Fasola -choroby i szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Strąkowiec w fasoli
Aina Jest parę sposobów na walkę ze strąkowcem ale sądzę, że gra nie warta jest świeczki. Twoja ukochana odmiana to bez wątpienia odmiana tyczna Blauhilde. Mają ją w ofercie np. PNOS Ożarów i Plantico. Vilmorin ma w ofercie odmianę Melissa ale ona ma okrągłe strąki i bardzo długie-do 30cm. Jest też fioletowa odmiana karłowa Purple teepe (tepee) ma ją firma PNOS Ożarów i Legutko. Nasiona nie są drogie. Kupując postaraj się wybrać nasiona zaprawione.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podobno jak się da parę ząbków czosnku do torebki z nasionami fasoli, to robactwo to omija.
Waleria
Dzięki wam za rady.
Jak na razie po wyrzuceniu robali i podziurkowanych nasion reszta trzyma się dobrze (na razie nie widać chrząszczy), trzymam nasiona w otwartym pojemniku w mieszkaniu. Ale mimo wszystko wiosną chyba nie będę ryzykować ich siania, tylko kupię w sklepie.
Nie za bardzo wiem, jak rozwija się strąkowiec, ale nie darowałabym sobie, gdybym go masowo rozmnożyła na działce-a planuję dużo fasoli w tym roku.
Jak na razie po wyrzuceniu robali i podziurkowanych nasion reszta trzyma się dobrze (na razie nie widać chrząszczy), trzymam nasiona w otwartym pojemniku w mieszkaniu. Ale mimo wszystko wiosną chyba nie będę ryzykować ich siania, tylko kupię w sklepie.
Nie za bardzo wiem, jak rozwija się strąkowiec, ale nie darowałabym sobie, gdybym go masowo rozmnożyła na działce-a planuję dużo fasoli w tym roku.
Ja miałam kaszę (taką zwykłą jak na krupnik) z ''dodatkami"-okropność .xipe pisze:Kiedyś kupiłem paczkę takiej fasoli do jedzenia w sklepie spożywczym i chrząszcze się na półce w szafce wylęgły.
Normalnie nasionka były z wkładką.
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Co uszkadza fasolę?
Fasolę uszkadzają śmietki. To poważny problem przy wczesnym siewie.
Tu jest opis szkodnika i walki z nim.
Najlepszy środek chemiczny to chyba Nomolt 150 SC.
Tu jest opis szkodnika i walki z nim.
Najlepszy środek chemiczny to chyba Nomolt 150 SC.
Tomek
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Chyba wreszcie doszłam co boli moją fasolę
Przez siewem wsypywałam do dołków trochę polifoski lub azofoski. Myślę, że nawóz dotykając nasiona palił je , zauważyłam to kiedy niechcąco sypnęłam kwiatom na liście. Wtedy przyszło opamiętanie. W sezonie 2010 nie dałam nawozu i miałam wreszcie piękną fasolę.
Przez siewem wsypywałam do dołków trochę polifoski lub azofoski. Myślę, że nawóz dotykając nasiona palił je , zauważyłam to kiedy niechcąco sypnęłam kwiatom na liście. Wtedy przyszło opamiętanie. W sezonie 2010 nie dałam nawozu i miałam wreszcie piękną fasolę.
mam problem z fasolą. Wyrasta z ziemi, puszczają listki. Jednak te pierwsze 2 co się pokazują -siewki czy inaczej to się tam nazywa, są robaczywe jakby.. mają w środku jakby brązowe plamy. Czym to prysnąć..? zobaczę za kilka dni.. co z liśćmi właściwymi.. dziś nie było źle. Był jeden i ładny nawet.. tylko czemu tamto takie jakby robaczywe a może to jakaś choroba grzybowa? czy da sie tego chemią nie traktować? wolalabym z chemii, to dać nawozu... pod warzywa ogólnie.. tylko tyle by jakoś lepsza ziemia była.. i by urosło wszystko.
Moje drugie spostrzeżenie.. dotyczy mrówek.. mam ich masę na dzialeczce. jak je usunąć nauralnie.
Moje drugie spostrzeżenie.. dotyczy mrówek.. mam ich masę na dzialeczce. jak je usunąć nauralnie.
Pozdrawiam, Ania
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Ja też mam ten problem, pisałam na tym wątku ale nikt nie odpisał :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=36326
wiecie co to może być?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=36326
wiecie co to może być?
- zelwi
- 500p
To pewnie śmietka kiełkówka. Atakuje kiełkujące nasiona w glebie i niektóre nie wschodzą, inne wschodzą uszkodzone i mogą zamierać. Należy przed siewem zaprawiać nasiona w 'Nomolt'.
Śmietka atakuje silnie, gdy w glebie jest dużo nierozłożonych resztek organicznych (kompost) i w poprzednich latach na tym miejscu rosła fasola.
Śmietka atakuje silnie, gdy w glebie jest dużo nierozłożonych resztek organicznych (kompost) i w poprzednich latach na tym miejscu rosła fasola.
Tomek
- zelwi
- 500p
Uszkodzonej fasoli nie uratujesz. Możesz zaprawiać nasiona przed kolejnym siewem.
Co do mrówek, tutaj rozgorzała dyskusja o ich zwalczaniu
Co do mrówek, tutaj rozgorzała dyskusja o ich zwalczaniu
Tomek
A gdyby wykiełkować fasolkę gdzie indziej a potem wsadzać rozsadę, to pomoże na tą śmietkę? Czy zaatakuje też dorosłe rośliny ?zelwi pisze:To pewnie śmietka kiełkówka. Atakuje kiełkujące nasiona w glebie i niektóre nie wschodzą, inne wschodzą uszkodzone i mogą zamierać. Należy przed siewem zaprawiać nasiona w 'Nomolt'.