Wierzba japońska 'Hakuro Nishiki'- choroby i szkodniki
Wierzba HAKURO usycha....
Dzisiaj pod wierzbą znalazłam 2 ohydne i olbrzymie larwy,wierzba usycha ,czy ktoś wie dlaczego i co to za larwy?
Renata
Wierzba Hakuro Nishiki - choroby i szkodniki
Mam następne pytanie związane z wierzba całolistną ,,Hakuronishiki,,, mam u siebie w ogrodzie egzemplarz 5-6 letni do tej pory rósł mi wspaniale , przycinałam go dosyć ostro co roku na bardzo krótko przez co odwdzięczał się piękną czupryną co roku , niestety w zeszłym roku przycięłam jak zwykle na króciutko moją wierzbę i wyraznie w tym sezonie coś jej nie służy bo wygląda dosyć nędznie nie mam pojęcia co jej zaszkodziło , warunki ma idealne ponieważ rośnie blisko stawu więc wody ma w nadmiarze ,może ktoś mi podpowie coś na ten temat pozdrawiam
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Najlepiej daj zdjęcie. Co znaczy ,ze wygląda nędznie? Ma jakieś plamy, brzydkie liście czy zwyczajnie wolno rośnie?
zmieniłam temat, aby odpowiednio odnosił się do treści - aniawoj
zmieniłam temat, aby odpowiednio odnosił się do treści - aniawoj
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Byćmoże faktycznie starzeje się... Zasil ją trochę i utrzymuj dużą wilgotność podłoża. Gałązki możesz przyciąć dla zagęszczenia - może utworzy nową koronkę.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Wierzby po protu muszą mieć dużo ,dużo wody do swojej dyspozycji...
Najlepiej przytnij ja mocno ,bardzo mocno nawet i dostarczaj jej wody.
Z zasilaniem poczekałabym do pierwszych nowych przyrostów ,natomiast prysnęłabym raczej przeciw chorobom grzybowym ,przeciw rdzy .
Mam w swoim sąsiedztwie ogromny krzew tej wierzby na pniu ,jest bardzo,bardzo wiekowy ,myślę,że jest w tym ogrodzie od czasu jak te wierzby stały sie dostępne w Polsce , na prawdę bardzo stary i ma sie doskonale .
Co parę lat jest przycinany prawie do miejsca szczepienia , jego pień jest grubości młodego drzewa .
Moje również nie są młodzieniaszkami i też nie mam kłopotów z ich 'zamieraniem" ale podlewam często .
Pozdrawiam
Najlepiej przytnij ja mocno ,bardzo mocno nawet i dostarczaj jej wody.
Z zasilaniem poczekałabym do pierwszych nowych przyrostów ,natomiast prysnęłabym raczej przeciw chorobom grzybowym ,przeciw rdzy .
Mam w swoim sąsiedztwie ogromny krzew tej wierzby na pniu ,jest bardzo,bardzo wiekowy ,myślę,że jest w tym ogrodzie od czasu jak te wierzby stały sie dostępne w Polsce , na prawdę bardzo stary i ma sie doskonale .
Co parę lat jest przycinany prawie do miejsca szczepienia , jego pień jest grubości młodego drzewa .
Moje również nie są młodzieniaszkami i też nie mam kłopotów z ich 'zamieraniem" ale podlewam często .
Pozdrawiam
KaRo robiłam właśnie dokładnie co roku to samo przycinałam gałazki bardzo mocno do miejsca prawie szczepienia , jeśli chodzi o wodę i podlewanie, wody jest pod dostatkiem ponieważ teren wokół stawu jest mocno nasiąknięty wodą i nie mam z tym problemu nawet w największe upały zresztą obok rośnie tak samo długo pendula i jest bardzo ładna i gęsta
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt: