Przędziorek - pajęczyny na storczykach
Przędziorki?
Coś zaatakowało mi storczyki, podejrzewam, że to przędziorek Z tego co wyczytałam, walka z tymi bestiami jest trudna i nie zawsze skuteczna. Czy ktoś z Was mógłby potwierdzić/ zaprzeczyć moim obawom i coś doradzić?
pozdrawiam
Magda
Magda
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja miałam przędziorki na bluszczu. Pierw próbowałam je zniszczyć częstym spryskiwaniem, bo ponoć nie lubią większej wilgoci. W końcu użyłam Diazolu i po kłopocie:)
Radzę spryskać storczyki zapobiegawczo, ja tak zrobiłam i nie widzę już żadnych szkodników. Najgorzej, że teściowa przytargała do domu cyklamen zaatakowany przez przędziorki i boję się, że przeniosą się na moje parapety...
Radzę spryskać storczyki zapobiegawczo, ja tak zrobiłam i nie widzę już żadnych szkodników. Najgorzej, że teściowa przytargała do domu cyklamen zaatakowany przez przędziorki i boję się, że przeniosą się na moje parapety...
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
- Magdalenka88
- 100p
- Od: 12 maja 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Pajęczynka w storczyku
Witam. Zaobserwowałam u mojego storczyka malutkie pajęczynki przy ziemi oraz biały nalot na łodyżce. Co to może być za szkodnik i jak go zwalczyć? Czy jest to przędziorek? Dodam, że storczyk właśnie zaczął wypuszczać pęd kwiatowy, nie chcę, aby kwiaty szybko zwiędły albo w ogóle się nie rozwinęły. Czy można zwalczać szkodniki w czasie wzrostu pędu kwiatowego, nie wpłynie to na ilość i jakość kwiatów? Proszę o pomoc.
Oto zdjęcia pajęczynek oraz nowego pędu:
1. Pajęczynka
2. Nalot
3. Pęd kwiatowy (chyba?)
Oto zdjęcia pajęczynek oraz nowego pędu:
1. Pajęczynka
2. Nalot
3. Pęd kwiatowy (chyba?)
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 17:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pajęczynka w storczyku
Witaj, nie jestem pewna co do pajęczynki, ale nigdy nie zdarzyło mi się aby "moje" przędziorki uwiły coś tak dużego. A jesteś pewna, że nie zawitał tam jakiś nieduży pajączek? Na trzecim zdjęciu to na 99,9% pęd kwiatowy. A nalot myślę, że może być pozostałością po twardej wodzie używanej do podlewania gdy te listki, które się teraz rozrosły, były małe. Spróbuj usunąć (ale ostrożnie!) wacikiem z sokiem z cytryny, jeśli schodzi to kamień z wody. Pozdrawiam
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Wymienię