Bawełnica
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: grzyb? plesń?
Bawełnica korówka? Obejrzyj przez lupę.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
jokaer pisze:Bawełnica korówka? Obejrzyj przez lupę.
Czym ją atakować?
pozdrawiam, WW
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Na pewno bawełnica.
Insektycydy na mszyce.
Insektycydy na mszyce.
Zaatakowałem to calypso, dobrze uczyniłem?
Są już (male) owoce.
Jabłonki były pryskane w marcu miedziowym czymś i preparatem jakimś antygrzybicznym, jest tu jakiś związek?
Są już (male) owoce.
Jabłonki były pryskane w marcu miedziowym czymś i preparatem jakimś antygrzybicznym, jest tu jakiś związek?
pozdrawiam, WW
- akilegna
- Przyjaciel Forum - weteran
- Od: 3 maja 2007, o 09:14
- Kontakt:
Re: Bawełnica na jabłoni
WW to jest rzeczywiście bawełnica korówka.
Najlepiej działa Actara (preparaty na mszyce, w tym świetne calypso nie działa). Zabieg najlepiej wykonać po zbiorze owoców, czyli jesienią.
Jest to szkodnik dość wredny ale walkę da się z nim wygrać!
Powodzenia!
Najlepiej działa Actara (preparaty na mszyce, w tym świetne calypso nie działa). Zabieg najlepiej wykonać po zbiorze owoców, czyli jesienią.
Powodzenia!
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
Czy Mospilan bądź Decis mogą być skuteczne?
Z kupnem Actary, Pirimy , Movento jest problem.
Z kupnem Actary, Pirimy , Movento jest problem.
pozdrawiam, WW
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mszyca zdycha od wszystkiego- patrz tylko na karencję. Najlepiej pewnie pogonił by to jakiś imidachlopryd, ale nie na owocowym(chyba, że po wczesnych zbiorach). Musisz niestety powtarzać zabieg aż do zwycięstwa!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Morał taki, że należy to teraz zostawić, a po "zbiorze" owoców walczyć do upadłego?akilegna pisze:WW to jest rzeczywiście bawełnica korówka.
Powodzenia!
pozdrawiam, WW
Bawełnica Korówka na sosnach a ptaki
Dzień dobry,
Mamy w ogrodzie dużo sosen, niestety w tym roku zostały zajęte przez Bawełnicę Korówkę i to w bardzo dużej ilości. Są to duże, wysokie drzewa - po 10 - 15 metrów większość, więc zrobienie oprysku z ziemi jest niemożliwe.
Dodatkowo mamy bardzo dużo lęgu ptaków - jest to kilkanaście gniazd / budek z małymi.
Jak możemy reagować, żeby pozbyć się mszycy jednocześnie nie szkodząc ptakom?
Czy mszyca jeśli nie zostanie 'zaopiekowana' zje / zniszczy te drzewa? Czy może nie ma się czym przejmować?
Proszę o radę,
Pozdrawiam
Mamy w ogrodzie dużo sosen, niestety w tym roku zostały zajęte przez Bawełnicę Korówkę i to w bardzo dużej ilości. Są to duże, wysokie drzewa - po 10 - 15 metrów większość, więc zrobienie oprysku z ziemi jest niemożliwe.
Dodatkowo mamy bardzo dużo lęgu ptaków - jest to kilkanaście gniazd / budek z małymi.
Jak możemy reagować, żeby pozbyć się mszycy jednocześnie nie szkodząc ptakom?
Czy mszyca jeśli nie zostanie 'zaopiekowana' zje / zniszczy te drzewa? Czy może nie ma się czym przejmować?
Proszę o radę,
Pozdrawiam
Bawełnica korkówka jak zwalczyć
Witam wszystkich kupiłem na wiosnę 2 dojrzałe drzewka kilkuletnie i pojawiły mi się takie naloty pytałem właściciela drzewek i powiedział że to mączniak jabłoni i opryskać nimrod 250 ec nie miałem i pryskałem topaz 100ec ale nic to nie dało.
Sam zacząłem szukać i nie wygląda mi to na mączniaka tylko korówka ? widać na zdjęciu larwy
Nigdy tego nie miałem na jabłoni czyżbym kupił to z drzewami ? bo na to wygląda ?
Jak to zwalczyć ? zdjęcia poniżej
Dziękuje
Sam zacząłem szukać i nie wygląda mi to na mączniaka tylko korówka ? widać na zdjęciu larwy
Nigdy tego nie miałem na jabłoni czyżbym kupił to z drzewami ? bo na to wygląda ?
Jak to zwalczyć ? zdjęcia poniżej
Dziękuje
Re: Bawełnica korkówka jak zwalczyć
No zdecydowanie nie jest to mączniak tylko bawełnica. W tej chwili chyba jedynym dostępnym środkiem będzie pirimor, ale dawka razy dwa. Możesz spróbować na razie mospilanem, ale też podwójną dawką i spróbuje zerwać ten oprzęd żeby był lepszy dostęp.
Re: Bawełnica korkówka jak zwalczyć
Dziękuje za odpowiedź.
Chyba dostałem to razem z drzewami kupionymi bo na innej jabłoni tego nie mam
Zwalcze to czy lepiej pozbyć się tych drzew ?
Już są owoce na 5 litrow opryskiwacza ile specyfiku?
Chyba dostałem to razem z drzewami kupionymi bo na innej jabłoni tego nie mam
Zwalcze to czy lepiej pozbyć się tych drzew ?
Już są owoce na 5 litrow opryskiwacza ile specyfiku?