Grubosz,więdnięcie,gnicie i inne problemy w uprawie
Boze! On juz nie ma korzenia! A na tym, co z niego zostalo zeruja jakies malutenkie, biale-prawie przezroczyste robaki. Jedne wygladaja jak male weze inne takie z nozkami. Co ja mam zrobic?
I jaka akcje reanimacyjna dla mojego drzewka? Jest dla niego nadzieja jakas jeszcze? Co mam z nim zrobic? Do wody wsadzic?
I jaka akcje reanimacyjna dla mojego drzewka? Jest dla niego nadzieja jakas jeszcze? Co mam z nim zrobic? Do wody wsadzic?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czy możesz pokażać nam zdjęcia rośliny i robali?
Niezależnie od zdjęcia ostrą żyletką odetnij uszkodzone pędy ,
Zdrową część pozostaw do jutra lub nawet dłużej gdzieś na boku...
nic sie gorszego juz raczej nie stanie z gruboszem
Zorganizuj sobie nową ziemię i trochę żwirku akwarystycznego a w najgorszym razie piasku,grubego piasku.
Doniczkę wyszoruj szczotka z detergentem,wyparz gorącym octem i zostaw niech czeka jak wszystko zorganizujesz.
Zdjęcie robali byłoby bardzo wskazane....
Tymczasem wejdż do mojego wątku kaktusowego i zobacz czy tak wygląda Twoja Crasula jak moje Eonium?
A może tak jak Crasula koleżanki w ostatnich postach mojego wątku ? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=176
Poczekam na info od Ciebie....
Niezależnie od zdjęcia ostrą żyletką odetnij uszkodzone pędy ,
Zdrową część pozostaw do jutra lub nawet dłużej gdzieś na boku...
nic sie gorszego juz raczej nie stanie z gruboszem
Zorganizuj sobie nową ziemię i trochę żwirku akwarystycznego a w najgorszym razie piasku,grubego piasku.
Doniczkę wyszoruj szczotka z detergentem,wyparz gorącym octem i zostaw niech czeka jak wszystko zorganizujesz.
Zdjęcie robali byłoby bardzo wskazane....
Tymczasem wejdż do mojego wątku kaktusowego i zobacz czy tak wygląda Twoja Crasula jak moje Eonium?
A może tak jak Crasula koleżanki w ostatnich postach mojego wątku ? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=176
Poczekam na info od Ciebie....
Tak! Tak! To te same robale! Moj biedny gruboszek, zaraz mu wytne te wstretne pasozyty! I to sie stalo tak z dnia na dzien, po prostu sie polozyl, jakby go ktos podcial
Strasznie dziekuje za pomoc! Nie mialabym pojecia, co robic i grubosz pewnie by umarl... Uratowalas roslinke!
Jutro pojde po nowa doniczke i ziemie... ech.
Strasznie dziekuje za pomoc! Nie mialabym pojecia, co robic i grubosz pewnie by umarl... Uratowalas roslinke!
Jutro pojde po nowa doniczke i ziemie... ech.
Grubosz
Witam wszystkich mam takie pytanko, ponieważ mój grubosz choć chowa się bardzo dobrze ma na listkach takie białe plamki. Tylko raz na jakiś czas (ale bardzo rzadko) nawożę go witaminami, stoi na parapecie gdzie ma bardzo słonecznie i podlewany jest gdzieś tak raz na tydzień. Napiszcie co może być przyczyną powstających plam, załączam zdjęcia i z góry dziękuję 8)
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na razie nie ma się czym martwić. Liść wygląda na taki "od dołu" i po prostu zasycha ze starości. U gruboszy to prawie normalne. Ewentualnie - mógł trochę przemarznąć.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- kati-1976
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Popieram zdanie Janusa. To naturalna sprawa. Stare liście mojego grubpsza też tak zamierają i nie jest to objaw choroby.
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"