Żarnowiec(Cytisus )
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Możesz zasadzić Żarnowiec płożący - Cytisus decumbens, ten tak łatwo nie przemarza, a kwitnie słonecznie, żółto, pięknie
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie ,nie Szczodrzeniec położony (Cytisus decumbens) ? jest wrażliwy na mróz,
szczególnie w pierwszych latach po posadzeniu .
Zaleca się go okrywać stroiszem ,później już sobie radzi no i jeszcze ważne miejsce posadzenia.
choć u mnie na skarpie w jednym miejscu osłoniętym również przymarzł poprzedniej zimy.
A juz tak wygląda w tym roku ,zaraz rozkwitnie cały ,potrzebujemy tylko trochę słońca...
szczególnie w pierwszych latach po posadzeniu .
Zaleca się go okrywać stroiszem ,później już sobie radzi no i jeszcze ważne miejsce posadzenia.
choć u mnie na skarpie w jednym miejscu osłoniętym również przymarzł poprzedniej zimy.
A juz tak wygląda w tym roku ,zaraz rozkwitnie cały ,potrzebujemy tylko trochę słońca...
- kocurek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2008, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne te wasze żarnowce. Mama moja mnie namawiała, ale nie podobały mi się (myślałam: co ona widzi w tych groszkach na miotle?) ale zmieniłam zdanie, jak zobaczyłam Wasze żarnowce.
Mama kazała sobie kupić zamiast wiechcia żarnowca na dzień mamy i kupiłam jej odmianę "Holandia", kwitnie na bordowo/biskupio.
Mama kazała sobie kupić zamiast wiechcia żarnowca na dzień mamy i kupiłam jej odmianę "Holandia", kwitnie na bordowo/biskupio.
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cudne te Wasze żarnowce .Ja miałam cztery sztuki ,każdy inny , zostały mi dwa, a dwa padły w sezonie nie wiem z jakiego powodu po prostu uschły.Jeden z tych rosnących przemarzł którejś zimy i wykopałam go ale nie dokładnie usunęłam korzenie i ku mojemu zaskoczeniu wyrósł nowy i teraz to już piękny krzak.Ja swoje żarnowce zasilam na wiosnę niewielką ilością azofoski a potem w czasie sezonu podsypuję np.hydrokomplex.
Żarnowce
Witam wszystkich!! Jestem na Forum nowicjuszką , bardzo proszę o wyrozumiałość.Mam pytanie... Na działce mam piękne żarnowce ,różne kolory,jak je pielegnować po przekwitnieciu,czy mozna je przycinac i kiedy to robić?
Maria
Maria
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Żarnowiec(Cytisus )
Będę sadził żarnowce 'Burkwoodii' i w opisach roślin piszą, że wymaga gleby lekko kwaśnej. Czy mogę je wsadzić w ziemie np. do rododendronów, czy to za kwaśna ziemia dla żarnowców.
Z czym najlepiej wg waszej opinii komponuje się żarnowiec - w czerwcu po przekwitnięciu przycinamy go przecież ok.15cm nad ziemią.
Z czym najlepiej wg waszej opinii komponuje się żarnowiec - w czerwcu po przekwitnięciu przycinamy go przecież ok.15cm nad ziemią.
Witaj!! te dwa pierwsze sa młodziutkie ,wsadzone na jeseni.Czytając Wasze wskazówki, po przekwitnieciu troszkę je przyciełam .Natomiast ten żółty,jest dość wiekowy, wyrastał w wysokie drzewko,został bardzo przycięty i jest już od trzech sezonów płożący.Mam dość dużo żarnowców żółtych,które w myśl przeczytanych wskazówek ciełam ostro,starając się aby każdy krzaczek miał inny pokrój.