Co to za ptak ?
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lilu, dwukrotnie przewertowałem swoje albumy z ptakami Polski i Europy. Niestety bez zadawalającego rezultatu. Pozostaje tylko ten adres: andrzej.kruszewicz@zoo.waw.pl (dr Kruszewicz jest "szefem ptaszarni" warszawskiego ZOO). Jestem przekonany, że po przesłaniu zdjęcia dostaniesz odpowiedź.
Mietek.
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochani - to jest pani kwiczołowa Turdus pilaris. Kwiczoły należą do drozdowatych (Turdidae) i są trochę większe od znanego kosa. Raczej gnieżdżą się kolonijnie na wysokich drzewach - ale widocznie ta pani czuje się tam bardzo bezpiecznie. Dodam jeszcze, że ubiegłej zimy miałem na balkonie ognik szkarłatny z mnóstwem jagód. Dojrzało go stadko właśnie tych ptaków - były tak głodne - że praktycznie półmetrowa przestrzeń między nami (zza szyby) wcale im nie przeszkadzała - "opędzlowały" ognik do ostatniego owocka. Niestety nie zrobiłem wtedy żadnego zdjęcia, szkoda.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Kwiczoły są dość powszechne. W każdym razie nie można powiedzieć, że to rzadki okaz. Podobno zalicza się je do ptaków łownych. Ale w Polsce cały rok są pod ochroną. Można je uznać za sprzymierzeńców ogrodników, bo jedzą głównie rozmaite owady i ślimaki. Jesienią jednak mogą się interesować różnymi jagodami także tymi które są uprawiane przez działkowców .
Jeśli na drzewie jest tych gniazd więcej, to dla własnego dobra nie należy niepokoić tych ptaszków. Swoich gniazd bronią w dość specyficzny sposób...
Jeśli na drzewie jest tych gniazd więcej, to dla własnego dobra nie należy niepokoić tych ptaszków. Swoich gniazd bronią w dość specyficzny sposób...
Wojtek
Pod lasem
Pod lasem
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cudowne są fotki z ptaszkami.
Ja natomiast sfilmowałem aparatem innego mieszkańca działkowych drzew.
Nie dał się bliżej podejść, ale słychać jak "śpiewa":
http://img532.imageshack.us/my.php?imag ... 741em1.flv
I co Wy na to???
Ja natomiast sfilmowałem aparatem innego mieszkańca działkowych drzew.
Nie dał się bliżej podejść, ale słychać jak "śpiewa":
http://img532.imageshack.us/my.php?imag ... 741em1.flv
I co Wy na to???
Jakub . . . . .
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po rozjaśnieniu zdjęcia, wydaje mi się, że jest to śpiewający samczyk sikorki bogatki, ale oczywiście mogę się mylić.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.