Dawidia chińska
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dawidia chińska
Tak wygląda moja młoda Dawidia po zimie .
Nie ma żadnych uszkodzeń od mrozu ,więc chyba nie jest
tak bardzo wrażliwa na niskie temperatury .
Ciekawe jak zniesie wiosenne przymrozki
Nie ma żadnych uszkodzeń od mrozu ,więc chyba nie jest
tak bardzo wrażliwa na niskie temperatury .
Ciekawe jak zniesie wiosenne przymrozki
Niestety dawidia jest dosyć wrażliwa na przymrozki. Jeżeli ma już liście nawet niewielki spadek temp. poniżej zera powoduje prawie całkowitą ich utratę. Potem regeneruje, jednak tempo wzrostu w danym sezonie jest małe. Jeżeli jest to możliwe (moja jest zbyt duża) warto ją wtedy okryć na noc włókniną. Jeżeli pąki są zamknięte przymrozki nie robią na niej wrażenia.Babopielka pisze:Ciekawe jak zniesie wiosenne przymrozki
pozdrawiam
tomek
A czy ktoś wie ile lat musi mieć dawidia, żeby zakwitła?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 maja 2010, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
wszystkich to mój pierwszy post.
Dawidia powinna zakwitnąć w wieku 18-20 lat (niestety). Posiadam 5-cio letnią ma około 2,0m. Zimy znosi dobrze ale pamiętać trzeba o wiosennych przymrozkach i w zasadzie te kwietniowe gdy drzewko ma już liście są najgroźniejsze i wtedy należy ją okrywać.
wszystkich to mój pierwszy post.
Dawidia powinna zakwitnąć w wieku 18-20 lat (niestety). Posiadam 5-cio letnią ma około 2,0m. Zimy znosi dobrze ale pamiętać trzeba o wiosennych przymrozkach i w zasadzie te kwietniowe gdy drzewko ma już liście są najgroźniejsze i wtedy należy ją okrywać.
20 lat?
A może są tez szczepione, zakwitające szybciej? Mam mała dawidię, na 100% holenderskiej produkcji, ale czy na własnych korzeniach? Obmarzła połowa, mimo, że pod włókniną.
A może są tez szczepione, zakwitające szybciej? Mam mała dawidię, na 100% holenderskiej produkcji, ale czy na własnych korzeniach? Obmarzła połowa, mimo, że pod włókniną.
-
- 0p - Nowonarodzony
W necie znalazłem też info o 10 latach. Moja wiedza ( jak i sadzonka) pochodzi z ogrodu dendrologicznego w Przelewicach, gdzie właśnie młode z ich wysiewu zakwitły po 20 latach. Tamtejsza "stara" Dawidia jest imponujących rozmiarów - polecam.
Być może w ciągu kilku lat upowszechni się w Polsce i trafi do Polski odmiana 'Sonoma' dawidii, która kwitnie w młodym wieku (podobno już kiedy drzewko ma 1 m wysokości). Na razie do kupienia chyba tylko w Bluebell Nursery w Wlk. Brytanii (100 funtów za sztukę, import z USA). Liczę na to, że za jakiś czas pojawi się w ofercie firmy Plantmar, która sprowadza takie ciekawostki (właściciel występuje na forum jako PM68, można pytać).ewiwa pisze:A może są też szczepione, zakwitające szybciej?
-
- 0p - Nowonarodzony
Kwitnąca Dawidia 1metrowej wysokość hmm .. urok jej kwiatów (chusteczek) dopiero widać od dołu. Czyli i tak minimum to 3-4m wysokości.
pozdrawiam
Krzysiek
pozdrawiam
Krzysiek
- gienass
- 100p
- Od: 12 cze 2010, o 20:32
- Lokalizacja: Pomorze Zachodnie(okolice Dębna/Szczecin) strefa 7a
Swoją posadziłem w kwietniu 2010.Miała z 50 cm. Przeżyła przymrozek niczym nie okryta (małe magnolie nigry padły), ale zapewne dlatego że pączki jeszcze się nie rozwinęły. Niestety liście wypuściła tylko z dwóch pączków (reszta wyschła i odpadła). Rzeczywiście jako młode drzewko lubi półcień lub nawet cień. Słońce popaliło jej listki. Potem ocieniłem ją i już urosła trochę lepiej.
Tak wyglądała w maju i czerwcu.
Tak wyglądała w maju i czerwcu.
Pozdrawiam
Eugeniusz
Eugeniusz
- gienass
- 100p
To już potem jak trochę odżyła. Zaczęła wypuszczać nowe pędy. I tak mam zamiar kupić na wiosnę znacznie większą (niestety droższą ) więc jak mi padnie w zimę to jakoś to przeżyję. Ale mam nadzieję iż nic jej nie będzie bo co dwie dawidie to nie jedna
Pozdrawiam
Eugeniusz
Pozdrawiam
Eugeniusz
Eugeniusz
- gienass
- 100p
Dawidia Sonoma pojawiła się w ofercie Plantmaru na 2011 rok. Ale oni chyba sprzedają tylko hurtowe ilości niestety.
Pozdrawiam
Eugeniusz
Eugeniusz
- gienass
- 100p
Witam
Z racji wolnego dnia zajechałem dziś do ogrodu w Glinnej i jakże się zdziwiłem. Zakwitła Dawidia. Wcześnie, nawet bardzo wcześnie w tym roku. Nie ma jeszcze maja przecieź. Oto co ustrzeliłem.
Z racji wolnego dnia zajechałem dziś do ogrodu w Glinnej i jakże się zdziwiłem. Zakwitła Dawidia. Wcześnie, nawet bardzo wcześnie w tym roku. Nie ma jeszcze maja przecieź. Oto co ustrzeliłem.
Pozdrawiam
Eugeniusz
Eugeniusz
-
- 0p - Nowonarodzony
A mojej przemarzły liście w ostatnich przymrozkach.