Sosna ( Pinus ) -identyfikacja

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
Eusie55
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 lis 2007, o 16:54

Post »

goni@k
Dzięki :)
Tak przypuszczałam, że mocniejsze cięcie to nie dla sosen, bo jakieś gołe są od środka i nie wiem skąd by mogły im urosnąć nowe gałązki. A co np. ze świerkami? ten na foto nie bardzo mi się podoba, trochę krzywy i niezbyt piękny

Obrazek

Czy można go uciąć z góry? żeby był bardziej proporcjonalny? No i skracanie, czy całkowite uszczykiwanie młodych przyrostów na wiosnę, w jego przypadku chyba wystarczy,żeby nabrał pełniejszych kształtów?
Będzie to kłopotliwe, jeżeli świerczków różnych jest kilkanaście. A może świerczki można sekatorem potraktować, jak modrzew, czy raczej nie :?:
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na temat cięcia świerków nie wiem zbyt wiele ale znalazłam troszkę informacji w linku poniżej .
http://www.krzewy.pl/zywoplotyciecie.htm
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Ja swojego świerka przycinam pod koniec maja nożycami elektrycznymi. Tnę młode przyrosty jeszcze przed wykształceniem pączków i zdrewnieniem pędów. Z początku przycinałem na 2/3 długości by powiększał się trochę. A teraz przycinam całkowicie młode przyrosty idące na zewnątrz świerku. Zostawiam tylko te idące do wewnątrz. Przez to zagęszcza się tylko do środka. Ma już ponad 20 lat i wygląda tak: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=480 (w podanym temacie jest kilka jego zdjęć).

Piszemy trochę na ten temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0 i
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=441&start=0
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Pinus pumila dorasta do 2-3 m wysokości i 2-3 m średnicy korony, ale z reguły u nas jest wielkości kosodrzewiny w odminach umiarkowanie rosnących czyli 1,5 m wysokości i do 2 m średnicy korony.
pozdrawiam Paweł
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

goni@k pisze:Formowanie sosen polega tylko i wyłącznie na uszczykiwanie młodych przyrostów tzw. świeczek w maju ,inne korygowanie (przycinanie gałęzi ) okaleczy drzewo i oszczpeci ,niestety.
W mordę! ;:182 A ja myślałem, że przy sosnach rosnących w gruncie tak jak w przypadku bonsai należy stosować wyłamywania pąków w celu zredukowania ich liczby do 2-3 ;:14 a dopiero potem w maju uszczykiwanie pozostałych świeczek?

Eh, biedna ta moja przeeksperymentowana Murzynka ;:5
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Na moje oko ta mała sosenka, to któraś z odmian sosny drobnokwiatowej. Raczej nie jest to sosna karłowa (pinus pumilo) gdyż powinna mieć ona pokrój kosodrzewiny. Może to także być sosna koreańska, ale ja bym stawiał na drobnokwiatową. Rośnie ona wolno do 2 - 5 metrów, ma ładne ozdobne szyszki.
Gdybyś zrobił zdjęcie igieł [fragmentu pędu] i podał ich długość możnaby dokładniej zidentyfikować tę sosenkę.
Kaśka33
100p
100p
Od: 1 lut 2008, o 12:37

Jaka to sosna?

Post »

Czy wiecie jaka to sosna?

Przywiozłam z Chorwacji szyszki, wysuszyłam, wypadły nasionka, posadziłam w doniczkach i od dwóch lat rosną w moim ogrodzie. Niestety nie wiem dokładnie co to jest.

Sorry za wymazanie postaci, ale nie chciałabym żeby mnie przechrzcili za umieszczanie w internecie.

Obrazek

Pozdrawiam :wink:
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z daleka wygląda na jakąś formę sosny czarnej. By powiedzieć coś dokładniej, potrzebne jest dokładniejsze zdjęcie [np. gałązki z igłami]. Możesz pstryknąć zdjęcie tym sadzonkom z doniczek, może wtedy uda się lepiej zidentyfikować tę sosnę. Foto szyszki także byłoby pomocne.
Roman
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Proszę spróbować jeszcze raz zrobić bliższe zdjęcie gałązki - w aparacie skorzystać z powiększenia za pomocą zoomu optycznego i jednocześnie funkcji makro, takie ustawienia z reguły wymagają większego iso np. 200 -400, lub użycia lampy błyskowej.
Sosna wygląda na dwuigielną, jeśli źle policzyłem proszę mnie poprawić.
Roman
Kaśka33
100p
100p

Post »

Niestety w tej chwili nie mogę.
Obiecuję zrobić takie zdjęcie po powrocie do domu tj. niedziela lub poniedziałek.

Pozdrawiam :wink:
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po zamieszczonych zdjęciach sadzonek, trudno powiedzieć coś konkretnego. Lepsze by było zbliżenie na gałązkę starszego drzewa [np. tego na pierwszym zdjęciu].
Jak już wspomniałem, najprawdopodobniej jest to jeden z podgatunków sosny czarnej, ewentualnie bardzo do niej podobnej sosny bośniackiej. Są to drzewa o sile wzrostu podobnej do naszej sosny pospolitej.
Dla porównania zamieszczam fotkę gałązki ze starszego drzewka jednej z form sosny czarnej [zwróć uwagę na charakterystyczne spiczaste pączki] i zdjęcia szyszki sosny czarnej [może pamiętasz wygląd szyszek i stwierdzisz podobieństwo, szyszka wys. ok. 6 -7 cm].

Obrazek Obrazek Obrazek
Roman
Kaśka33
100p
100p

Post »

Bardzo dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź.
Zdjęcie gałązki dorosłego drzewa bardzo chętnie bym zrobiła (nawet załatwiłabym odpowiedni do tego celu aparat) jest tylko jeden problem: w najbliższym (a nawet w dalszym) czasie nie planuję podróży na wyspę PAG...
A szyszki nawet podobne, z tym że tamte moje miały więcej tych "drewnianych łopatek" i były chyba przez to nieco grubsze. Sorry za określenie, ale nie znam się na budowie szyszek.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki :wink:
Kaśka33
100p
100p

Post »

Witam,

Oto kolejne zdjęcia mojej nieszczęsnej niezidentyfikowanej bliżej sosny:

i ostatnie zdjęcie zrobione od góry:

Obrazek

Przepraszam, że Was tak zanudzam.
Mam nadzieję, że tym razem ktoś zauważy jakiś charakterystyczny szczegół, który pomoże ją zidentyfikować.

Pozdrawiam Was serdecznie :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”