Storczyki Jolanty

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu, powaliłaś mnie na kolana ;:111
Masz naprawdę niesamowitą kolekcję, a i wiedzę zapewne również, w końcu 7 lat z takimi egzotycznymi gatunkami to jest coś ;:215
Czekam na resztę fotek bo jest na co popatrzeć :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Masz SUPER Przedszkole :!: Jak sobie podrosną (a potem zakwitną :) ), to będziesz
miała ogromną satysfakcję ! Ciekawa jestem, czy tam gdzie widać sphagnum - wypełnia ono
cała doniczkę, czy tylko przykrywa wierzchnią warstwę podłoża ?
Młode roślinki wyglądają na zdrowe :) Napisz proszę, gdzie je zdobywasz dla swoich potrzeb ?
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Te male przedszkolaki siedza sobie cale w sphagnum. Te wieksze maja na dnie 3 centymetrowa warstwe sphagnum i reszte kora sosnowa.

Wszystkie przedszkolaki kupuje na Ebay.

Na wiosne biore sie za butelki ze storczykami. Jestem bardzo ciekawa jak to bedzie.
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dzięki za odpowiedź :) A storczyki "z butelki", to niewątpliwie wyzwanie dla cierpliwych
i wytrwałych :wink:
Z mojej strony, wolę pozostawić tę przyjemność hodowcom. Natomiast sadzonki - kto wie... :)
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Jolu imponująca kolekcja, przedszkole wspaniałe, ja nie mam ręki do maleństw miałam parę ale wszystkie wykończyłam, ostatnio straciłam parę storczyków i bardzo mnie to martwi, dopadło je chorubsko. Tobie gratuluję dobrej ręki.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Dziekuje Renatko.

Tak czasami bywa ze storczyka dopadnie choroba i nic sie nie da zrobic. To niepowinno zniechecac ludzi do ponownego spröbowania. każdy z nas sie uczy. Mnie storczyki za kazdym razem zaskakuja chociaz mysle ze co nie co o nich wiem :lol: to guzik prawda. Zadziwiaja mnie i imponuja zawsze.
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

u mnie takie maleńkie storczyki pewnie szybko by padły, wolę kupować dorosłe, kwitnące.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Nie möw ze od razu by padly a moze i masz wspaniala reke do takich maluchöw. Twoja kolekcja jest zachwycajaca.

Teraz jeszcze kilka fotek

Dendrobium nobile - Oriental Smile Fantasy

Obrazek

Oncidium

Obrazek

Przekwitajaca Catlleya

Obrazek

Spathoglottis eburnea

Obrazek

Phalaenopsis Mini Mark kwitnacy w zeszlym roku. Lada dzien bedzie kwitl.

Obrazek

A dzisiaj wyglada tak

Obrazek
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękne!!! a zwłaszcza Mini mark. chciałabym się doczekać tylu pędów na moim. swojego Mini Marka kupiłam w kwietniu na wystawie z 2 pędami, w sumie miał 5 kwiatów. jesienią puścił 2 pędy, ale stoją w miejscu i pewnie zwiędną... większy ma dopiero 1 cm, ale nie rośnie obecnie, może ruszy, ale wątpię w to. chciałabym, by zakwitły też Phal. bellina i liodoro. bellinę kupiłam przekwitającą, więc nie nacieszyłam się długo jej kwiatem. liodoro w tym roku mi kwitło, pachniało cudnie. reszta moich Phal. to zwykłe hybrydy, ale piękne. Phalaenopsisy i Vandy to moje ulubione storczyki. innych już nie zbieram. mam jeszcze pare Cattleyi, Dendrobiów, Tolumni i Zygopetalum, ale od 2 lat nie kupuję storczyków, które nie są Phalaenopsisami i Vandami, bo wiem, że nie mam na nie warunków.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Rozumiem cie. Bellina na pewno byla piekna. Tez sie nie moge doczekac kiedy zakwitnie.jestem tez ciekawa czy bedzie pachniala. :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolusia pisze:Rozumiem cie. Bellina na pewno byla piekna. Tez się nie moge doczekac kiedy zakwitnie.jestem tez ciekawa czy bedzie pachniala. :lol:
moja nie pachniała w chwili kupienia, bo była przekwitająca. ale była przepiękna. zrobiłam jej kilka fotek, niestety niezbyt dobrej jakości, bo nie mam talentu do zdjęć. mam nadzieję, że wiosną puści pęd. podobno ją trzeba podlewać trochę częściej niż inne Phal. moja jak na razie ma się dobrze, stoi sobie na płd. oknie nad kaloryferem koło Phal. i Vand, co jakiś czas jest podlewana, rośnie jej nowy listek.

a masz może Phal. liodoro? on pachnie naprawdę pięknie. można cały dzień przy nim siedzieć i wąchać go. i kwiaty też ma przecudowne.
jak chcesz, mogę wstawić zdj. mojej Belliny (jej kwiatka). w moim wątku kiedyś wstawiałam, ale nie wiem, na której stronie.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Nie mam Phalaenopsisa liodoro. Oj to musi byc cudowny zapach. Tak bardzo prosze wstaw fotke :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

1,2 : Phal. bellina
3: Phal. liodoro
Obrazek Obrazek Obrazek

liodoro rzeczywiście pachnie cudnie. to jeden z moich ulubionych Phalaenopsisów. bellina podobno też cudnie pachną.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”