Odkażanie gleby?Czym?
Re: Odkażanie ziemi błyskawiczne.
Bezpośrednio po ostygnięciu podłoża do 3 dni po zabiegu
miesiąc po zabiegu gdy ustąpią niekorzystne dla roślin zmiany fizyczno-chemiczne w podłożu.
I to jest wystarczająca informacja.Jak ktoś sobie ziemię praży,czy żelazkiem,czy w piekarniku,
czy innym urządzeniem,to dlatego,że mu jest potrzebna bardzo szybko,nie za miesiąc.
Jeśli nie obsieje się skrzynki od razu,następuje szybki rozwój bakterii azotowych,które mogą
uszkodzić nasiona. Wysiane szybko,przyzwyczają się,wysiane po miesiącu,już nie są narażone.
Skąd ten mangan ma się wziąć? Był mikroelementem,i nikt go nie dosypał w czasie prażenia.
miesiąc po zabiegu gdy ustąpią niekorzystne dla roślin zmiany fizyczno-chemiczne w podłożu.
I to jest wystarczająca informacja.Jak ktoś sobie ziemię praży,czy żelazkiem,czy w piekarniku,
czy innym urządzeniem,to dlatego,że mu jest potrzebna bardzo szybko,nie za miesiąc.
Jeśli nie obsieje się skrzynki od razu,następuje szybki rozwój bakterii azotowych,które mogą
uszkodzić nasiona. Wysiane szybko,przyzwyczają się,wysiane po miesiącu,już nie są narażone.
Skąd ten mangan ma się wziąć? Był mikroelementem,i nikt go nie dosypał w czasie prażenia.
-
- 200p
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może mangan był w związkach nieszkodliwy, a podgrzewanie uwalnia go. Ta strona solfum trochę jest zbyt skrótowa, żeby jakieś szersze zastosowania znaleźć. Różne gatunki gleby zachowują się inaczej, ale dokładnie jak?- nie wiadomo.
Bardzo proste jest sprawdzenie,czy coś złego dzieje się z ziemią. Jeśli są wątpliwości,
należy wysiać na próbę sałatę i rzeżuchę.Jeśli ziemia nie dobra,nie wzejdą.
należy wysiać na próbę sałatę i rzeżuchę.Jeśli ziemia nie dobra,nie wzejdą.
Gdyby kogoś interesowało,to rzeżucha na prasowanej mocno ziemi,wschodzi normalnie,
rośnie jak należy, a o manganie nie słyszała nawet.
rośnie jak należy, a o manganie nie słyszała nawet.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja tez używam do siania ziemi z mikrofali i nic się nie działo złego z nasionami.
Wszystko wzeszło i rosło bez zarzutu.
A siałam liliowce, aksamitki, kosmos, koleusy, pomidory, sałatę i ogórki.
Wszystko wzeszło i rosło bez zarzutu.
A siałam liliowce, aksamitki, kosmos, koleusy, pomidory, sałatę i ogórki.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy to odkażanie pomoże na ziemiórki. Mam dwa worki drogiej ziemi i pilną potrzebę jej wykorzystania do rozsady pomidorów i kolejnych wysiewów.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 maja 2013, o 17:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Gorczyca - odkażanie gleby?
Może zadaje głupie pytanie ale nie wiem i nie mogę znaleźć. Przed posadzeniem truskawek posadziłem gorczyce i nie wiem kiedy ją przyorać. Czy przed kwitnieniem czy po zakwitnięciu .Sąsiad wmawia mi że jak się pojawią pierwsze kwiatki bo potem kwiatki wyciągają azot z ziemi ??? Proszę o szybką odpowiedz albo wskazanie tematu do przeczytania bo gorczyca zaczyna zakwitać i nie wiem czy ją orać czy czekać aż zakwitnie na całego .
andrzej 125 zanim zakwitnie. I dać azotu przed przyoraniem. Na to będziesz sadzić truskawki, tak?
-
- 0p - Nowonarodzony
Tak truskawki ale na jesień. Będę musiał jeszcze raz posiać gorczyce bo teraz słabo urosła z powodu długo trwałych deszczy tym razem mogę posiać gorczyce z facelią czy to dobry pomysł?. Czyli sąsiad miał racje że jak zakwitnie to wyciąga składniki z ziemi???
Jeśli w tym roku chcesz sadzić truskawki to nie dopuść do kwitnienie, sąsiad ma rację. Tak z 20cm wysokości i azot koniecznie, bo jak przykopiesz, to zielsko, które się rozkłada podbiera azot z gleby.
Spokojnie możesz dać gorczycę z facelią.
Spokojnie możesz dać gorczycę z facelią.
-
- 0p - Nowonarodzony
Gorczyca została przekopana teraz dam oborniku aby urosła tak jak powinna a sadzonką truskawek nie będzie podpalało korzeni i trochę podsypie mocznikiem. Okazało się że nie mam facelii tylko samą gorczyce.Ale to nie problem bo mogę kupić . I mam pytanie bo jak mam kupować to co będzie korzystniej posiać czy gorczyce z facelią pomyślałem jeszcze o gryce a może coś innego??? Doradźcie bo sam nie wiem co lepiej posiać?
Kupiłem facelie błękitną i wysieje razem z gorczycą. Powinien być to dobry przedplon na truskawki ale jeśli by chciał ktoś jeszcze podpowiedzieć co mogę posiać to chętnie bym dokupił jakieś nasiona.Mam z 2 dni czasu do siewu.
Kupiłem facelie błękitną i wysieje razem z gorczycą. Powinien być to dobry przedplon na truskawki ale jeśli by chciał ktoś jeszcze podpowiedzieć co mogę posiać to chętnie bym dokupił jakieś nasiona.Mam z 2 dni czasu do siewu.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 lip 2019, o 17:24
Odkażenie gleby po odchodach ludzkich
Witam wszystkich.
Jeśli zadaje pytanie w nieodpowiednim dziale to proszę o przeniesienie...;)
Nie mogąc znaleźć konkretów bardzo proszę o rozwiązanie moich wątpliwości...Dość nietypowe pytanie, zapewne..
Zakupiłem działkę z drzewami owocowymi ale od kilku lat owa działka użytkowana była przez alkofanów jako toaleta.Deszczcze rozmyły już większość ale zapach nadal jest dość nieprzyjemny...Czy po usunięciu skażonego gruntu i nawiezieniu kilku ton "świeżej" ziemi będzie można spożywać owoce z drzew...?
Nie chcę ich wycinać w pień ale jak nie ma innej rady to będę musiał tak postąpić.Przecież chodzi tu o bezpieczeństwo dla zdrowia...
Z góry dziękuję za porady,
Pozdrawiam ;)
Jeśli zadaje pytanie w nieodpowiednim dziale to proszę o przeniesienie...;)
Nie mogąc znaleźć konkretów bardzo proszę o rozwiązanie moich wątpliwości...Dość nietypowe pytanie, zapewne..
Zakupiłem działkę z drzewami owocowymi ale od kilku lat owa działka użytkowana była przez alkofanów jako toaleta.Deszczcze rozmyły już większość ale zapach nadal jest dość nieprzyjemny...Czy po usunięciu skażonego gruntu i nawiezieniu kilku ton "świeżej" ziemi będzie można spożywać owoce z drzew...?
Nie chcę ich wycinać w pień ale jak nie ma innej rady to będę musiał tak postąpić.Przecież chodzi tu o bezpieczeństwo dla zdrowia...
Z góry dziękuję za porady,
Pozdrawiam ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odkażanie gleby
Rok temu musiałem usunąć kilka sztuk winorośli ze względu na raka bakteryjnego. W miejsce usuniętych krzewów nic nie sadziłem. Chciałbym na jesień posadzi nowe krzewy. Nie mam miejsca aby zmienić ich lokalizacje, więc zostaje posadzenie w miejscu usuniętych krzewów. Jakim środkiem mogę skutecznie odkazić glebę?
Piotr