Pigwa - informacje o uprawie
- Hortensja
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 gru 2006, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kilkuletnia pigwa i zalążki owoców
Witam serdecznie!
Jestem pierwszy raz na forum i mam następujący problem. Moja kilkuletnia pigwa każdej
wiosny pięknie kwitnie, zawiązuje owoce,. a po kilku tygodniach wszystkie zawiązki owoców
opadają. Drzewko rośnie na działce leśnej w miejscu o dostatecznym nasłonecznieniu,
w sąsiedztwie jeżyn i poziomek. Proszę o podpowiedź, czym ja nawozić i jak pielęgnować,
żeby dochować się wreszcie owoców.
Łączę pozdrowienia dla Wszystkich - Hortensja
Jestem pierwszy raz na forum i mam następujący problem. Moja kilkuletnia pigwa każdej
wiosny pięknie kwitnie, zawiązuje owoce,. a po kilku tygodniach wszystkie zawiązki owoców
opadają. Drzewko rośnie na działce leśnej w miejscu o dostatecznym nasłonecznieniu,
w sąsiedztwie jeżyn i poziomek. Proszę o podpowiedź, czym ja nawozić i jak pielęgnować,
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kilkuletnia pigwa
Jeżeli jest to pigwa jabłoniowa to zrzut zawiązków powodowany jest na skutek niezapylenia.Hortensja pisze:Witam serdecznie!
- braku dostatecznej zawartości substancji stymulujących wzrost zalążni
-brak zaopatrzeniu w substancje pokarmowe tuż po kwitnieniu
w roślinie musi być przewaga węglowodanów nad związkami azotowymi
Najlepiej skontaktuj się w Skype:
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Przeczytaj temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ight=pigwa i podane w nim linki.
Jeżeli pigwa rośnie w warunkach, gdzie przez długi czas utrzymuje się woda lub występuje przesuszeniu gleby reaguje osłabieniem wzrostu i zrzucaniem zawiązków.
Jeżeli pigwa rośnie w warunkach, gdzie przez długi czas utrzymuje się woda lub występuje przesuszeniu gleby reaguje osłabieniem wzrostu i zrzucaniem zawiązków.
Pozdrawiam Andrzej.
- Hortensja
- 20p - Rozkręcam się...
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi na mój post. Przestudiowałam dokładnie wskazaną
lekturę, co mi pozwoliło zidentyfikować moje drzewko - jest to Pigwa wielkoowocowa / Cydonia
oblonga / - i dowiedzieć się o optymalnych warunkach uprawy. Jeżeli postaram się sprostać
tym wymaganiom, to mam nadzieję doczekać obfitego zbioru owoców, o czym obiecuję
poinformować Szanowne Forum.
Ukłony dla Wszystkich - Hortensja
lekturę, co mi pozwoliło zidentyfikować moje drzewko - jest to Pigwa wielkoowocowa / Cydonia
oblonga / - i dowiedzieć się o optymalnych warunkach uprawy. Jeżeli postaram się sprostać
tym wymaganiom, to mam nadzieję doczekać obfitego zbioru owoców, o czym obiecuję
poinformować Szanowne Forum.
Ukłony dla Wszystkich - Hortensja
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Jak miło widzieć taką grzeczną i dobrze ułożoną Hortensję ;:26 Nie opuszczaj nas, zostań i pisz czasem, co u Ciebie w ogrodzie, nie tylko o pigwie
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Hortensjo, ja też jestem z Łodzi.
Może napisałabyś coś więcej o swoim ogrodzie, albo wkleiła kilka fotek.
Ciekawa jestem jak dużą masz tą pigwę i czy robiłaś już nalewki z jej owoców.
Może napisałabyś coś więcej o swoim ogrodzie, albo wkleiła kilka fotek.
Ciekawa jestem jak dużą masz tą pigwę i czy robiłaś już nalewki z jej owoców.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Ależ natychmiast służę ;:26
Kliknij sobie i korzystaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ht=nalewki
P.S.
Jeśli masz za dużo owoców, chętnie się z tobą podzielę, moje krzaczki rosną dopiero od jesieni 2006, więc owoców jeszcze nie miały
Kliknij sobie i korzystaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ht=nalewki
P.S.
Jeśli masz za dużo owoców, chętnie się z tobą podzielę, moje krzaczki rosną dopiero od jesieni 2006, więc owoców jeszcze nie miały
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Hortensja
- 20p - Rozkręcam się...
Witam Wszystkich!
Zachwycona jestem obfitością przepisów "nalewkowych", stokrotne dzięki. Brakuje mi jeszcze przepisu na nalewkę z owoców czeremchy, której na mojej działce rośnie b.dużo. Może ktoś
zna i dopisze ?
Winna jestem odpowiedź Agrazce na post o mojej działce. Przepraszam, że z opóźnieniem, ale miałam przerwę w dostępie do komputera. Moja działka to duża działka leśna / 3600 m2 / na
której hoduję głównie rośliny kwaśnolubne, bo te nie sprawiają mi żadnych kłopotów, po prostu same rosną. Mam wspaniałą kolekcje rododendronów, azalii i hortensji, oraz dużych
krzewów borówki amerykańskiej, która owocuje jak szalona przez całe lato aż do przymrozków. Mam również aronie, leszczyny, dwa derenie / te jeszcze nie owocowały bo są
małe/, no i oczywiście maliny, jeżyny,poziomki, jagody i grzyby.
Założyłam również rozarium i mam dwa clematisy, a jakże, ale z tym jest sporo kłopotów,
tak, że doszłam do wniosku, że najlepiej jest skupić się na uprawie roślin, właściwych dla
danego biotopu, bo te gdy czują się dobrze w danym środowisku, rosną najpiękniej bez
specjalnych zabiegów.
Obiecuję na wiosnę przesłać zdjęcia moich kwitnących różaneczników - dla potwierdzenia mojej teorii.
Łączę pozdrowienia - Hortensja
Zachwycona jestem obfitością przepisów "nalewkowych", stokrotne dzięki. Brakuje mi jeszcze przepisu na nalewkę z owoców czeremchy, której na mojej działce rośnie b.dużo. Może ktoś
zna i dopisze ?
Winna jestem odpowiedź Agrazce na post o mojej działce. Przepraszam, że z opóźnieniem, ale miałam przerwę w dostępie do komputera. Moja działka to duża działka leśna / 3600 m2 / na
której hoduję głównie rośliny kwaśnolubne, bo te nie sprawiają mi żadnych kłopotów, po prostu same rosną. Mam wspaniałą kolekcje rododendronów, azalii i hortensji, oraz dużych
krzewów borówki amerykańskiej, która owocuje jak szalona przez całe lato aż do przymrozków. Mam również aronie, leszczyny, dwa derenie / te jeszcze nie owocowały bo są
małe/, no i oczywiście maliny, jeżyny,poziomki, jagody i grzyby.
Założyłam również rozarium i mam dwa clematisy, a jakże, ale z tym jest sporo kłopotów,
tak, że doszłam do wniosku, że najlepiej jest skupić się na uprawie roślin, właściwych dla
danego biotopu, bo te gdy czują się dobrze w danym środowisku, rosną najpiękniej bez
specjalnych zabiegów.
Obiecuję na wiosnę przesłać zdjęcia moich kwitnących różaneczników - dla potwierdzenia mojej teorii.
Łączę pozdrowienia - Hortensja