Taras,z czego?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jagodzianka
100p
100p
Od: 16 sie 2006, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cześć Wszystkim,
Dawno temu widzialam w gazetach reklamowki takiej formy do odlewu. Teraz nigdzie tego nie widzę. Czy Wiecie gdzie obecnie można kupić formę do wylania ścieżki z "kamieni" ?

Pozdrawaim
Jagoda
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Taką formę widziałem w Allegro. Kosztowała około 40 zł. Szukałem jej teraz ale jakoś nie widać obecnie oferty. Przez zimę poszukaj na Allegro powinni wystawić jeszcze nie raz ten produkt.
Powodzenia

Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Awatar użytkownika
Jagodzianka
100p
100p
Od: 16 sie 2006, o 15:50

Post »

Dzięki Yaro, będę szukać. Tobie też życzę powodzenia.
A czy to ma jąś szególną nazwę? Czy szukać po prostu pod hasem "forma" itp. ?
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wcześniej było jako forma ale może być też pod kostką brukową.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

A może taras z podkładów kolejowych podzielonych wzdłuż na pół i ułożonych / wkopanych w ziemię porośniętą karmnikiem ościstym? Albo przesypanym żwirkiem.Trzeba wykopać równą, poziomą "piaskownicę", wsypać pospółkę, ubić równo i położyć podkłady. Można je unieruchomić długimi prętami wbitymi w pionie na wylot (ale tak, żeby nic nie wystawało ponad podkład). Przerwy między podkładami muszą być - z tego samego powodu, co dylatacje na moście, drewno "pracuje", więc musi mieć miejsce na wchłoniętą wodę zanim znowu wyschnie i się lekko skurczy, jeśli miejsca nie będzie, bo położyliśmy belka przy belce, podkłady będą się wypychać do góry. Przerwy można zrobić niewielkie i wtedy wypełnieniem jest glina albo żwirek, albo duże (powyżej 10cm) i wtedy może być ziemia z roślinkami.

To drugie rozwiązanie ma u siebie w ogrodzie moja siostra cioteczna, jest bardzo trwałe i stół też na tym stoi i się nie kiwa. Może dlatego, że to stół na solidnych krzyżakach :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

Mimo wszystko zapach podkładów latem jest nie ciekawy.
Jakub . . . . .
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Nalewka pisze:A może taras z podkładów kolejowych...
Proszę pamietać, że podkłady kolejowe są nasączone chemią i są szkodliwe dla zdrowia. Nam już wiele szkody nie wyrządzą, ale dzieciom, wnukom - tak.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

A mnie zainteresowało zrobienie tarasu ze starych cegieł (mam tego trochę po rozbiórce jednego budynku). Czy możecie podrzucić jakąś stronkę na ten temat albo rozwinąć go bardziej? Będę bardzo wdzięczna! Takie cegły trzeba czymś pomalować żeby się nie rozleciały po kilku sezonach?
Pozdrawiam serdecznie
Szpilka
200p
200p
Od: 11 sty 2007, o 19:14

Post »

Długo zastanawiałam się z czego najlepiej zrobić taras i to bez zadaszenia.Po zebraniu informacji od znajowych wybraliśmy kostkę polbruk Topaz. Jest ona w 2 kolorach i można z niej zrobić różne mozaiki.Ja wybrałam taki układ.Można zmywać go wodą pod ciśnieniem a na wiosnę dla poprawy koloru przetrzeć szczotką roztworem wody i octu.Nie jest to elegancka posadzka tak jak z np. terakoty czy płytek klinkierowych ale wszystkie tarasy z płytek ceramicznych odspajają się.Teraz najmodniejsze są tarasy z drewna- deski lub bale.Nigdy podkłady kolejowe.Pozdrawiam.
Pozdrowionka
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagodzianka pisze:... Czy Wiecie gdzie obecnie można kupić formę do wylania ścieżki z "kamieni" ?...
Ja mam formę do krawężników. Domowym sposobem zrobiłem kilkadziesiąt. Nie są one jednak tak trwałe jak te kupione u producenta.
Pozdrawiam Andrzej.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Erazmie czy robiąc krawężniki stosowałeś tradycyjną metodę tzn ubijałeś beton w formie czy poddawałeś wibracji?
Mój brat zrobił tysiące sztuk kostki brukowej i nie różni się ona niczym od tej profesjonalnej. Mamy przeprowadzone stosowne testy :D
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ubijałem tylko cement a właściwie go wlewalem do formy, którą lekko wstrząsałem. Może jutro dam zdjęcia tych form jak pojadę na działkę. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Brat przerobił piłę tarczową na 'trząsarkę' :D :D :D do betonu.
Zdało to egzamin i z powodzeniem sam w własnym zakresie zrobił kostkę brukową dla własnych potrzeb.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”