Domowy chleb
Jagoda jak chlebek? Upieczony?
Dorcia upiekłam chlebek według Twojego przepisu ale troszeczkę go udoskonaliłam /właściwie to był eksperyment - ale się udał/ dodałam ciasta zakwaszonego ok. 400 gram i podwoiłam ilość mąki. A chlebuś jak malowany /sorki, ze sama o sobie- że się przechwalam/ .
przed pieczeniem
po upieczeniu
pozdrawiam i zapraszam
Ewa
Dorcia upiekłam chlebek według Twojego przepisu ale troszeczkę go udoskonaliłam /właściwie to był eksperyment - ale się udał/ dodałam ciasta zakwaszonego ok. 400 gram i podwoiłam ilość mąki. A chlebuś jak malowany /sorki, ze sama o sobie- że się przechwalam/ .
przed pieczeniem
po upieczeniu
pozdrawiam i zapraszam
Ewa
Ewa zrobiłam zakwas , teraz mam dosypać mąki i dolać wody jutro i tak dale , ale kochana powiec mi czy ta ilość zakawsu to jest na ten przepis i na tę ilość produktów które podałaś I jeszcze coś kurcze jak udoskonaliłaś przepis Dorci dodałaś drożdże czy co Pisz mi zaraz
Mój zakwasik tylko muszę zmienić wiaderko na większy słoik , bo ponoć to coś może zwiać
Mój zakwasik tylko muszę zmienić wiaderko na większy słoik , bo ponoć to coś może zwiać
Jadziu, ja robię zakwasik w słoiku litrowym/tak jak na zdjęciu widać/
Jadziu napiszę tak po polsku
do dzisiejszego zakwasu już nic dzisiaj nie dodawaj - wieczorem tylko pomieszaj
Jutro z rana dodaj 2 łyżki mąki żytniej i tyleż samo wody /objętościowo to wychodzi mniej więcej pół szklanki ciepłej wody i wymieszaj i nakryj i odstaw w ciepłe miejsce.
Wieczorem tylko wymieszaj, nakryj i odstaw w ciele miejsce
Rano następnego dnia - wsyp 2 łyżki mąki żytniej i wlej ciepłej wody /pół szklanki/ wymieszaj i nakryj i odstaw
Wieczorem tylko wymieszaj i nakryj i odstaw
i tak powtarzasz czynności przez około 4-5 dni
Nie zrażaj się tym, że rośnie i opada- bo to tak ma być.
Jadziu
Do tego przepisu DORCI wzięłam te produkty co są wypisane ale podwoiłam ilości mąki żytniej i pszennej i dodałam właśnie ten mój zakwas dokarmiany przez 4 dni.
Ciasto było ciutkę luźniejsze jak na pierogi.
pozdrawiam
Ewa
ps, jak coś niejasne to pisz i pytaj chętnie pomogę
Jadziu napiszę tak po polsku
do dzisiejszego zakwasu już nic dzisiaj nie dodawaj - wieczorem tylko pomieszaj
Jutro z rana dodaj 2 łyżki mąki żytniej i tyleż samo wody /objętościowo to wychodzi mniej więcej pół szklanki ciepłej wody i wymieszaj i nakryj i odstaw w ciepłe miejsce.
Wieczorem tylko wymieszaj, nakryj i odstaw w ciele miejsce
Rano następnego dnia - wsyp 2 łyżki mąki żytniej i wlej ciepłej wody /pół szklanki/ wymieszaj i nakryj i odstaw
Wieczorem tylko wymieszaj i nakryj i odstaw
i tak powtarzasz czynności przez około 4-5 dni
Nie zrażaj się tym, że rośnie i opada- bo to tak ma być.
Jadziu
Do tego przepisu DORCI wzięłam te produkty co są wypisane ale podwoiłam ilości mąki żytniej i pszennej i dodałam właśnie ten mój zakwas dokarmiany przez 4 dni.
Ciasto było ciutkę luźniejsze jak na pierogi.
pozdrawiam
Ewa
ps, jak coś niejasne to pisz i pytaj chętnie pomogę
Jadziu
winko zlewałam wczoraj i tez mnie tak rozkleiło ale TAK DO PRZEPISU Dorci dodałam zakwas ten ze sloika, "który się robił 4 dni".
T o jest właśnie to udoskonalenie.
I przez to, że dodałam zakwas to też--- podwoiłam ilości mąki i żytniej i pszennej.
Jadziu, jak jeszcze masz jakieś pytania to śmiało pisz.
Jestem w domciu i komputer włączony ---tyle tylko, że mój M okupuje
Ewa
winko zlewałam wczoraj i tez mnie tak rozkleiło ale TAK DO PRZEPISU Dorci dodałam zakwas ten ze sloika, "który się robił 4 dni".
T o jest właśnie to udoskonalenie.
I przez to, że dodałam zakwas to też--- podwoiłam ilości mąki i żytniej i pszennej.
Jadziu, jak jeszcze masz jakieś pytania to śmiało pisz.
Jestem w domciu i komputer włączony ---tyle tylko, że mój M okupuje
Ewa
Jagoda
Pięknie wyszedł ten chlebuś
A możesz podać przepis bo z mąki gruboziarnistej jeszcze nie próbowałam. A Twój wygląda apetycznie.
A ja zaczęłam się odchudzać i co wejdę na forum to głodna
Teresant masz racje, co zdjęcia to smaczniejsze.......
Takie zdjęcia ze smakiem
;:13
pozdrawiam i zapraszam
Ewa
Pięknie wyszedł ten chlebuś
A możesz podać przepis bo z mąki gruboziarnistej jeszcze nie próbowałam. A Twój wygląda apetycznie.
A ja zaczęłam się odchudzać i co wejdę na forum to głodna
Teresant masz racje, co zdjęcia to smaczniejsze.......
Takie zdjęcia ze smakiem
;:13
pozdrawiam i zapraszam
Ewa
- babeczka03
- 100p
- Posty: 197
- Od: 3 mar 2008, o 16:41
- Lokalizacja: Pomorskie