Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorcia.
Dzięki bardzo.
Biorę się za pieczenie :)

pozdrawiam
Ewa
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagoda jak chlebek? Upieczony?


Dorcia
upiekłam chlebek według Twojego przepisu ale troszeczkę go udoskonaliłam /właściwie to był eksperyment - ale się udał/ dodałam ciasta zakwaszonego ok. 400 gram i podwoiłam ilość mąki. A chlebuś jak malowany /sorki, ze sama o sobie- że się przechwalam/ .

przed pieczeniem

Obrazek

po upieczeniu

Obrazek

pozdrawiam i zapraszam
Ewa
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4497
Od: 28 cze 2008, o 17:39
Lokalizacja: Okolice Ełku

Post »

Ewa zrobiłam zakwas , teraz mam dosypać mąki i dolać wody jutro i tak dale , ale kochana powiec mi czy ta ilość zakawsu to jest na ten przepis i na tę ilość produktów które podałaś :?: I jeszcze coś kurcze jak udoskonaliłaś przepis Dorci :twisted: dodałaś drożdże czy co :roll: Pisz mi zaraz :lol:

Mój zakwasik :lol: tylko muszę zmienić wiaderko na większy słoik , bo ponoć to coś może zwiać :lol:

Obrazek
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu, ja robię zakwasik w słoiku litrowym/tak jak na zdjęciu widać/

Jadziu napiszę tak po polsku :lol:
do dzisiejszego zakwasu już nic dzisiaj nie dodawaj - wieczorem tylko pomieszaj
Jutro z rana dodaj 2 łyżki mąki żytniej i tyleż samo wody /objętościowo to wychodzi mniej więcej pół szklanki ciepłej wody i wymieszaj i nakryj i odstaw w ciepłe miejsce.
Wieczorem tylko wymieszaj, nakryj i odstaw w ciele miejsce
Rano następnego dnia - wsyp 2 łyżki mąki żytniej i wlej ciepłej wody /pół szklanki/ wymieszaj i nakryj i odstaw
Wieczorem tylko wymieszaj i nakryj i odstaw
i tak powtarzasz czynności przez około 4-5 dni
Nie zrażaj się tym, że rośnie i opada- bo to tak ma być.

Jadziu
Do tego przepisu DORCI wzięłam te produkty co są wypisane ale podwoiłam ilości mąki żytniej i pszennej i dodałam właśnie ten mój zakwas dokarmiany przez 4 dni.
Ciasto było ciutkę luźniejsze jak na pierogi.

pozdrawiam
Ewa
ps, jak coś niejasne to pisz i pytaj :) chętnie pomogę
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4497
Od: 28 cze 2008, o 17:39
Lokalizacja: Okolice Ełku

Post »

Ewacia czy Ty dziś z ciągałaś wino :wink: :lol: bo chyba do przepisu Dorci dodałaś zakwas :wink:
albo ja czegoś nie doczytałam :oops:
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu
:;230 winko zlewałam wczoraj i tez mnie tak rozkleiło ;:33 ale TAK DO PRZEPISU Dorci dodałam zakwas ten ze sloika, "który się robił 4 dni".
T o jest właśnie to udoskonalenie.
I przez to, że dodałam zakwas to też--- podwoiłam ilości mąki i żytniej i pszennej.

Jadziu, jak jeszcze masz jakieś pytania to śmiało pisz.
Jestem w domciu i komputer włączony ---tyle tylko, że mój M okupuje ;:101 ;:112

Ewa
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

Chlebek upieczony , niestety ze względu na to,że dopadła mnie grypa, nie miałam siły wcześniej się pochwalić.Mój chleb był pół na pół żytnio(gruba mąka typ 2000)-pszenny.
Jest bez dodatku drożdży ,na samym zakwasie.
Obrazek Obrazek
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagoda
Pięknie wyszedł ten chlebuś :shock:
A możesz podać przepis bo z mąki gruboziarnistej jeszcze nie próbowałam. A Twój wygląda apetycznie.
A ja zaczęłam się odchudzać i co wejdę na forum to głodna :D :D :D
Teresant masz racje, co zdjęcia to smaczniejsze.......
Takie zdjęcia ze smakiem
;:13

pozdrawiam i zapraszam
Ewa
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p
Posty: 197
Od: 3 mar 2008, o 16:41
Lokalizacja: Pomorskie

Post »

Nie wytrzymam, ale chlebki, pycha :P A jakich drozdzy Panie uzywacie? Takich na wage, czy w proszku? Czy to ma jakies znaczenie?
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie

babeczko03 ja używam drożdży takich piekarniczych z kostki.


pozdrawiam

Ewa
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

Polecam stronkę o pieczeniu chleba Tutaj
Stąd wzięłam przepis na chleb mieszany.
Nie używałam żadnych drożdży.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7699
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

Dzięki Jagodzie i ja tutaj weszłam...uwielbiam domowy chlebek i ...właśnie czekam na automat do jego pieczenia,choć zrobiony mikserem i upieczony w piekarniku też jest pyszny. :P
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
zapomniałam wkleić zdjęcie mojego pieczonego chleba w przekroju
Obrazek
pozdrawiam
Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”