Sushi
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Sushi
Jeśli rzodkiew to taka długa biała rzodkiewka, to robiłam z nią tak:
- umyć i obrać
- obieraczką do warzyw skroić wzdłuż cienkie plasterki
- ułożyć je w miseczce i skropić oliwą, albo octem, albo tylko nieco posolić (każdy sposób daje nieco inny skutek, ale wszystkie są ciekawe)
- ocet może być winny, albo jabłkowy, najchętniej jasny,
- ja raczej nie używam kolorowego octu, do jasnych jarzyn daję jasny ocet, ale jakby chcieć użyć plasterki buraka, to pewnie ciemny ocet byłby w sam raz
- plasterki używać jak imbir marynowany, czyli układać na wierzchu pacynek z ryżu (pokrojony na długość odpowiednią do wielkości kąsków), albo podać oddzielnie w miseczkach (zwinięty jak poplątany makaron)
- umyć i obrać
- obieraczką do warzyw skroić wzdłuż cienkie plasterki
- ułożyć je w miseczce i skropić oliwą, albo octem, albo tylko nieco posolić (każdy sposób daje nieco inny skutek, ale wszystkie są ciekawe)
- ocet może być winny, albo jabłkowy, najchętniej jasny,
- ja raczej nie używam kolorowego octu, do jasnych jarzyn daję jasny ocet, ale jakby chcieć użyć plasterki buraka, to pewnie ciemny ocet byłby w sam raz
- plasterki używać jak imbir marynowany, czyli układać na wierzchu pacynek z ryżu (pokrojony na długość odpowiednią do wielkości kąsków), albo podać oddzielnie w miseczkach (zwinięty jak poplątany makaron)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- ZBANOWANY
- Posty: 748
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Re:
Ryba marynowana w soku cytrynowym to już nie sushi lecz Ceviche. Pisze o tym m.in. Beata Pawlikowska.
Jeśli chodzi o pałeczki to bambusowe nieemaliowane najlepsze. Do sushi można kupić specjalne oryginalne pałeczki z szerszymi końcówkami.
Zakup produktów polecam w sieci sklepów Kuchnie Świata to najszerszy wybór produktów i asortymentu.
Kolejne dobre miejsce na zakup produktów lecz z mniejszym wyborem to sieć marketów Piotr i Paweł i sieć marketów Alma. W obu tych sieciach można zrobić zakupy online z dowozem do domu by zaoszczędzić cenny czas.
Ryby świeże polecam kupować nie w marketach lecz w "osiedlowych" sklepach rybnych z dużą rotacja towaru np. http://www.rybyrusa.pl/. To jedyne miejsce gdzie można dostać najświeższą rybę. Dobrze gdy znamy właściciela/lkę, który/a szczerze powie ile czasu posiada daną rybę na stanie sklepu.
Można również z braku możliwości "buszować" w sklepach ze zdrową żywnością czasem można i tam coś upolować.
Co do maszynki do robienia sushi można ją nabyć już na bazarkach i w marketach za 20-30zł. Bardzo fajna sprawa dla niewprawionych osób na rozpoczęcie przygody.
Przydatne linki:
http://sushiarigato.pl/video.htm
http://sushi.balony.pl/sushi/
http://en.wikipedia.org/wiki/Sushi
Niektóre rodzaje najpopularniejszych sushi czyli Maki Sushi:
rybne:
Ebi maki = z krewetką
Hamachi maki = z doradą
Ibodai maki = z rybą maślaną
Hotategi maki = z małżami
Katakuchiiwashi maki = z sardelą
Sappa maki = z sardynkami
Suzuki maki = z labraksem
Shake maki = z łososiem
Tai maki = z doradą królewską
Tekka maki = z tuńczykiem
Unagi maki = z węgorzem
inne:
Akanasu maki = z pomidorem
Artichoke maki = z karczochem
Avocado maki = ze smaczliwką
Kappa maki = z ogórkiem
Karashina maki = z sałatą zieloną
Kimchi maki = z kapustą
Oshinko maki = z rzodkiewką
Shiitake maki = z grzybkami
Takenodo maki = z pędami bambusa
Tamago maki = z omletem
Yakiakapiman maki = z czerwoną papryką
Yakikipiman maki = z żółtą papryką
Yakinasu maki = z bakłażanem
Zucchini maki = z kabaczkiem
Podział ze względu na rozmiar:
Hoso maki = małe maki (2-3cm)
Naka maki = średnie maki (3-4cm)
Futo maki = duże maki (4-6cm)
Warianty maki:
Temaki = rożek z alg nori
Uramaki = maki zwinięte odwrotnie: dodatki owinięte są algami, a ryż tworzy warstwę zewnętrzną.
Na koniec powiem, że za faux pas uważa się robienie sushi z mrożonej ryby jeśli chcemy do sushi użyć ryby surowej (w Polsce użycie surowej ryby jest możliwe, ale musi być to ryba która nie jest starsza niż 12godzin lub jak mówi inna szkoła 3 godzin od wyłowienia. Użycie starszej ryby powoduje zmianę walorów smakowych, a nawet zatruciem). Nie tyczy się to owoców morza jeśli chcemy ich użyć surowych.
Jeśli chodzi o pałeczki to bambusowe nieemaliowane najlepsze. Do sushi można kupić specjalne oryginalne pałeczki z szerszymi końcówkami.
Zakup produktów polecam w sieci sklepów Kuchnie Świata to najszerszy wybór produktów i asortymentu.
Kolejne dobre miejsce na zakup produktów lecz z mniejszym wyborem to sieć marketów Piotr i Paweł i sieć marketów Alma. W obu tych sieciach można zrobić zakupy online z dowozem do domu by zaoszczędzić cenny czas.
Ryby świeże polecam kupować nie w marketach lecz w "osiedlowych" sklepach rybnych z dużą rotacja towaru np. http://www.rybyrusa.pl/. To jedyne miejsce gdzie można dostać najświeższą rybę. Dobrze gdy znamy właściciela/lkę, który/a szczerze powie ile czasu posiada daną rybę na stanie sklepu.
Można również z braku możliwości "buszować" w sklepach ze zdrową żywnością czasem można i tam coś upolować.
Co do maszynki do robienia sushi można ją nabyć już na bazarkach i w marketach za 20-30zł. Bardzo fajna sprawa dla niewprawionych osób na rozpoczęcie przygody.
Przydatne linki:
http://sushiarigato.pl/video.htm
http://sushi.balony.pl/sushi/
http://en.wikipedia.org/wiki/Sushi
Niektóre rodzaje najpopularniejszych sushi czyli Maki Sushi:
rybne:
Ebi maki = z krewetką
Hamachi maki = z doradą
Ibodai maki = z rybą maślaną
Hotategi maki = z małżami
Katakuchiiwashi maki = z sardelą
Sappa maki = z sardynkami
Suzuki maki = z labraksem
Shake maki = z łososiem
Tai maki = z doradą królewską
Tekka maki = z tuńczykiem
Unagi maki = z węgorzem
inne:
Akanasu maki = z pomidorem
Artichoke maki = z karczochem
Avocado maki = ze smaczliwką
Kappa maki = z ogórkiem
Karashina maki = z sałatą zieloną
Kimchi maki = z kapustą
Oshinko maki = z rzodkiewką
Shiitake maki = z grzybkami
Takenodo maki = z pędami bambusa
Tamago maki = z omletem
Yakiakapiman maki = z czerwoną papryką
Yakikipiman maki = z żółtą papryką
Yakinasu maki = z bakłażanem
Zucchini maki = z kabaczkiem
Podział ze względu na rozmiar:
Hoso maki = małe maki (2-3cm)
Naka maki = średnie maki (3-4cm)
Futo maki = duże maki (4-6cm)
Warianty maki:
Temaki = rożek z alg nori
Uramaki = maki zwinięte odwrotnie: dodatki owinięte są algami, a ryż tworzy warstwę zewnętrzną.
Na koniec powiem, że za faux pas uważa się robienie sushi z mrożonej ryby jeśli chcemy do sushi użyć ryby surowej (w Polsce użycie surowej ryby jest możliwe, ale musi być to ryba która nie jest starsza niż 12godzin lub jak mówi inna szkoła 3 godzin od wyłowienia. Użycie starszej ryby powoduje zmianę walorów smakowych, a nawet zatruciem). Nie tyczy się to owoców morza jeśli chcemy ich użyć surowych.
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9832
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Sushi
Jestem początkująca i robiłam sushi zaledwie 3 razy, ale ostatnio udało mi się zdobyć świeżuteńkiego łososia, który pięknie pachniał i byl pyszny! Broń Boże nie należy nic z nim robić tylko w ryż i nori! Przepychota! Nie wiem, czy miał mniej niz 12 godzin, nie jestem w stanie tego stwierdzić, ale był smaczny. Ponoć w czwartek przyjeżdża do Polski świeża ryba i w czwartki po południu należy ją kupować, najpóźniej w piątek rano. W moim wypadku się sprawdziło.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Sushi
Ryby, wbrew pozorom, do nas przylatują, a nie przyjeżdżają
I faktycznie chyba w całej Polsce czwartki są dniami dostaw. Mniam
A czy ktoś próbował robić sushi z ryby mrożonej? Można tak?
I faktycznie chyba w całej Polsce czwartki są dniami dostaw. Mniam
A czy ktoś próbował robić sushi z ryby mrożonej? Można tak?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9832
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Sushi
Można kupić specjalną rybkę i owoce morza mrożone do sushi. Osobiście bym nie ryzykowała takiej "zwykłej" ;-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9832
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Sushi
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- ZBANOWANY
- Posty: 748
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Re: Sushi
Bardzo ładne california roll z czarnym sezamem "sąsiadko":) Lubię oryginalną wersję z paluszkami krabowymi (wersja bogatsza z mięsem kraba), ogórkiem, avocado i majonezem - amerykańcy to jednak potrafią
Polecam do maki grzyby shitake do nabycia w nowej części starego browaru naprzeciwko Alma w sklepie Kuchnie Świata. Tam też można dostać najtańszy w poznaniu ryż do sushi 8zł, a grzybki są po niecałe 10zł za 10dkg (2 deko to duża garść).
Polecam do maki grzyby shitake do nabycia w nowej części starego browaru naprzeciwko Alma w sklepie Kuchnie Świata. Tam też można dostać najtańszy w poznaniu ryż do sushi 8zł, a grzybki są po niecałe 10zł za 10dkg (2 deko to duża garść).
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9832
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Sushi
California trochę mizerna, bo waśnie mi się kończył ryż. W "Kuchniach Świata" się zaopatruję i tam właśnie kupuję. A majonez jakoś mi nie pasuje do sushi, choć bardzo lubię. Z paluszkami robię na zmianę, jak nie dostanę świeżej rybki. Też bardzo lubię i są baaaardzo ładne. A grzybki mun wsadziłam, bo innych egzotycznych nie miałam. Są bardzo delikatne w smaku i chyba wole bardziej zdecydowane (jak ktoś się przyzwyczai do aromatycznych podgrzybków i borowików ...). A jakie są shitake?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- ZBANOWANY
- Posty: 748
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Re: Sushi
Są przepyszne, korzenne, pieprzne o lekkim nugatowym smaku. Nie da ich się porównać z innymi grzybami.
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9832
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Sushi
Pozwolę sobie zaprezentować reportaż (autorstwa mojego syna) z przyrządzania sushi:
1. Przygotowanie łososia:
2. Krojenie rybki
3. Stanowisko pracy
4. Robię california roll
5. Zwijanie california roll
6. Już zawinięte
7. jeszcze posypać sezamem
8. Maki gotowe do pokrojenia
9. Już gotowe do jedzenia
10. Stół zastawiony, nie do końca po japońsku
1. Przygotowanie łososia:
2. Krojenie rybki
3. Stanowisko pracy
4. Robię california roll
5. Zwijanie california roll
6. Już zawinięte
7. jeszcze posypać sezamem
8. Maki gotowe do pokrojenia
9. Już gotowe do jedzenia
10. Stół zastawiony, nie do końca po japońsku
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- ZBANOWANY
- Posty: 748
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Re: Sushi
Wczoraj też robiłem sushi w hurtowej ilość dla rodziny
Używam tego samego octu ryżowego oraz tej samej pasty wasabi. Bardzo dobre.
A california roll uważam za najepszy fusion kuchni amerykańskiej. Nigri też są pyszne. Syn wie co dobre
Używam tego samego octu ryżowego oraz tej samej pasty wasabi. Bardzo dobre.
A california roll uważam za najepszy fusion kuchni amerykańskiej. Nigri też są pyszne. Syn wie co dobre
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9832
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Sushi
Syn robił zdjęcia, sushi robiłam ja! A jedliśmy wszyscy!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Re: Sushi
Witam serdecznie
Mam wielką prośbę, przeczytałam wyżej że można kupić w marketach maszynkę do sushi.Dotychczas widziałam tylko w telezakupach, ale jest za droga, kosztuje ok 100 zł.Możecie podać namiary w jakich sklepach dokładnie mogłabym zakupić taką maszynkę? Mieszkam we Wrocku, więc podejrzewam że na pewno gdzieś by się znalazła, ale póki co, marnie idą mi poszukiwania.Bedę wdzięczna za wszelkie wskazówki.Pozdrawiam
Ala
Mam wielką prośbę, przeczytałam wyżej że można kupić w marketach maszynkę do sushi.Dotychczas widziałam tylko w telezakupach, ale jest za droga, kosztuje ok 100 zł.Możecie podać namiary w jakich sklepach dokładnie mogłabym zakupić taką maszynkę? Mieszkam we Wrocku, więc podejrzewam że na pewno gdzieś by się znalazła, ale póki co, marnie idą mi poszukiwania.Bedę wdzięczna za wszelkie wskazówki.Pozdrawiam
Ala