Aksamitka - królowa jednorocznych cz.1
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No dobrze, może nie metr ale 75 cm na pewno.
Kilka lat temu zachciało mi się zrobić małą obwódkę i powędrowałem na targowisko kupić jakieś flance. Facet miał aksamitki - 20 sztuk za 3-4 złote więc myślę... kupię. Ale zadałem złe pytanie. Zamiast zapytać jak wysokie rosną zapytałem "Te aksamitki to są niskie?". Oczywiście odpowiedź zgodnie z zasadami handlu była twierdząca. Kupiłem, posadziłem i wyrosły takie monstra na samym brzegu rabatki. Wysokie, z kwiatami wielkości pięści dorosłego faceta.
A jeszcze co do rozsiewania.
Rozsiewają się takie zwykłe, które są u mnie od zawsze. Te kupowane co roku jakoś nie chcą przetrwać zimy.
Kilka lat temu zachciało mi się zrobić małą obwódkę i powędrowałem na targowisko kupić jakieś flance. Facet miał aksamitki - 20 sztuk za 3-4 złote więc myślę... kupię. Ale zadałem złe pytanie. Zamiast zapytać jak wysokie rosną zapytałem "Te aksamitki to są niskie?". Oczywiście odpowiedź zgodnie z zasadami handlu była twierdząca. Kupiłem, posadziłem i wyrosły takie monstra na samym brzegu rabatki. Wysokie, z kwiatami wielkości pięści dorosłego faceta.
A jeszcze co do rozsiewania.
Rozsiewają się takie zwykłe, które są u mnie od zawsze. Te kupowane co roku jakoś nie chcą przetrwać zimy.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziwna sprawa ! Miałam też te aksamitki, tylko pod nazwą Majsterstick
Okazało się, że owe charakterystyczne, dające urok tej odmianie, paseczki - były bardzo krótko
W miarę starzenia się kwiatków, rozmywały się i w rezultacie prezentowały się bardziej pospolicie
Spójrzcie na daty :
Czy ktoś też zaobserwował takie zjawisko ?
Okazało się, że owe charakterystyczne, dające urok tej odmianie, paseczki - były bardzo krótko
W miarę starzenia się kwiatków, rozmywały się i w rezultacie prezentowały się bardziej pospolicie
Spójrzcie na daty :
Czy ktoś też zaobserwował takie zjawisko ?
-
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Amlos pisze:
Przedziwne moje , wysiane z paczki o nazwie Mr Majestic - zachowywały wyraźne paskowanie do końca sezonu i przez cały okres wegetacji .Ciekawe swoja droga od czego to zależy - od nasłonecznienia , a może nawożenia - być może tym się różnią od siebie te dwie odmiany o subtelnej różnicy w nazwie W każdym razie u mnie nie zmieniały się były takie jak na opakowaniu - w tym roku też posieję , bo bardzo mi się podobały
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
-