Zapylacze dla grusz
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Grusza - zapylacze
Ale jednak dokupię jeszcze konferencje bo miejsce mam.Dzięki za odpowiedzi
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Przede wszystkim dokup do niej zapylaczlukas93cs pisze:Ale jednak dokupię jeszcze konferencje bo miejsce mam.
Pozdrawiam
Faworytka bardzo smaczna gruszka /no konferencja również zależy co kto lubi
Łukaszu chcąc mieć gruszki tak jak radzi Pomolog trzeba się uzbroić w cierpliwość.U mnie zaowocowała najwcześniej Bonkreta Wiliamsa bodajże 3?letnie drzewko miało jedną gruszkę na drugi rok 4 ale nie jadłem jeszcze bo wiatr poobrywał niedojrzałe
Łukaszu chcąc mieć gruszki tak jak radzi Pomolog trzeba się uzbroić w cierpliwość.U mnie zaowocowała najwcześniej Bonkreta Wiliamsa bodajże 3?letnie drzewko miało jedną gruszkę na drugi rok 4 ale nie jadłem jeszcze bo wiatr poobrywał niedojrzałe
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Kontakt:
Może w tym roku się doczekam kilku owoców.Mam nadzieję że dobrze ją przyciołem
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Łukaszu !
To tylko w przypadku idealnego prowadzenia drzewka one wchodzą w owocowanie w 4 - 5 roku. W normalnym / czyli my / to i dobrze jak zaczną owocować 6-7 roku.
Moim małpom musiałem po, chyba 7 latach pokazać piłę i wyjaśnić co z nimi zrobię. Pomogło.
To tylko w przypadku idealnego prowadzenia drzewka one wchodzą w owocowanie w 4 - 5 roku. W normalnym / czyli my / to i dobrze jak zaczną owocować 6-7 roku.
Moim małpom musiałem po, chyba 7 latach pokazać piłę i wyjaśnić co z nimi zrobię. Pomogło.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
To fakt piła albo siekiera potrafią pomóc
Zamiast mercedesa kupa zielska
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
odświeżę temat.
chciałbym się dowiedzieć jaka jest faktycznie minimalna odległość zapylacza?posiadam grusze faworytkę owocuje co roku,sąsiad na pewno żadnej gruszy nie posiada,z jakiej odległości pszczoły mogą przenieść pyłek?
chciałbym się dowiedzieć jaka jest faktycznie minimalna odległość zapylacza?posiadam grusze faworytkę owocuje co roku,sąsiad na pewno żadnej gruszy nie posiada,z jakiej odległości pszczoły mogą przenieść pyłek?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Minimalna to jest tak z 1 centymetr A maksymalna ponoć i kilometr może być. Zależy czy pszczołom akurat po drodze - to jest istotniejsze. Gdyby np. między gruszami było dużo innych kwitnących drzew to pszczoły nie miałyby powodu tak daleko się pofatygować
W każdym razie - znam gruszę owocującą o kilkaset metrów od innych.
W każdym razie - znam gruszę owocującą o kilkaset metrów od innych.
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kwiaty grusz są mniej atrakcyjne dla pszczół - jeżeli po drodze od ula są bardziej atrakcyjne np. mniszka lekarskiego to pszczoła do kwiatów gruszy nie doleci. Na poczatku wątku pomolog pisał o odległościach zapylaczy. Warto chodować dla dobrego zapylania murarkę ogrodową - jest mniej wybredna od pszczoły miodnej i lepiej zapyla.
Re: Grusza - jaka odmiana?
Pomóżcie bo nie mogę sobie poradzić: jakich zapylaczy potrzebuje grusza król Sobieski ? Nie mogę nigdzie znaleźć a chciałbym posadzić na działce
Na działce przy szpadlu można naprawdę odpocząć
A można jakoś pomóc pszczołom, bo miałem w tym roku na gruszy kwiatów aż miło, a zawiązków jak na lekarstwo. Można np. ułamać gałązkę z innej gruszy i swoją "posmyrać"?
Witam,
najlepiej poczekać, duże obsypane kwiatem drzewa z reguły zawiązują sporo owoców, jeżeli pogoda pozwoli. Można też posadzić Konferencję , ona jest idealnym zapylaczem.
Pozdrawiam.
romekp
najlepiej poczekać, duże obsypane kwiatem drzewa z reguły zawiązują sporo owoców, jeżeli pogoda pozwoli. Można też posadzić Konferencję , ona jest idealnym zapylaczem.
Pozdrawiam.
romekp