Kolendra - uprawa,problemy
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy kolendra jest jedna czy są odmiany?
Mic44
Próbujesz wysiać? Też bym spróbowała
Mzimu
Mzimu próbowałeś? Jestem zainteresowana informacją
Próbujesz wysiać? Też bym spróbowała
Mzimu
Mzimu próbowałeś? Jestem zainteresowana informacją
Tak, próbowałam i rosła:-)
Brałam taką ze sklepu, sprzedawaną jako przyprawę. Pewnie jedyne co ma znaczenie, to świeżość nasion.
Bardzo lubię świeżą kolendrę, wg Hindusów to "królowa przypraw";-)
Żeby mieć świeżą, musiałam dosiewać kilka razy w sezonie. I rosła ładnie do mrozów.
Brałam taką ze sklepu, sprzedawaną jako przyprawę. Pewnie jedyne co ma znaczenie, to świeżość nasion.
Bardzo lubię świeżą kolendrę, wg Hindusów to "królowa przypraw";-)
Żeby mieć świeżą, musiałam dosiewać kilka razy w sezonie. I rosła ładnie do mrozów.
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- Wolusia
- 1000p
Mzimu, bardzo Ci dziękuję za podpowiedź. Spróbuję tak zrobić. Nie mam jednak foliaka i mój wysiew może być prosto do gruntu lub w domu do doniczki. Co radzisz?
Ja do gruntu siałam jakoś w kwietniu i potem w lato i na jesieni. Na parapecie możesz sobie wysiać tak, żeby mieć w doniczce w kuchni:-) A na grządkę siałabym od razu na miejsce.
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- Wolusia
- 1000p
Mzimu, zaopatrzę się w ziemię i spróbuję. Będę opisywać, jak mi idzie
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U nas sprzedają liście kolendry w pęczkach podobnie jak pietruszkę. W dodatku przeważnie leżą na półkach w sklepie obok siebie. Raz mi się zdarzyło przez pomyłkę ugotować rosół z jej dodatkiem
A ten rosół to dało się zjeść .
-
- 100p
Niezjadliwy Zdecydowanie odradzam kolendrę jako dodatek do rosołu!!! Liście kolendry najlepiej komponują mi się smakowo w meksykańskich potrawach typu burrito czy taco. A Wy do czego jej używacie? Podobno to zioło o dużych właściwościach zdrowotnych, więc warto je mieć w ogrodzie. Ja na wszelki wypadek jednak wysieję kolendrę z dala od pietruszki
Ja jej nie używam w ogóle. W zeszłym roku, zachęcona przez telewizyjnych kucharzy, którzy co rusz używają liści kolendry, nabyłam ochoczo nasiona w celu poszerzenia asortymentu w mym gródku ziołowym. Wyrosła bez problemów, ale...no niestety nie dałam rady polubić tego specyficznego aromatu. Posłużyła za ozdobny krzaczek i tak się skończyła dobrze zapowiadająca się kariera panny kolendry .
-
- 100p
Jagna - A może to jest przyczyną?
http://www.gotujmy.pl/genetyczna-nienaw ... 12033.html
Odnoszę wrażenie, że naukowcom się chyba nudzi czasami.
http://www.gotujmy.pl/genetyczna-nienaw ... 12033.html
Odnoszę wrażenie, że naukowcom się chyba nudzi czasami.
"Aż 21% badanych, którzy zadeklarowali swoją niechęć [do kolendry] wywodziła się ze Wschodniej Azji. Społeczność kaukaskiego pochodzenia była drugą z kolei najliczniejszą grupą, do której należało aż 17% badanych, zaś grupa pochodzenia afrykańskiego stanowiła 14%. Dla porównania Hiszpanie zadeklarowali się jako przeciwni zapachowi i smakowi kolendry tylko w 4%."
Hm..., na Afrykankę nie wyglądam, choć mam kota Murzynka. Społeczność kaukaska też by się do mnie nie przyznała, mimo że mam owczarka kaukaskiego. Z przedstawionych badań wynika, że najprawdopodobniej jestem Chinką .
Hm..., na Afrykankę nie wyglądam, choć mam kota Murzynka. Społeczność kaukaska też by się do mnie nie przyznała, mimo że mam owczarka kaukaskiego. Z przedstawionych badań wynika, że najprawdopodobniej jestem Chinką .
Ja przede wszystkim do dań indyjskich - nie da się jej tam niczym zastąpić. No i meksykańskich oraz azjatyckich. Guacamole bez kolendry albo wietnamski rosół ala pho są bez smaku:-)Kalma pisze:A Wy do czego jej używacie?
Ale muszę się przyznać, że kiedy pierwszy raz się z nią zetknęłam i uradowana kupiłam w markecie doniczkę pełną zielonych listków, nie byłam taka entuzjastyczna. Zapach mdlił mnie już w drzwiach do kuchni. Postała tydzień i wylądowała w koszu;-)
Czyżby nastąpiła u mnie jakaś zmiana genetyczna?
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka