Papryka ostra "Cyklon"Cayenne '',"Hbanero', 'Jalapenos','Serranos" i inne

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Rysiul
100p
100p
Od: 14 maja 2006, o 19:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też kupiłem Cyklon. Ale sieje razem z pomidorami, w tym roku troche później niż zwykle - w ostatni tydzień lutego.

Pora zasadziłem w piątek, w mieszkaniu było ciepło i dzisiaj czyli po 5 dniach już wyłażą powoli, a pogoda kiepska za oknem i będą mi się chyba wyciągać :?
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Witam ponownie :)

Czy to możliwe, aby papryka Cyklon nie wzeszła nawet przez 3 tygodnie, w cieple i wilgoci oraz południowym oknie??
Straciłam już cierpliwość :cry:

Jak tam wasze cyklony i nie tylko ;:88

Dziś wysiałam nasionka "wydłubane" ;:130 ze świeżej słodkiej czerwonej papryki :heja mam nadzieje,że chociaż ona wzejdzie. :roll:

Pozdrawiam Ania ;:41
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
Rysiul
100p
100p

Post »

Widze, że koleżanka nademną ma taki sam problem. Może papryczka trefna, albo tyle kiełkuje... musze poczytać...

Wysiałem chyba gdzieś koło soboty tydzień temu papryczke Cyklon i pomidorka Pokusę, do takich samych doniczek. Coś mi wylazło 2 dni temu w jednej, a w drugiej cisza. Nie wiem które, wygląda na pomidora, ale głowy sobie nie dam uciąć. Chyba będę musiał rozgrzebać doniczke i spróbować poznać po niewykiełkowanych nasionkach co nie wzeszło i posiać jeszcze raz ale kupić inne siona.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rysiu, pomidor podobnie kiełkuje jak papryka. 23 lutego wysiałam Robertę i wczoraj rano zobaczyłam dwa pierwsze kiełki a dzis już ich jest 19 sztuk, czyli to jest 8-my dzień od posiania. Na korytkach w których sieję nasionka przyklejam taśmą przylepną karteczki z nazwą i datą wysiania.
Awatar użytkownika
Rysiul
100p
100p

Post »

No to cóż... widocznie ta papryka ma specjalne wymagania. Czytałem troche, że do kiełkowania potrzebna temp. 23-25'C, wilgotne podłoże, niby nasionka papryki bywają często przesuszone więc polecają też je pomoczyć troche.

Plan mam taki: wrzucam je dziś na noc na wate mokrą a jutro w podkładki torfowe pęczniejące, one ładnie trzymają wilgoć, temp. będę trzymał idealną i zobaczymy, jak się nie uda to wywalam na zbity pysk tą odmiane Cyklon i kupuje coś innego.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

nie gorączkuj się tak! Moją paprykę przykryłam folią spożywczą i postawiłam w łazience na szafce bo tam mam najcieplej, właśnie około 23 stopni a na parapetach jest około 18 stopni, dziś już ściągnęłam i bedzie stać na parapecie. Roślinki potrzebują światła dopiero po skiełkowaniu.
Awatar użytkownika
Rysiul
100p
100p

Post »

O, i dziś widze 2 wychodzące z ziemi kiełki :) Po ok. 11 dniach.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rysiul ja co roku sieję ostre papryczki z własnych nasion, pozyskanych ze świeżych owoców. Nie są więc przesuszone. Na wschody jednej z odmian czekam zawsze ponad 3 tygodnie mimo, że u mnie jest więcej światła niż w Polsce a i miejsce dla "kiełkowalni" mam nad kaloryferem.
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

Mam pytanie tego typu - od znajomych z Dubaju{Emiraty Arabskie} dostałem mieszankę przypraw i są tam takie papryczki -pomidorki -ostre jak fix ale podobno są przerewelacyjne do żeberek :wink: Pytanie jest czy mi to skiełkuje bo nasionka mogą być starawe ździebko :idea: jak długo nasionka silę kiełkowania utrzymują :idea: :?: czy ew namoczenie nasion itp zabiegi mogą coś pomóc :?:
osu77
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sty 2009, o 18:34

Post »

TULA zgadzam sie z Toba ... ja tez czekam na papryke zanim wykielkuje sporo czasu 3 do 4 tygodni nawet ...
w tym roku wysialem wczesniej ( 22 stycznia ) i na dzien dzisiejszy wygladaja juz tak :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

osu77 piękne masz te papryczki :D , jaka to odmiana/ny :?: :?:
Pocieszyłaś mnie, teraz i ja będę miała większą cierpliwość, aby czekać na wzejście mojej następnej tury którą wysiałam 25 II i 7 III..
Pozdawiam i niech wszyscy mają takie cudeńka osu77 ;:215
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
osu77
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sty 2009, o 18:34

Post »

to odmiana karaibska ...ale kupowalem ja w angli wiec nie wiem czy w polsce taka mozna kupic ...
podobno jest swietna z tego co tutaj mowia , no i trzeba bylo ja zamawiac ...zobaczymy co z tego bedzie :D
Awatar użytkownika
faza
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 cze 2008, o 09:34

Post »

Witam!
bardzo lubię papryczki takie zielone marynowane sa w sklepach, skąd mogę wziąć nasiona takiej papryczki zielonej średnio ostrej lub nawet lekko ostrej. Będę wdzięczny za odpowiedź, a może od razu ktoś wie jak się takie papryczki marynuje??
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”