Prosze o porade

Drzewa ozdobne
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 wrz 2008, o 22:26
Kontakt:

Post »

krzysiek86 pisze: Ja tam myślę że zimę da się jakoś przeżyć ale latem jak pięknie wygląda żywopłot z takiego ligustru o pstrych liściach. Pomyśl tylko o tym. Aczkolwiek masz rację wymaga on większego zaangażowania niż żywopłot z iglaków. :)

Tylko, te pstre ligustry potrafią całkowicie wymarznąć w podczas dużych i długich mrozów. I zabawa od nowa....
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Na ogół przemarzają te młode osobniki w bardzo surowe zimy a te starsze częściowo przemarzają ale szybko się regenerują :) Po niedawnej mroźnej zimie kiedy temperatura spadała do minus 25stopni i więcej cały żywopłot w parku młody ( jedno roczny ) praktycznie wyszedł z tego bez szwanku i rośnie dalej pięknie. I nie był osłonięty. :)
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A jaki mankament ma żywopłot z bukszpanu?
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 wrz 2008, o 22:26
Kontakt:

Post »

krzysiek86 pisze: Na ogół przemarzają te młode osobniki w bardzo surowe zimy a te starsze częściowo przemarzają ale szybko się regenerują :) Po niedawnej mroźnej zimie kiedy temperatura spadała do minus 25stopni i więcej cały żywopłot w parku młody ( jedno roczny ) praktycznie wyszedł z tego bez szwanku i rośnie dalej pięknie. I nie był osłonięty. :)

A mnie wymarzły jakieś +/- 7 lat temu dwa dorosłe krzewy, długie mrozy na gołą ziemię i wiatr załatwiły je na śmierć. Dwa kilometry dalej rósł sobie L. ovalifolium 'Aureum', piękny rozrośnięty i nic mu się nie stało, ale był posadzony 3 m od domu
Ostanie zimy były dość łaskawe dla ligustrów. Nawet te mrozy -25, u mnie spadło trzy lata temu do -29, nie zaszkodziły im za bardzo, bo leżało trochę śniegu.
Ot loteria, ale mnie żal byłoby wydawać kasę na żywopłot, który może za 5, 6, , 10, 11 lat zniknąć i.... .
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Maakita - Wydaje mi się że trzeba go przycinać regularnie i wycinać jakieś przemarznięte i zwiędnięte pędy. Po za tym troszkę się może brudzić bo mimo tego że jest zimozielony traci czasem troszkę listków. :)
Kasiu też tak może się zdarzyć z każdą roślinką, dziwne to jest ale masz rację zdarza się to niestety.
Awatar użytkownika
asienka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sie 2008, o 15:30

Post »

Kupiłam dzisiaj 45 Brabantów 100-150 cm po okazyjnej cenie 8)wiec głownie dlatego sie zdecydowałam bo były okazałe i ładne :) przywioza mi je w środę :)

teraz mi kochani powiedzcie :) co ja mam jescze kupić, słyszałam ze w sumie 3 rzeczy:

podkład pod iglaki
nawóz do iglaków
korę

ile ja tego potrzebuję ile się tego daje i czy to wszystko będzie mi potrzebne??
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

asienka pisze:Kupiłam dzisiaj 45 Brabantów 100-150 cm po okazyjnej cenie 8)wiec głownie dlatego się zdecydowałam bo były okazałe i ładne :) przywioza mi je w środę :)

teraz mi kochani powiedzcie :) co ja mam jescze kupić, słyszałam ze w sumie 3 rzeczy:

podkład pod iglaki
nawóz do iglaków
korę

ile ja tego potrzebuję ile się tego daje i czy to wszystko będzie mi potrzebne??
A ja kochani chętnie podłączę sie do pytania. W jakich odległóściach je wsadzać??
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
drzeweczka
100p
100p
Od: 10 sie 2008, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bukszpan niestety wolno rośnie - dlatego wysoki żywopłot z bukszpanu to tylko dla cierpliwych, a nie dla tych co chcą mieć szybki efekt...
bukszpan, a zwłaszcza jego niektóre odmiany - np. 'Suffruticosa' świetnie pasują do niskich obwódkowych żywopłotów
JM
50p
50p
Od: 11 mar 2008, o 15:14

Post »

rivendel pisze:
asienka pisze:Kupiłam dzisiaj 45 Brabantów 100-150 cm po okazyjnej cenie 8)wiec głownie dlatego się zdecydowałam bo były okazałe i ładne :) przywioza mi je w środę :)

podkład pod iglaki
nawóz do iglaków
korę

A ja kochani chętnie podłączę się do pytania. W jakich odległóściach je wsadzać??
jeżeli chodzi o podkład - rozumiem, że chodzi o torf... jeżeli tak, to minimalnie 5, 6 worków (ale wszystko zależy od ziemi, jaką masz)
nawóz - większość doradza, aby nie wspomagać w pierwszym okresie po przesadzeniu...
kora - to już zależy od powierzchni do podsypania, ale na pewno duuuuużo, dziesiątki worków pewnie będzie ;-)

odległości - ja sadziłem co 80cm (zrób tak, jeżeli planujesz żywopłot). Ja chcę mieć wysokie brabanty o pierwotnym kształcie i 80cm okazało się za mało...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”