W trawnikach stosowałem u klientów Pyrinex 1,5%(odpowiednik Dursbanu ale nie śmierdzący) oprysk płaskostrumieniowy podczas deszczu.Przy okazji zwalcza pędraki i larwy komarnic.Dobry ale drogi jest Marshal susCon działa przez dwa sezony
Pogotowie Ogrodnicze inż.Janusz Zaremba
Już w niedalekiej przyszłości zapowiada się rewolucja w zwalczaniu . W Stanach Zjednoczonych turkucie maja juz naturalnych wrogów w pluskwiaku różnoskrzydłym Sirthnea carinata i dwóch gatunkach chrząszczy Pasimachus sublaevis i Megacephala virginica .
Ja na mojej działce cały czas walczę z turkuciem i nie mam metody która by zwalczyła go do końca. W tym sezonie w ciącgu trzech ostatnich tygodni upolowałam trzysta dorodnych sztuk (kupiłam środek na ślimaki firmy Bayer i sypię do dziurek jak na razie działa). Jest bardzo uciążliwy no i ciagle są nowe, małe turkucie.
A mnie dziś udało się upolować turkucia wielkości 5 cm. Widząc ruszajacą się ziemię w tunelu podkopałem ją i wyrzuciłem na wierzch tego szkodnika. Buszował w korzeniach papryki.
ewunia..mówisz pewnie o mesurolu. Ja też go stosuje i też z powodzeniem.rozsypuję kilka granulek i polewam wodą.Teraz sprawdzam czy przypadkiem nie działa podobnie na mrówki.Rozgrzebałem kilka mrowisk i też podlałem. Dziś zobaczę efekty..
jozef pisze:ewunia..mówisz pewnie o mesurolu..ja też go stosuje i też z powodzeniem.rozsypuję kilka granulek i polewam wodą.Teraz sprawdzam czy przypadkiem nie działa podobnie na mrówki.Rozgrzebałem kilka mrowisk i też podlałem..dziś zobaczę efekty..
Jozefie co to za preparat ten "mesurol" i jak go wykorzystywać do zwalczania turkucia. Opisz dokładniej - czy granulki wrzucać do korytarzy... Założylem pułapki przez wkopanie słoików w ziemię i efekt - zerowy.
ewunia123 pisze:... W tym sezonie w ciągu trzech ostatnich tygodni upolowałam trzysta dorodnych sztuk (kupiłam środek na ślimaki firmy Bayer i sypię do dziurek jak na razie działa). Jest bardzo uciążliwy no i ciagle są nowe, małe turkucie.
Napisz dokładniej jak taką ilość upolowałaś. Czy po posypaniu tego preparatu wychodzą na powierzchnie i po jakim czasie czy też ...