Trawy zimą

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękno niejedno ma imię :lol: Twoja Carex pendula też mnie urzeka, choć to zdjęcie zupełnie innego typu.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
smal
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 wrz 2008, o 06:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mariusz_Surowinski pisze:Wyrywania źdźbeł nie preferuję, ponieważ zdarzało mi się wyrywać z fragmentami młodych przyrostów.
Przy wyrwaniu trzeba wyczekać odpowiedni moment wtedy stare źdźbła same odchodzą .
Wyrywanie jest bardziej naturalne niż obcinanie.
Przycinam bo tak najszybciej tylko uprawy w donicach
:)
Mariusz_Surowinski pisze:Piękno niejedno ma imię
"Piękno leży w oczach patrzącego" i dlatego jak piszesz, ma ono niejedno imię.

KaRo pisze:Czy fajniej wyglądają? Kwestia gustu .
:wink:
Zdecydowanie wolę patrzeć na kępę świeżych,sezonowych przyrostów.

W sezonie wegetacyjnym dzień rozpoczynam sprawdzeniem wielkości przyrostów młodzieży w kępach bambusów.

Mariusz_Surowinski pisze:Ładne zdjęcia, zwłaszcza te ze stipami :)
Stipa tenuissima Pony tails jest dla mnie Miss pośród traw
Ta Stipa jest często określana jako jednoroczna a u mnie te kępki są na tym stanowisku od 5 czy nawet 6 lat i nigdy nie były okrywane.
Są piękne przez cały rok bo nigdy ich nie przycinam jedynie ze dwa razy w roku wyczeszę taka szczerbata szczotka do włosów
Z pozdrowieniami i uśmiechami
smal
smal
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Miałem w wkleić w uprzednim poście jeszcze fotkę tych stipek z 2003 roku
w parę tygodni po posadzeniu

Obrazek

A jak chwalić się to chwalić

Obrazek
smal
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

W tym roku będę przygotowywać rabatę z trawami, urzekają mnie sobą od wiosennego wzrostu po zimową szatę.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Od środy podobno powrót zimy, będzie szansa na nowe fotki.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
smal
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

U mnie ziemia jest jeszcze zamarznięta na 15 -20cm i miałem nadzieję, że rozmarznie koło wtorku- środy.
Przed nowym atakiem zimy muszę podlać bambusy bo po liściach widać u nich brak wody .
:(
Jakby ziemia rozmarzła podlałbym z węży, a tak aby woda doszła do korzeni będę musiał podlewać podgrzaną w kotle wodą.
Tak sobie ostatnio myślałem , że nie byłoby to chyba złym pomysłem wkopać przy sadzeniu bambusów takie elektryczne węże grzewcze, którymi co jakiś czas rozmrażałbym ziemię przy kępie umożliwiając podlanie.
Jak chyba wspominałem Tobie, że na tej górce przy bambusowej dżungli

Obrazek

mam w planie postawienie elektrowni wiatrowej wykorzystywanej do zasilania nawadniania , oświetlenia ogrodu ale będzie też można przełączyć na grzałki
smal
smal
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

cattleya pisze:W tym roku będę przygotowywać rabatę z trawami, urzekają mnie sobą od wiosennego wzrostu po zimową szatę.
Ja też na ten rok mam zaplanowane duże trawkowe nasadzenia:
w końcu lutego będę budował przydomową oczyszczalnię ścieków i trawki będą tam miały za zadanie doczyszczenie ścieków.
Po wybudowaniu będę mógł urządzić teren wokół domu na gotowo i oczywiście będą to trawy , trawy , trawy
Aby pomieścić się z matecznikami miscanthusow wiosną wyrywam część sadu leszczynowego
Tak to będzie bardzo trawkowy rok dla mnie.
smal
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Mariusz_Surowinski pisze:Od środy podobno powrót zimy, będzie szansa na nowe fotki.
Ja już za zimę dziękuję :( , dzisiaj do mojego wątku w dziale Róże wkleiłam parę bardzo wiosennych fotek z mojego ogrodu.
No i do prac nad rabatką z trawami jest mi pilno :D
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
AgnieszkaG.
200p
200p
Od: 12 wrz 2008, o 13:24

Post »

Chciałam zapytać Mariusza, czy te miskanty na zdjęciu o pędach zeschniętych i nowo wyrastających są kiedyś czyszczone ze starych pędów, czy samoistnie się "wykruszają", bo powiem szczerze, że przypadły mi do gustu. Swoje miskanty kwieciste zawsze obcinamy, ale może zostawię sobie coś dla uzyskania efektu Mariusza.
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To zdjęcie jest ze szkółki holenderskiej, ja u jednego z klientów zostawiłem nieprzycięte pędy dopiero pierwszy sezon (zdjęcie z późnej wiosny jest w encyklopedii przy gatunku), od wiosny do zimy nie zauważyłem by się wykruszały czyli są dość trawałe i trawale się trzymają. Zobaczę jak będzie w drugim sezonie. Liście wiosną przez pewien czas brudzą i są rozwiewane przez wiatr - to jedyny minus jaki zaobserwowałem.
Inspiracją były łany trzcin wiosną - czyli pomysł niby mój choć jak widać na uprzedniej fotce niezbyt oryginalny bo wdrożony już w świecie :lol:
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
smal
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Mariusz_Surowinski pisze:To zdjęcie jest ze szkółki holenderskiej, ja u jednego z klientów zostawiłem nieprzycięte pędy dopiero pierwszy sezon (zdjęcie z późnej wiosny jest w encyklopedii przy gatunku), od wiosny do zimy nie zauważyłem by się wykruszały czyli są dość trwałe i trwale się trzymają.
Ja u siebie testowałem i trwały niezmiennie , mają one zbyt grube ścianki aby same się rozpadły .
Mariusz_Surowinski pisze:Zobaczę jak będzie w drugim sezonie. Liście wiosną przez pewien czas brudzą i są rozwiewane przez wiatr - to jedyny minus jaki zaobserwowałem.

Do wiosny zostają tylko nieliczne liście na M.sinensis Gigantheus bo większość odpada z łodyg po pierwszych przymrozkach
W naturalistycznych ogrodach zasadniczo nie ma problemu ze śmieceniem bo zatrzymują się one w gąszczu .
Ja obłamując czy obcinając góry starych kwiatostanów nie bawię się w odnoszenie tylko łamię na drobniejsze i rzucam na ziemię pomiędzy kępy jako ściółkę .
smal
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Dostalam w ub.roku piekna kwitnacą trawę Cortaderia Pumila - trawa pampas, okryłam pieknie, ciekawe co z niej bedzie.
Dodatkowo dokupiłam inne trawy ale nie jestem znawcą, tylko tak mnie "naszło",
zobaczymy czy będę miala sie czym pochwalić?
smal
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

" z nadzieją ludzie orzą i sieja
i w niepewne jutro tez trzeba patrzeć z nadzieją"
O ile pamiętam "pumila " to od nazwy odmianowej Cortaderia selloana Rosea pumila czyli różowawa .
Ja osobiście wole srebrzyste .Okrywanie Trawy pampasowej jest dość specyficzne bo zasadniczo nie okrywa sie jej przed zimnem
a przed nadmiarem wilgoci w okresie jesienno - zimowo wiosennym, który wywołuje u niej choroby grzybowe i gnicie.
Bardzo uważnie trzeba ja sadzić by nie posadzić jej za głęboko bo ona prawie jak rośliny namorzynowe unosi się na korzeniach nad ziemia
:)))
Trawa pampasowa do minus kilkunastu zachowuje zima zielone liście .
Najmniej problemowym sposobem uprawy Trawy pampasowej jest uprawa jej w dużych donicach które pozna jesienią wstawiamy pod daszek do zimnego foliowca, garażu, piwnicy czy jakiej wiatki osłoniętej od wiatru
Ponadto trzeba pamiętać, że Trawy pampasowe zakwitają dopiero w drugim roku po wysianiu
no i ze są rozdzielnopłciowe tzn maja kwiaty żeńskie , które są bardzo efektowne .
Kwiaty męskie są znacznie mniejsze i nie tak atrakcyjne
smal
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”