Ogród zielonej
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród zielonej
Soniu dobrze, że zobaczyłam nowo otwarty wątek, jeszcze załapię się na pierwszą stronę. Na zdjęciach wcale nie widać, że ogród masz taki młody. Pięknie zagospodarowane rabatki, porządek wszędzie nawet w nasadzeniach. Ten styl bardzo mi się podoba.
Jesień się rozpoczęła, życzę samych ciepłych dni.
Jesień się rozpoczęła, życzę samych ciepłych dni.
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wpisuję się i ja niezmiennie zachwycona wszystkim, co robisz.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Zostawiam ślad, żeby wątek nie uciekł. Może zimą będzie więcej czasu na nadrobienie zaległości.
Twój ogród jak zwykle zachwyca
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Aniu anabuko1, Halinko Shalina, Małgosiu PEPSI, Martuś 3 KOTY, Madziu Madziagos, Lucynko plocczanka, Krysiu Ignis05, Bogusiu Bobka, Dorotko korzo_m, anida, Aniu nena08 miło, że zaglądacie do mojego ogrodu.
Dziękuję bardzo za wszystkie życzenia.
Ogród jeszcze kolorowy, choć szarość za oknem wprawia mnie w melancholijny nastrój.
Moje niby kompozycje rabat, to efekt podglądania innych ogrodów i dostosowania tamtych rozwiązań do własnych wizji.
Jeśli mogę podzielić się doświadczeniami w uprawie roślin, rozmnażaniu, czy innych ogrodowych problemach, to chętnie to robię, jeśli tylko mam wiedzę lub doświadczenie.
Niezmienny widok hortensji przy garażu. Żywopłot ma 250 cm wyskości.
Czas rozchodników.
Róże mają niewiele mniej kwiatów niż wiosną. Dziś portrety.
Werbena rigida to moja ulubiona roślina. Kwitnie od czerwca do mrozów. Od dwu lat nie wyrzucam jesienią i kilka wiosną odbija.
Ostróżki białe i różowe wyginęły a niebieskie niezmordowanie kwitną.
Inne też uwieczniam, chyba szybko skończą kwitnienie.
Chryzantema na schodach w miarę rozwoju kwiatów traciła mocny kolor.
Dziękuję bardzo za wszystkie życzenia.
Ogród jeszcze kolorowy, choć szarość za oknem wprawia mnie w melancholijny nastrój.
Moje niby kompozycje rabat, to efekt podglądania innych ogrodów i dostosowania tamtych rozwiązań do własnych wizji.
Jeśli mogę podzielić się doświadczeniami w uprawie roślin, rozmnażaniu, czy innych ogrodowych problemach, to chętnie to robię, jeśli tylko mam wiedzę lub doświadczenie.
Niezmienny widok hortensji przy garażu. Żywopłot ma 250 cm wyskości.
Czas rozchodników.
Róże mają niewiele mniej kwiatów niż wiosną. Dziś portrety.
Werbena rigida to moja ulubiona roślina. Kwitnie od czerwca do mrozów. Od dwu lat nie wyrzucam jesienią i kilka wiosną odbija.
Ostróżki białe i różowe wyginęły a niebieskie niezmordowanie kwitną.
Inne też uwieczniam, chyba szybko skończą kwitnienie.
Chryzantema na schodach w miarę rozwoju kwiatów traciła mocny kolor.
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widzę Soniu ,że rozwijasz się fotograficznie a i fotogenicznych modeli Ci nie brak w Twoim ogrodzie!
Miłego tygodnia , pogoda ma się chwilowo poprawić!
Miłego tygodnia , pogoda ma się chwilowo poprawić!
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Wow! Soniu, ależ te hortensje przy żywopłocie olbrzymie Jak pięknie i bogato kwitną!
Rozchodniki teraz pełnią bardzo ważną rolę, zdobiąc ogrody nie tylko kwiatkami, ale też kolorowymi łodyżkami i listeczkami.
Różyczki cudne! Moje też lepiej się starają teraz niż na początku lata.
Werbena 'Rigida' bardziej kontaktowa, bo znacznie niższa niż 'Patagońska', a równie śliczna.
Niebieska ostróżka spisuje się na medal U mnie tylko jednoroczne mają się dobrze.
Wszystkie kwiatuszki bogato jeszcze zdobią Twój ogród, a zawilec jesienny prześliczny!
Dobrego, słonecznego tygodnia, Soniu.
Rozchodniki teraz pełnią bardzo ważną rolę, zdobiąc ogrody nie tylko kwiatkami, ale też kolorowymi łodyżkami i listeczkami.
Różyczki cudne! Moje też lepiej się starają teraz niż na początku lata.
Werbena 'Rigida' bardziej kontaktowa, bo znacznie niższa niż 'Patagońska', a równie śliczna.
Niebieska ostróżka spisuje się na medal U mnie tylko jednoroczne mają się dobrze.
Wszystkie kwiatuszki bogato jeszcze zdobią Twój ogród, a zawilec jesienny prześliczny!
Dobrego, słonecznego tygodnia, Soniu.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- ewita44
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
Soniu
Jeżówki, róże, ostróżki i dalie cudnie się prezentują.
Pas hortensji
Rozchodniki przyciągają motyle, które tworzą bajkowy klimat.
Jeżówki, róże, ostróżki i dalie cudnie się prezentują.
Pas hortensji
Rozchodniki przyciągają motyle, które tworzą bajkowy klimat.
- cyma2704
Maryniu dziękuję bardzo za miłe słowa. Gdyby słońce częściej gościło w niedzielę, to miałabym czas na naukę fotografowania. Kolorów jeszcze dużo, ale po kilkadziesiąt kwiatów szałwii, dalii i innych roślin, trudno zanudzać tym samym.
Lucynko hortensje po dziewięciu latach są rzeczywiście ogromne i nijak ich rozmiar ma się do opisów w internetach.
Rigida ma tylko 30-35 cm, więc zostaje w ogrodzie. Można ją wcisnąć w każde miejsce, byle tylko słońce miała.
Zawilce mnie zauroczyły kilka lat temu, jak się rozrosły zwykłe pajęczynowate. Dokupiłam odmianowe i czekam, żeby powiększyły kępy.
Dziękuję za życzenia. Wtorek mam wolny, trzeba się dotlenić w ogrodzie.
Ewuś dziękuję za dobre słowo o moich kwiatuchach. Uwielbiam dużo rozchodników na rabatch, muszę je wiosną rozgęścić. Motyle, osy, pszczoły, a najwięcej trzmieli na rozchodnikach.
Lucynko hortensje po dziewięciu latach są rzeczywiście ogromne i nijak ich rozmiar ma się do opisów w internetach.
Rigida ma tylko 30-35 cm, więc zostaje w ogrodzie. Można ją wcisnąć w każde miejsce, byle tylko słońce miała.
Zawilce mnie zauroczyły kilka lat temu, jak się rozrosły zwykłe pajęczynowate. Dokupiłam odmianowe i czekam, żeby powiększyły kępy.
Dziękuję za życzenia. Wtorek mam wolny, trzeba się dotlenić w ogrodzie.
Ewuś dziękuję za dobre słowo o moich kwiatuchach. Uwielbiam dużo rozchodników na rabatch, muszę je wiosną rozgęścić. Motyle, osy, pszczoły, a najwięcej trzmieli na rozchodnikach.
- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Soniu, zagapiłam się w starym wątku, a tu już druga strona nowego .
Zapatrzyłam się na proso włosowate, bardzo podobała mi się ta trawka, ale w tym roku nie pokazała się ani jedna, ciekawe czy nasiona sprzed lat wykiełkują jeszcze?
Zamieniłaś piękne miskanty na proso rózgowate, czy to była dobra zamiana?
Pięknie wyglądają łany rozchodników, cudne dalie kwitną w najlepsze, piękne jeżówki, werbena, szałwia z bodziszkiem , ostróżki, róże, a wszystko na tle traw i ogromnych hortensji
W tak uporządkowanym ogrodzie zawsze jest pięknie
Pięknej pogody na wtorek i całą jesień, niech trwa jak najdłużej.
Zapatrzyłam się na proso włosowate, bardzo podobała mi się ta trawka, ale w tym roku nie pokazała się ani jedna, ciekawe czy nasiona sprzed lat wykiełkują jeszcze?
Zamieniłaś piękne miskanty na proso rózgowate, czy to była dobra zamiana?
Pięknie wyglądają łany rozchodników, cudne dalie kwitną w najlepsze, piękne jeżówki, werbena, szałwia z bodziszkiem , ostróżki, róże, a wszystko na tle traw i ogromnych hortensji
W tak uporządkowanym ogrodzie zawsze jest pięknie
Pięknej pogody na wtorek i całą jesień, niech trwa jak najdłużej.
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Chyba na szarość za oknem nie masz co narzekać bo w ogrodzie bardzo ładnie
Hortensje przy garażu przepiękne
Hortensje przy garażu przepiękne
- cyma2704
Dynie posadzone w kompostowniku, wymknęły się za płot.
Posadziłam wiosną 15 centymetrowy rabarbar, teraz ma 40 cm wysokości. Czy na zimę mam ściąć liście, czy zostają do ochrony korzeni?
Martuś proso włosowate na pewno się pokaże. Tworzy tak ogromną liczbę nasion, że od 3 lat walczę z siewkami. Zostawiam kilka roślin, ale jak tylko próbuje zawiązać nasiona, natychmiast usuwam.
Miskant Memory, który rósł na skarpie bardzo szeroko się rozrastał, podobnie Malepartus. Poza tym oba miały grube pędy, które długo się rozkładały w kompostowniku. Musiałam zamawiać wywózkę, bo palić u nas nie wolno, a do worka na bio nie dało się włożyć tak dużych i ostrych pędów.
Proso rózgowate niższe, ładnie się przebarwia i łatwe do utylizacji.
Dziękuję za miłe słowa i życzenia. Pogoda była piękna, ale miałam tylko popołudnie wolne, więc posiałam gorczycę w podniesionej grządce i rozłożyłam trochę kompostu.
Karolu hortensje kocham, ale akurat te przy garażu wolałabym mieć bardziej pojedynczo wyeksponowane. To pierwsze moje nasadzenia, tylko ta w środku jest trzy lata młodsza. Niestety nie chciały rosnąć w takim tempie, jak podają internetowi fachowcy od roślin.
Słońce jeszcze pozwoli wielu pąkom się rozwinąć, choć drzewa i krzewy powoli się przebarwiają i tracą liście. Nieuchronnie jesień nadchodzi.
Posadziłam wiosną 15 centymetrowy rabarbar, teraz ma 40 cm wysokości. Czy na zimę mam ściąć liście, czy zostają do ochrony korzeni?
Martuś proso włosowate na pewno się pokaże. Tworzy tak ogromną liczbę nasion, że od 3 lat walczę z siewkami. Zostawiam kilka roślin, ale jak tylko próbuje zawiązać nasiona, natychmiast usuwam.
Miskant Memory, który rósł na skarpie bardzo szeroko się rozrastał, podobnie Malepartus. Poza tym oba miały grube pędy, które długo się rozkładały w kompostowniku. Musiałam zamawiać wywózkę, bo palić u nas nie wolno, a do worka na bio nie dało się włożyć tak dużych i ostrych pędów.
Proso rózgowate niższe, ładnie się przebarwia i łatwe do utylizacji.
Dziękuję za miłe słowa i życzenia. Pogoda była piękna, ale miałam tylko popołudnie wolne, więc posiałam gorczycę w podniesionej grządce i rozłożyłam trochę kompostu.
Karolu hortensje kocham, ale akurat te przy garażu wolałabym mieć bardziej pojedynczo wyeksponowane. To pierwsze moje nasadzenia, tylko ta w środku jest trzy lata młodsza. Niestety nie chciały rosnąć w takim tempie, jak podają internetowi fachowcy od roślin.
Słońce jeszcze pozwoli wielu pąkom się rozwinąć, choć drzewa i krzewy powoli się przebarwiają i tracą liście. Nieuchronnie jesień nadchodzi.
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Soniu, Twój ogród o każdej porze roku jest cudowny, ale jesienią to naprawdę bajka
Kompozycje hortensji i traw, hosty, żurawki, rozchodniki wszystko ze smakiem dobrane i perfekcyjnie sfotografowane Miło popatrzyć i warto podpatrywać
Rabarbarowe liście jesienią robią się brzydkie, jak liście host, ja je usuwam, nawet nie ścinam tylko zbieram, łatwo odchodzą od karpy.
Pozdrawiam serdecznie
Kompozycje hortensji i traw, hosty, żurawki, rozchodniki wszystko ze smakiem dobrane i perfekcyjnie sfotografowane Miło popatrzyć i warto podpatrywać
Rabarbarowe liście jesienią robią się brzydkie, jak liście host, ja je usuwam, nawet nie ścinam tylko zbieram, łatwo odchodzą od karpy.
Pozdrawiam serdecznie
- cyma2704