Hiacynt - wszystko o uprawie
- iwonaxp
- 1000p
- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja mam 2 letnie i właśnie podobne do tego na twoim pierwszym zdjęciu -właśnie takie rzadziutkie natomiast na pozostałych masz takie piękne gęste maczugi. a może to zależy od koloru ?Chociaż chyba nie bo fioletowy też miałam taki rzadziutki.Ja nie wysadzam hiacyntów na zimę rosną z roku na rok. Niedaleko siebie widziałam hiacynty na powierzchni ok 12 metrów kwadratowych wszystkie piękne gęste i pachnące i właśnie nie wykopywane też z roku na rok.
Może trzeba je nawozić czego ja nie robiłam ?
Może trzeba je nawozić czego ja nie robiłam ?
Ten na pierwszym zdjęciu jest podwójny, tzn. z jednej cebuli dwa kwiaty wyszły. Jak robłam to zdjęcie to jeszcze nie były w pełni rozwinięte i dlatego tak rzadziutko wyglądają, po kilku dniach "rozwinęły skrzydła"
Ja na zimę przed posadzeniem podsypałam azofoski, na wiosnę również. I tak jak pisał Grzegorz, który ma przecudne hiacynty, będę wykopywała co roku, po zaschnięciu liści, a jak przekwitną kwiaty, oberwę je, zostawiając łodygę.
Może właśnie te dwa powody, brak nawozu i pozostawienie w ziemi spowodowało, że masz nikłe kwiatuszki
Ja na zimę przed posadzeniem podsypałam azofoski, na wiosnę również. I tak jak pisał Grzegorz, który ma przecudne hiacynty, będę wykopywała co roku, po zaschnięciu liści, a jak przekwitną kwiaty, oberwę je, zostawiając łodygę.
Może właśnie te dwa powody, brak nawozu i pozostawienie w ziemi spowodowało, że masz nikłe kwiatuszki
Pozdrawiam serdecznie
Ilona
Ilona
Hiacynt może mieć do około 60-80 kwiatków na jednej łodydze ale to ile ich ma zależy od wielkości cebuli, która z kolei zależy od tego czy jest ona dożywiona. Moim zdaniem powyżej 20 kwiatków to już przyzwoity hiacynt.
Z czasem cebule powinny być co raz większe oczywiście jak się o nie odpowiednio dba. Dożywia, wykopuje, odpowiednio przechowuje itp. Przyznaję, że średnio mi to dbanie wychodzi ale poza wyjątkami w tym roku nie było aż tak źle. Zobaczymy jak w przyszłym roku.
Z czasem cebule powinny być co raz większe oczywiście jak się o nie odpowiednio dba. Dożywia, wykopuje, odpowiednio przechowuje itp. Przyznaję, że średnio mi to dbanie wychodzi ale poza wyjątkami w tym roku nie było aż tak źle. Zobaczymy jak w przyszłym roku.
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
Witam
chciałabym się was poradzić odnośnie hiacyntów.
Kwiatki już przekwitły jakiś czas temu, usunęłam je z łodygi.
Niestety nie wiem ile czasu są w tym miejscu, w którym obecnie przebywają. Wydaje mi się, że długo, bo kwiatków było niewiele.
Chciałabym je wykopać i przesadzić. Z tą moje pytania:
1. Kiedy powinnam je wykopać?
2. W jaki sposób powinnam przechowywać cebulki do czasu, aż je zakopie do ziemi na jesień?
chciałabym się was poradzić odnośnie hiacyntów.
Kwiatki już przekwitły jakiś czas temu, usunęłam je z łodygi.
Niestety nie wiem ile czasu są w tym miejscu, w którym obecnie przebywają. Wydaje mi się, że długo, bo kwiatków było niewiele.
Chciałabym je wykopać i przesadzić. Z tą moje pytania:
1. Kiedy powinnam je wykopać?
2. W jaki sposób powinnam przechowywać cebulki do czasu, aż je zakopie do ziemi na jesień?
- flowers
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 cze 2007, o 21:30
Anno kliknij
http://www.muratordom.pl/ogrod-i-otocze ... _19973.htm
http://poradnikogrodniczy.pl/cebulkijesien.php
http://www.muratordom.pl/ogrod-i-otocze ... _19973.htm
http://poradnikogrodniczy.pl/cebulkijesien.php
Pozdrawiam, Jagoda
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
flowers bardzo dziękuję za linki. Mam tylko sprzeczne informacje, bo na jednej stronce pisze, ze cebulki maja być przechowywane w chłodnym miejscu, a na tej drugiej że temperatura ma wynosić około 25 stopni.
Te 25 stopni to chyba troszkę za dużo? No i w czym mam je przechowywać: może to być koszyk wiklinowy? Ma to być czymś wyłożone?
Te 25 stopni to chyba troszkę za dużo? No i w czym mam je przechowywać: może to być koszyk wiklinowy? Ma to być czymś wyłożone?
Hej, ja mam pytanie do Neli , na Twoim 3 zdjeciu jest drzewko
ieknie kwitnace wielkimi kwiatami obsypane.
Co to za drzewko?
Pytam bo mieszkamy w Angli i tu jest ich strasznie duzo
maja wiele odcieni a nie mam pojecia co to za drzewka?
Wogole to jest tu bardzo duzo drzew i krzewow kwitnacych
w cudowny sposob maja ogromne kwiaty i cudne liscie takie oliwkowe,
blyszczace.
Pozdrawiam z Bristolu
ieknie kwitnace wielkimi kwiatami obsypane.
Co to za drzewko?
Pytam bo mieszkamy w Angli i tu jest ich strasznie duzo
maja wiele odcieni a nie mam pojecia co to za drzewka?
Wogole to jest tu bardzo duzo drzew i krzewow kwitnacych
w cudowny sposob maja ogromne kwiaty i cudne liscie takie oliwkowe,
blyszczace.
Pozdrawiam z Bristolu