Stokrotki w trawniku
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj RUZIU- cieszę się że dostrzegłaś mój trawnik w ogrodzie, utrzymanie trawnika w takim stanie jest bardzo pracochłonne. Na Tym forum wiele napisałem co trzeba zrobić by cieszyć się takim trawnikiem, nie wiem czy Twój trawnik potrzebuje aż całkowitej odnowy, a może wystarczy reanimacja, wysiew nowej trawy , przy pozostawieniu pozostałych elementów bez zmian może niewiele zmienić. Proponuję Ci dokładnie poczytać wszystkie posty, co Tu napisano o trawie i trawniku, wiele również i ja na ten temat napisałem, do wiosny jeszcze chwila czasu, może znajdziesz receptę co zrobić by i Twój trawnik wyglądał ślicznie. Jeżeli jeszcze będziesz miała szczegółowe pytania, nie wahaj się pytać.
Stokrotka na trawniku - jak wytępić?
Mam problem ze stokrotkami na trawniku. Rozrosły się zdecydowanie za dużo. Czy jest jakiś herbicyd czy nie ma innego wyjscia i wyrywać ręcznie?
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Stokrotki na trawniku to plaga! Ja mam łany stokrotek... Chociaż kupiłam już dawno Starane do likwidacji...nic nie robie, tylko często strzyżemy trawnik...bardzo taki podoba się córce i wnukom... więc zostanie chyba...
Wiem, że z czasem to bedzie chyba stokrotnik z dodatkiem trawy... Ale nawet kto przechodzi to staje i patrzy...Wszystkim sie podoba tylko nie mnie...
Po skoszeniu ze 3 dni jest lepiej, ale potem moment kwitną następne... Trzeba kosić co 5-6 dni...
Wiem, że z czasem to bedzie chyba stokrotnik z dodatkiem trawy... Ale nawet kto przechodzi to staje i patrzy...Wszystkim sie podoba tylko nie mnie...
Po skoszeniu ze 3 dni jest lepiej, ale potem moment kwitną następne... Trzeba kosić co 5-6 dni...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nela, Tobie się to nie podoba?
Przecież to cudo, taki trawnik! No ja osobiście wolałabym stokrotki, niz koniczynę, którą mam
Przecież to cudo, taki trawnik! No ja osobiście wolałabym stokrotki, niz koniczynę, którą mam
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- Szafirka
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 lut 2010, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trawnik i stokrotki
Bardzo podobają mi się stokrotki na trawniku i zastanawiałam się jak je tam rozplenić. Kupić torebeczkę z nasionkami (te torebeczki są takie maleńkie) i rozsiać? Chyba nie wzejdą, mam stary, wieloletni, gęsty trawnik... No i po przeczytaniu tego tematu nabrałam wątpliwości czy stokrotki na trawniku to dobry pomysł, nie wiedziałam że aż tak się plenią, że opanowują i niszczą trawnik...
Mimo to chyba zaryzykuję... powiedzcie jak je zdobyć, wysiać i kiedy to zrobić?
Mimo to chyba zaryzykuję... powiedzcie jak je zdobyć, wysiać i kiedy to zrobić?
Szafirka
Mój trawnik był niemal idealny, lecz coś w nim brakowało!!!
Właśnie stokrotek. Posadziłam kilka i zobaczymy czy się tak rozsieją. Badzo bym chciała
Właśnie stokrotek. Posadziłam kilka i zobaczymy czy się tak rozsieją. Badzo bym chciała
- carmen83
- 100p
- Od: 18 mar 2010, o 10:56
Wymarzyły mi się stokrotki (dużo stokrotek) na trawaniku
Trawę zasiałam wczoraj a dzis mam plan kupić nasiona stokrotek.
Czy wystarczy jak je rozsypie na ziemię (do nasion wysianej wczoraj trawy) i przegrabię, czy raczej wyhodowac młode roslinki w domu i przesadzić w trawnik??
Oczywiście mówie o takich różowych niskich stokrotkach (takich by nie przerastały zbytnio wysokości trawnika)
Trawę zasiałam wczoraj a dzis mam plan kupić nasiona stokrotek.
Czy wystarczy jak je rozsypie na ziemię (do nasion wysianej wczoraj trawy) i przegrabię, czy raczej wyhodowac młode roslinki w domu i przesadzić w trawnik??
Oczywiście mówie o takich różowych niskich stokrotkach (takich by nie przerastały zbytnio wysokości trawnika)
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Stokrotki w trawniku - termin wysiewu i porady
Witajcie,
zamarzył mi się trawnik ze stokrotkami łąkowymi. Czy ktoś z Was ma już jakieś doświadczenie w tym temacie i mógłby mi podpowiedzieć jak i kiedy najlepiej wysiać je do istniejącego już trawnika?
Macie jakieś zdjęcia?
Z góry dziękuję za porady
zamarzył mi się trawnik ze stokrotkami łąkowymi. Czy ktoś z Was ma już jakieś doświadczenie w tym temacie i mógłby mi podpowiedzieć jak i kiedy najlepiej wysiać je do istniejącego już trawnika?
Macie jakieś zdjęcia?
Z góry dziękuję za porady