Początki mojej storczykowej choroby :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sliczny mam tez takiego, on kwitnie i kwitnie i lekko pachnie, gratulacje :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p
Od: 4 mar 2009, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dotarł :D

Nawet nic mu nie jest, bardzo ładnie zabezpieczony, drucikami doniczka przytwierdzona do kartonu. Przyzam, że z przyspieszonym biciem serca dobierałam się do paczki...

Na razie tylko takie, komórkowe, w wolnej chwili, pstryknę normalnym aparatem.

Zastanawiam się, czy go wyjmować z doniczki, czy mu to nie zaszkodzi, ciekawa jestem w jakim stanie ma korzonki, ale powietrzne chyba są ok. Od razu zafundowałam mu kąpiel i moczenie. Mam nadzieję, że to Dendrobium pożyje trochę dłużej :oops:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nareszcie dotarł do Ciebie- super. Powodzenia w uprawie. ;:31
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Sliczny :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p

Post »

A mam jeszcze pytanie, czy z tą odmianą Dendrobium, postępować zgodnie ze wskazaniami ogólnie do D. czy ma jakieś specjalne wymagania?
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p

Post »

Czas się pochwalić kolejnymi przybyszami, a jest to nowa czwórka w mojej kolekcji. Przyszły pocztą, straciły tylko dwa najstarsze kwiaty, już po kąpieli dochodzą do siebie i mam nadzieję, że się dobrze zaaklimatyzują :)

Zdjęcia nie powalają jakością, aparat już nie ten :roll:

Na początek jeszcze, wcześniej prezentowany Falek w szczycie rozkwitu

Obrazek

Ostatnie zakupy :

pierwszy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

drugi

Obrazek

Obrazek

kolejne dwa podobnego koloru, gdzie jeden lekko "pręgowany"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i kilka łączonych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mniejsze Cymbidium i jego rosnące pędy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na koniec trochę mniej w temacie, Narcyz kupiony przed świętami {właściwie cała kępa cebulek}.

Przepięknie pachnie z daleka nawet, i mega szybko pnie się w górę. Mam zamiar zachować cebulki na przyszły sezon.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

No, no - piękne kolorki nowych :) Na pewno Twoje kwitnienia będą piękniejsze, niż te aktualne :wink:
A biały widać, że w szczycie kwitnienia - góruje nad wszystkimi innymi :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne Phalaenopsisy. widzę, że masz mój wymarzony, biały z różowymi mazami. marzę o takim, ale nigdzie nie mogę go spotkać. a narcyz bardzo oryginalny, takiego jeszcze nie widziałam. cudny.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

kolekcja się powiększa ;) Widzę, że też już wystawiłaś cymbidium na zewnątrz. ja wystawiam jak mi się przypomni w dzień, ale na noc jeszcze chowam. Boję się, że za zimno mu będzie :lol:
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p

Post »

Cieszę się, że Wam się podobają.:oops:

Mala_MI pisze:kolekcja się powiększa ;) Widzę, że też już wystawiłaś cymbidium na zewnątrz. ja wystawiam jak mi się przypomni w dzień, ale na noc jeszcze chowam. Boję się, że za zimno mu będzie :lol:

Wiesz, to też tak różnie bywa. Na noc zabieram do domu oba, ostatnio było jakoś chłodniej.. Teraz akurat jestem chora, więc jak jestem w domu, wystawiam w miarę możliwości na balkon, ale też nie zawsze bo południowy, wiec słońce, muszę zrobić im jakieś zacienienie.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Witaj Carisma,życzę szybkiego powrotu do zdrowia.Piękne Twoje falki!Ja cymbidium wyniosłam na balkon przed 2 tygodniami i w ogóle go nie wnoszę do domu.A niech podmarznie,niech go wywieje,może wtedy się namyśli i wypuści pęd kwiatowy.Ma już 5 nowych pseudobulw,rosną dość szybko,ale kwiatu ani widu ani słychu.Może Tobie się uda?
Tego życzę i pozdrawiam.Grazyna.
Awatar użytkownika
lucilda
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 kwie 2009, o 11:18

Post »

Przepiekne te Twoje cudeńka, ale najbardziej interesuje mnie dendrobium berry oda, gdyż od dwóch dni jestem posiadaczką takiego samego i niestety nie wiem jak z nim postępować poszperałam w necie i znalazłam sprzeczne info ... raz piszą, że to dendrobium phalaenopsis a gdzie indziej, że dendrobium kingianum :cry: i teraz nie wiem bo to pierwsze hoduje się jak zwykłego falka a to drugie trzeba schłodzić żeby zakwitło ... Czy ktoś jest wstanie napisać jak się z nim obchodzić żeby zakwitło ponownie.. ??? pozdrawiam serdecznie :lol:
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p

Post »

Berry Oda jest u mnie stosunkowo krótko, też starałam się coś znaleźć konkretnego, ale ciężko. Właśnie skończyło kwitnąć. Na orchidarium też sporo czytałam, wydaje mi się , że to Dendrobium Phalenopsis, ale ja się dopiero uczę...więc może jakaś mądra głowa podpowie...

Wydaje mi się, że to mojej Dendrobium ma trochę ciasno w tej doniczce, nie wiem czy je przesadzać, czy na razie zostawić?

Swoją drogą mam właśnie cichą nadzieję, że te Phalenopsisy, będą dobrze rosły. Kupiłam je po bardzo niskich cenach, kwitnienie raczej w końcowej fazie, ale łudzę się, że powtórzą je wielokrotnie i będę się mogła nimi dłużej cieszyć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”