Rokietta siewna, rukola (Eruca sativa )
- agape
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też mam rukolę, i tę z plantico i okroągłolistną! Jest pyszna! To dla niej nie kupuję pomidorów od kilku miesięcy, czekając aż dojrzeją moje na działce i zaucztuję i ugoszczę bliskich sałatką z rukoli i pomidorka z octem balsamicznym, oliwą i gruba solą...
Jest też wspaniały przepis na sałatkę: rukola, kilka orzechów włoskich, rokpol pokruszony i gruszka...Kilka kropel balsamico,najlepiej tego gęstego, odparowanego, oliwy i odrobina soli...Mmmmm... :P
To mój pierwszy zbiór rukoli....
Jest też wspaniały przepis na sałatkę: rukola, kilka orzechów włoskich, rokpol pokruszony i gruszka...Kilka kropel balsamico,najlepiej tego gęstego, odparowanego, oliwy i odrobina soli...Mmmmm... :P
To mój pierwszy zbiór rukoli....
- agape
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
Moim zdaniem jest lekko szczypiąca (ale mniej niż rzodkiewka), ale smak ma orzechowy, , a do tego coś rukolowego- samkuje głeboką zieleniną, ale to już trudno opisać. Np sałata jest mdła i blada, o rukola jest ciemnozieleninowa w smaku, z nutą orzechową i lekko szczypiąca a nie mdła. Dlatego tak wspaniele komponuje się z pikantnymi dodatkami- octem balsamicznym, czosnkiem, pomidorami, serami pleśniowymi- bo jej smak nie zanika, nie gaśnie w zetknięciu z mocnymi smakami. Jest wyrazista, pachnąca, może trochę jak "zioła" bardziej niż jak "sałaty". Słowiem - warto siać, albo kupić na próbę w sklepie.
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
A czy są różnice w smaku rukoli okrągłolistnej i tej "strzępiastej"? Ja mam chyba jakąś pośrednią, bo liście są niby powcinane, ale nie tak bardzo jak na waszych fotach. Nie są też okrągłe Kwitnie na biało, co tym bardziej mnie zmyliło
Smak dość ostry (sama to raczej nie bardzo, ale w sałatkach, czy z mięsem fajna), mocno orzechowy.
Smak dość ostry (sama to raczej nie bardzo, ale w sałatkach, czy z mięsem fajna), mocno orzechowy.
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
Ja bardzo, bardzo lubię i posiałam. Mogę jeść jako przekąskę - same listki i w sałatkach. Do tej pory najfajniejsze sałatki to z arbuzem i fetą i z młodymi ziemniakami i rzodkiewką.
Co jest ciekawe - wysiałam nasiona kupione w praktikerze i rośliny mają różny kształt liści. Myślicie, że jak podrosną to będą takie same?
Co jest ciekawe - wysiałam nasiona kupione w praktikerze i rośliny mają różny kształt liści. Myślicie, że jak podrosną to będą takie same?