spoko nie jest tak żle100krotka pisze:Ojejku, nie obrażaj się
Rzeczywiście funkie świetnie by tam pasowały.
Co dosadzić na skalniaku?
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krzysiu, tak patrzę na tę Twoją rabatkę, naprawdę dużo zależy od tego, jaki styl preferujesz.
Powiem Ci, co ja bym tam wrzuciła - tojeść kropkowaną, bodziszki, firletkę kwiecistą, pierwiosnki, bergenie, przetacznik, przywrotnik, rozchodnik okazały, malutkie astry - marcinki, liatrę, niskie irysy, lawendę, szałwię i kilka kęp kostrzewy sinej. A pomiędzy nimi cebulki kwiatów wiosennych - przebiśniegi, tulipany, czosnki ozdobne, cebulice. Wiosną możesz posadzić kanny, rozsadę kwiatków jednorocznych - aksamitki, lwie paszcze, szałwię, mrozy (te są fajne, bo zdobią nawet w lekką zimę).
To tylko tylko kilka gatunków, takich najpopularniejszych i niewymagających, ale i tak musiałbyś wybrać z nich kilka.
Powiem Ci, co ja bym tam wrzuciła - tojeść kropkowaną, bodziszki, firletkę kwiecistą, pierwiosnki, bergenie, przetacznik, przywrotnik, rozchodnik okazały, malutkie astry - marcinki, liatrę, niskie irysy, lawendę, szałwię i kilka kęp kostrzewy sinej. A pomiędzy nimi cebulki kwiatów wiosennych - przebiśniegi, tulipany, czosnki ozdobne, cebulice. Wiosną możesz posadzić kanny, rozsadę kwiatków jednorocznych - aksamitki, lwie paszcze, szałwię, mrozy (te są fajne, bo zdobią nawet w lekką zimę).
To tylko tylko kilka gatunków, takich najpopularniejszych i niewymagających, ale i tak musiałbyś wybrać z nich kilka.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- iwa27
- 1000p
- Od: 19 maja 2009, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie, a czy ja też mogę poprosić o radę. Późna jesienią 2007r kupiliśmy stary dom, z bardzo zaniedbanym ogrodem. Pierwsze co założyłam to małe wrzosowiako wokół starego bukszpany który rośnie przy krzywym pniu wyciętej jabłonki. Za jakiś czas zaczełam obsadzać bok skarpy za którą w przyszłości chcę stworzyć altankę (teraz sytawiamy tam stół i krzesła ogrodowe. Na skarpie są posadzobe dwie tawuły, pigwowiec, miniaturkowe berberysy, klon palmowy. Myślę teraz o połączeniu tych dwóch klombów. Chciałabym między nimi posadzić oczar pośredni Diane, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Posyłam kilka zdjęć obrazujących stan obecny Zaznaczam, że jestem początkującym ogrodnikiem.