Araukaria wyniosła (Araucaria heterophylla)
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Jack, śliczne te Twoje Araukarie.
Moją też mam z odzysku.Chyba tej samej odmiany co Twoja na pierwszej fotce o zwisających pędach, z tym że moja ma te gałązki krótsze. Bardzo słabo i powoli rośnie. Ma conajmniej 6 lat a mierzy sobie może jakieś 70 cm.Albo ja coś źle robię albo to jakaś karłowata odmiana
Moją też mam z odzysku.Chyba tej samej odmiany co Twoja na pierwszej fotce o zwisających pędach, z tym że moja ma te gałązki krótsze. Bardzo słabo i powoli rośnie. Ma conajmniej 6 lat a mierzy sobie może jakieś 70 cm.Albo ja coś źle robię albo to jakaś karłowata odmiana
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Jacku to jeszcze ja maruda napisz mi do którego twojego drzewka jest podobne moje drzewo Sama kur nie mam ale mam kontakt z panem gospodarzem co ma kury wiec poproszę . Napisz mi jeszcze kiedy najlepiej przesadzać to znaczy w jakim miesiącu Zauważyłeś koło niej rosną inne habazie dobrze zabiorę je Dziękuję za wszystkie porady
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Araucaria powinna rosnąć w raczej ciasnawej doniczce. I nie przesadza się jej co rok, lepiej co 3 lata. Do ziemi uniwersalnej dodaję 1/4 piasku i tyleż samo kwaśnego torfu. Kurzeńca też nie polecam (można spalić roślinę), ale jeżeli ktoś to sprawdził - jego sprawa. Myślę, że już lepiej bez nawozu, ja zasilam tylko biohumusem ale można także uniwersalnym nawozem dla roślin zielonych lub dla bonsai - byle nie przedobrzyć. Po za tym raczej słońca nie lubi, lepiej jak stoi w cieniu.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Jeżeli się chce, by nie rosła,to tak, w ciasnej doniczce. Kurzyniec w czystej formie spali ale przefermentowany z wodąkarpek pisze:Araucaria powinna rosnąć w raczej ciasnawej doniczce. I nie przesadza się jej co rok, lepiej co 3 lata. Do ziemi uniwersalnej dodaję 1/4 piasku i tyleż samo kwaśnego torfu. Kurzeńca też nie polecam (można spalić roślinę), ale jeżeli ktoś to sprawdził - jego sprawa. Myślę, że już lepiej bez nawozu, ja zasilam tylko biohumusem ale można także uniwersalnym nawozem dla roślin zielonych lub dla bonsai - byle nie przedobrzyć. Po za tym raczej słońca nie lubi, lepiej jak stoi w cieniu.
i rozcieńczony w stosunku 1:10 ( 1 cz. roztworu kurzyńca w 10 cz. wody ) nigdy. Oczywiście jeżeli nie będziemy przestrzegać zasady: ZASILAĆ RAZ NA DWA TYGODNIE,to ... każdy nawóz spali.
Nie powinno się trzymać araukarii w pomieszczeniach z centralnym ogrzewaniem, a trzymamy i rosną. Wszystko zależy od adaptacji rośliny - każdej.
jack55
-
- 100p
- Od: 13 mar 2007, o 18:19
- aanula
- Od: 21 cze 2007, o 10:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To jest Araukaria
Araukaria wyniosła Araucaria heterophylla
opis: ojczyzną jest wyspa Norfolk, wiecznie zielone drzewko iglaste,
wymagania: stanowisko chłodne, jasne ale nienasłonecznione, latem w ogrodzie lub na balkonie, wysoka wilgotność powietrza, latem temp. 22°C, zimą 5 -10°C, stała wilgotność podłoża, nawozić wiosną i latem co 2 tygodnie, zimą i jesienią co 8 tygodni, przesadzać co 3 lata,
rozmnażanie: z sadzonek wierzchołkowych, bardzo trudne w warunkach domowych, dlatego też lepiej kupić gotowe sadzonki,
wiadomość z internetu ...
Śliczne te Twoje drzewko
Araukaria wyniosła Araucaria heterophylla
opis: ojczyzną jest wyspa Norfolk, wiecznie zielone drzewko iglaste,
wymagania: stanowisko chłodne, jasne ale nienasłonecznione, latem w ogrodzie lub na balkonie, wysoka wilgotność powietrza, latem temp. 22°C, zimą 5 -10°C, stała wilgotność podłoża, nawozić wiosną i latem co 2 tygodnie, zimą i jesienią co 8 tygodni, przesadzać co 3 lata,
rozmnażanie: z sadzonek wierzchołkowych, bardzo trudne w warunkach domowych, dlatego też lepiej kupić gotowe sadzonki,
wiadomość z internetu ...
Śliczne te Twoje drzewko
-
- 100p
- Od: 13 mar 2007, o 18:19
- Zulka
- 100p
- Od: 29 cze 2009, o 10:13
- Kontakt:
Re:
A mogę dać np. trochę podłoża torfowego zmieszanego z piaskiem i ziemią uniwersalną ??? podobno dobrze jest jak się igły z iglaków wrzuci do podłoża:) co do nawożenia to nie dziwię się że ci rosną bo ptasi nawóz jest jednym z najbardziej zasobnych w azot, fosfor, potas, wapń, bor, molibden Nie boisz się, że przedobrzysz stosując go tak często? Śliczne te twoje roślinki, widać fach w ręku:D pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 20 sty 2010, o 21:11
Problem z araukarią wyniosłą
Witam wiosennie. Mam problem z araukarią. Mieszkała u mnie w domu 15 lat, ponieważ bardzo się rozrosła i przestała się mieścić w pokoju wyemigrowała do M. do pracy. Tam przez 3 lata nie było z nią problemów. W tym roku zaczynają brązowieć i schnąć jej igły.Zrzuciła już dolne gałęzie. Przebywa w zimie w temperaturze ok 10 stopni - w lecie ma ok 18-20. Podlewana jest kranówką. Nie była przesadzana od 3 lat (miała tylko wymienianą górna warstwę ziemi), nie była nawożona. Nie ma też żadnych szkodników. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak mam dalej z nią postępować. Zależy mi bardzo, żeby przeżyła. Za pomoc z góry dziękuję.
Re: Problem z araukarią wyniosłą
Może ma za suche powietrze?.
-
- 200p
- Od: 20 sty 2010, o 21:11
Re: Problem z araukarią wyniosłą
Tam gdzie stoi jest dosyć wilgotno. Może potrzebuje trochę nawozu? Spróbuję ją jeszcze przesadzić. Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam