiek wam coś pokazuje a wy odrazy że wywal posiej na nowo co z wami ludzie czysz byście wszyscy do PiS należeli .mi się sadzonki podobają dostaną słonka to będzie git w zeszłym roku były gorsze a 50 kg arbuzow i melonów miałem tak że myślę że są super a może ktoś z was się pochwalić fotka bo jakoś dużo piszecie a fotek brak

Nie wiem co ma popieranie danej partii politycznej do uprawy rozsad arbuza :roll:

No właśnie zastanów sie dlaczego jeszcze nie ma fotek, domyślasz się ?
A tu opinia która cie zadowoli.
Świetne są te twoje rozsady, takie krępe widać, że codziennie doznają kąpieli kwietniowego słońca.
My nie doświadczeniy w uprawie arbuzów użytkownicy tego forum, patrzymy na nie z zazdrością i z nadzieją aby i nam udało się wyhodować podobne rozsady.
Piotr
gumis64
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 kwie 2020, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo zabawne to jak jesteś takim szpecem od arbuzow to podpowiedź .. jak mi tak wybiegły to na jaką głębokość mogę je przesadzić ???
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

;:306 ;:215 Jak się arbuzy nie udadzą zawsze można zwalić, że to wina polityki :;230
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

gumis64 pisze:Bardzo zabawne to jak jesteś takim szpecem od arbuzow to podpowiedź .. jak mi tak wybiegły to na jaką głębokość mogę je przesadzić ???
Skoro tyle wiesz o arbuzach to powinieneś już wiedzieć :wink: Popatrz może w internecie to Twoja ulubiona partia polityczna na pewno w tym pomoże :;230
Żart roku z tą polityką :;230 :;230
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

gumis64 pisze:Bardzo zabawne to jak jesteś takim szpecem od arbuzow to podpowiedź .. jak mi tak wybiegły to na jaką głębokość mogę je przesadzić ???
Dla mnie to mozesz je przysypać cale ziemią i przyklepać szpadlem. Rady juz ci wczesniej z julianem udzieliłem.
Piotr
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Zasiliłyby teren pod nowe nasadzenia. Przyjemne z pożytecznym.
Będę czekać w sezonie na fotki Twoich arbuzów ;:215
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Po co te nerwy? Jesteś nowy, nie masz jeszcze doświadczeń z uprawą arbuzów, pokazujesz swoje sadzonki, które dla Ciebie są okazami piękna, zadajesz pytania innym użytkownikom... no to oni Ci odpowiadają, bo po to jest to forum - do dzielenia się doświadczeniami i radami. A że w tym wątku na prawdę udzielają się ludzie, którzy od lat uprawiają z powodzeniem arbuzy i mają w tym duże doświadczenie, a złośliwi raczej nie są, to mówią Ci jak jest.. szczera prawda, abyś wiedział co robisz źle i na przyszłość takich błędów unikał. Wiem, że krytyka boli, ale jest to krytyka konstruktywna i wynika z dobrej woli. My też chcemy aby innym się udawało i żeby wszyscy mogli się tu chwalić swoimi osiągnięciami. Te Twoje sadzonki są na prawdę za duże, a do sadzenia w grunt jeszcze cały miesiąc... to szmat czasu. A skoro Ci się rok temu udały (dla jednego udane plony, to dla drugiego może być totalna porażka), to pomyśl jak by się udały, gdyby były siane we właściwym terminie? ;:173

Pamiętaj też, że do dobrego zwyczaju należy najpierw poszukać odpowiedzi na swoje pytania i wątpliwości w już istniejących postach, a dopiero jak się ich nie znajdzie to zadawać pytania. Na wszystkie pytania, które tu zadałeś odpowiedź na forum już jest i to wręcz zupełnie świeża...
Np. niedawno pisałem o wybiegniętych sadzonkach i sposobie ich sadzenia do gruntu - że mają takie sadzonki tendencje to pękania wzdłużnego łodygi, że są wrażliwe na złamanie przez wiatr, że można je sadzić wówczas prewencyjnie głęboko i nic to nie szkodzi roślinie.
Inni pisali, że nie ma sensu wcześnie siać, bo roślina później słabnie, jest kłopot z utrzymaniem gąszczu na parapecie, a po wsadzeniu do gruntu wolniej się takie giganty rozpędzają i te siane w normalnym terminie je przeganiają. I ja pisałem, że ostatnio wyrzuciłem sadzonkę sianą testowo w lutym - początkowo bardzo ładnie rosła, zaczęła nawet kwitnąć, by niedawno nagle zacząć marnieć - za duża roślina, za mało światła, za mało miejsca w doniczce.

I tak jak powiedział rolknik90 nie wrzucamy na razie zdjęć sadzonek bo ich jeszcze nie mamy, dopiero zaczynamy siać, a pierwsze, siane tydzień temu, zaczynają wschodzić. ;:3
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Gumis64, możesz przesadzić te sadzonki zagłębiając łodygę aż do liścieni, wtedy może się nie złamią.

Ja sieję arbuzy i melony dzisiaj :wit
kylo
200p
200p
Od: 1 sie 2016, o 22:39

Post »

O ho, emocje jak na zbieraniu porzeczek :tan

Mam pytanko. Będę zaraz wysiewał podkładki cobalt. W którymś starszym wątku czytałem żeby je siać przy dnie doniczki. Robić tak, czy 2-3cm wystarczy o tej porze roku? W ogóle to wyrównanych wschodów się nie spodziewam. Cobalt w połowie wykiełkował, a tykwa pewnie za jaki czas. Także za kilka dni będę panikował jak uzyskać odpowiednie siewki arbuzów i melonów :D
Krzysiek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Wczoraj wyłożyłem 35 nasion Cobalta na ligninę, dziś już w kilku pokazał się biały kiełek :) Cobalt rusza szybko i wyrównanie, rok temu miałem 99% wschodów. Sieje generalnie 2 dni po tykwie (tykwa kiełkuje 2-4 dni) na głębokości 1-2 cm.
Darek26
200p
200p
Od: 5 maja 2019, o 17:02

Post »

Ja jednak jeszcze poczekam kilka dni z wysiewem arbuzów. Patrząc na pogodę to wole posiać tydzień pozniej niz je pozniej kisic w kotłowni (niestety nie mam lepszego miejsca). A że w kotłowni jest gorąco i brak świeżego powietrza to szybko mi popadają. na razie w długoterminowej zapowiadają ciągle przymrozki.
Jaka ziemie polecacie do siania rozsady arbuza? I czy doniczki 0,5 l wystarczy na jedną sadzonkę?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

W tym roku używam ziemi Verve, podłoże uniwersalne, z Castoramy, jest bardzo dobrej jakości.
Arbuzy posiałam w paletkę, może 200 ml ma 1 okienko, do kubków 500 ml to sieję dynie bo są dużo większe sadzonki.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”