Wyrywacz chwastów

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
moromik
50p
50p
Od: 12 maja 2007, o 16:32

Post »

Szybko spieszę jeszcze dodać, by pracować w rękawiczkach, bo to aluminium okropnie brudzi. Pozdro. M.
beny
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sie 2008, o 22:54

Wyrywacz do chwastów (np. Fiskars)

Post »

Hej Ogrodnicy! :)

Czy ktoś ma wyrywacz do chwastów firmy Fiskars:
http://www.fiskars.com/webapp/wcs/store ... e=products
Zastanawiam się nad zakupem. Warto? U mnie najwięcej Krzywoszyja Polnego (duuużo) i Mlecza. Poradzi sobie z nim to ustrojstwo? A może istnieją inne podobne urządzenia, które są skuteczne i możecie je polecić z czystym sumieniem? Zakup to wydatek ~100zł.

Czy to jakaś bycza ściema jest?

Z góry dzięki za info!

Pozdrawiam!
Beny
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

Ciekawe jak z ergonomią sobie poradzili ? Może test przed sklepem pozwolą zrobić :wink:

Ale tą firmę można w ciemno polecić - to pierwsza liga jeżeli chodzi o technologie - mam łopatę, sekator, dwie siekiery....wszystko na F...

Super narzędzia !
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam takie cudo i myślę, że na dość zwięzłej glebie to się nie sprawdza. Używając go zostaje dość duży otwór w podłożu, który trzeba potem czymś wypełnić. Może na lekkiej glebie chwaścior nie wyłazi z aż tak dużą bryłą.Leży sobie więc u mnie Fiskars na półce i zabiera niepotrzebnie miejsce. Dużo lepsze efekty uzyskuję stosując punktowo Bofix. Pewnie ci z ekologicznym podejściem się wzburzą ale dla mnie to jedyna opcja.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też się nad tym ustrojstwem zastanawiam, dziura w ziemi to nie problem dla mnie, przy okazji trawnik będzie dotleniony.
Czy to lekko działa, czy to się nadaje dla wątłej kobiety? :wink:
Czy to wchodzi głęboko w ziemię,żeby nic nie zostało po mniszku?
Waleria
beny
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

asia0809 pisze:Mam takie cudo i myślę, że na dość zwięzłej glebie to się nie sprawdza. Używając go zostaje dość duży otwór w podłożu, który trzeba potem czymś wypełnić. Może na lekkiej glebie chwaścior nie wyłazi z aż tak dużą bryłą.Leży sobie więc u mnie Fiskars na półce i zabiera niepotrzebnie miejsce. Dużo lepsze efekty uzyskuję stosując punktowo Bofix. Pewnie ci z ekologicznym podejściem się wzburzą ale dla mnie to jedyna opcja.
Jak myślisz? Poradzi sobie to cudeńsko z takimi trolami? Korzeń ma długi (10-15 cm), pojedynczy. Coś jak sznurówka o grubości zależnej od rozmiaru potwora :)
Obrazek
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

Oj, oj, znam to dziadostwo, znacznie gorsze niż mniszek, a w ziemi trzyma się niczym zabetonowane. Mniszek można ręcznie wyjąć po deszczu. Tego, gdy jest dorosłe nie.Wątpię czy cokolwiek prócz randupu sobie z nim poradzi.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Jeśli chodzi o pokrzywy to rewelacyjne efekty daje zmulczowanie gleby ściętym zielskiem. Wszystko rośnie jak na drożdżach. Chemia na mniszek - tak, ale pokrzywa to wielce pożyteczna roślina i szkoda ją tępić. Ja po nią chodzę niezły kawał drogi w rękawicach i kaloszach a Ty masz ją pod nosem taki skarb.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

A w kwestii obsługi Fiskarsa to jest to łatwe zajęcie i nie powinnaś mieć z nim problemu choć mnie się zdarzało, że mniszek wychodził ale nie cały. A jeśli zostanie choć trochę korzenia to paskuda i tak zaraz odrośnie. Konkluzja...Bofix - the best!!!
beny
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

asia0809 pisze:A w kwestii obsługi Fiskarsa to jest to łatwe zajęcie i nie powinnaś mieć z nim problemu choć mnie się zdarzało, że mniszek wychodził ale nie cały. A jeśli zostanie choć trochę korzenia to paskuda i tak zaraz odrośnie. Konkluzja...Bofix - the best!!!
Nabyłem Starane (bodajże 250 EC - nie mam przy sobie opakowania). Przygotowałem mieszaninę 2L i popryskałem kawałek trawnika - punktowo na Krzywoszyja :twisted:
Wg ulotki pierwsze efekty po 2 dniach. Poczekam i zobaczę jak wytrzyma to chwast i mój nowy trawnik. Jeśli efekty będą takie jakich się spodziewam, przejadę cały trawnik i będę spał spokojniej :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

No i jak, jakie masz efekty (krzywoszyj :wink: )?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
beny
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nalewka pisze:No i jak, jakie masz efekty (krzywoszyj :wink: )?
Hej! Sam nie wiem czego się spodziewać Wydaje mi się że marne... Patrz na zdjęcie z przedwczoraj.
Obrazek
Od oprysku minęło wtedy 11 dni. Powywyjane liście, gdzie niegdzie podczerniałe i tyle. Myślałem że wykończę go w tym czasie na amen. Mniszek zniósł kurację dużo gorzej (zczerwieniał-poczarniał cały).

Zniszczyłem potwora, czy Starane to na niego za mało (dawka była nieco większa niż zalecana :twisted: ) ? Może powinienem spróbować czymś innym?

Za to fragment trawnika gdzie wycinałem Krzywoszyja przy korzeniu wygląda rewelacyjnie. Od wycinki minęły gładko 2 tygodnie a potworów nie widać :lol: Ich bin Krzywoszyj Eliminator ;)
Jeśli kuracja Starane nic nie zmieni i znajdę trochę czasu powycinam chwasty :twisted: Choć z 2 strony jest ich tam na potęgę...

BTW: a co z fragmentami trawnika który po bodajże 2 koszeniu b. długo nie odrasta? Mam takie place :(
Z daleka wygląda na delikatnie pożółkły. Z bliska widać że końcówki liści trawy są żółte. Trawa rzadka, krótka. Co sięstało
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Po pierwsze jesień, więc tempo wzrostu niższe, niż latem, po drugie co masz pod spodem, pod tym kawałkiem trawnika, może inną niż na reszcie terenu warstwę czegoś, zwartej gliny, czystego piachu, betonu, gruzu, cementu czy coś takiego, co zmienia na gorsze warunki wzrostu?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”