Lilie - choroby i szkodniki

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję Aniu za odpowiedź i link "D
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p
Od: 19 maja 2008, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam do Was moi drodzy pytanie. Dwa lata temu dostalam od tescia w prezencie kilkanascie cebulek lili. zakwitly przepieknie niestety zaczal je wcinac jakis robalek. Skladowal jaja pod lismi lili ( byly doslownie na kazdym) takie czarne szlamowate. Tesc poradzil mi sciagac kazda"kupke" recznie i niszczyc- tak samo z doroslymi juz robalkami postepowac. Robilam to ale niestety nie zdolalam ochronic wszystkich moich lili. Niektore mialy pozjadane liscie do golej lodygi, inne mialy ponadgryzane mocno platki a jeszcze inne nie zdarzyly calkiem rozkwitnac bo pak byl mocno pogryziony.
Czy sa jakies inne metody oprocz "recznej" do zwalczania tych oadow/robakow- i jak sie to to wogole nazywa?
byla bym wdzieczna za pomoc nie chciala bym by i w tym roku pozjadal moje piekne lilie.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

"Mospilan" to środek, który wnika do rosliny. Wytępiłam nim bruzdownicę w różach. Jak bedziesz miała duzo szkodników, to go wypróbuj.
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p

Post »

Dziekuje Chatte ale nie wiem czy znajde srodek o tej samej nazwie tutaj u mnie:-( jak będę w sierpniu w polsce to kupie tylko czy nie bedzie za pozno na ratunek?
Mogla bys mi jeszcze napisac jak sie nazywa to cos co zjadalo mi lilie?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oj, tego to nie wiem :? Nie znam się za dobrze na szkodnikach.
Może dostaniesz jakiś podobny srodek. Pytaj o preparaty o działaniu układowym.
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ihasia pisze:Dziekuje Chatte ale nie wiem czy znajde srodek o tej samej nazwie tutaj u mnie:-( jak będę w sierpniu w polsce to kupie tylko czy nie bedzie za pozno na ratunek?
Mogla bys mi jeszcze napisac jak się nazywa to cos co zjadalo mi lilie?
W sierpniu już nie będzie Mospilanu w sprzedaży więc trzeba zaraz zastosować coś innego, nawet jakiś pyretroid będzie lepszy niż nic.
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p

Post »

Dziekuje Wam- jutro wybiore sie do ogrodnika i podpytam co i jak ( a takie latwe to wbrew pozorom nie bedzie- nie każdy bawarczyk jst w stanie mnie zrozumiec a ja - nie kazdego bawarczyka):-)))
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Lilie - coś je zżera !!!

Post »

Zauważyłam szkodnika na liliach :roll: niestety troszkę za późno - uszkodził dość znacznie liście ;/ Wygląda jak młoda stonka , żeruje na spodach liści i wcina je - pąki kwiatowe też mi uszkodził - jakby mała gasiennica pokryta czymś co przypomina błoto ...albo coś gorszego...:evil:
Pomóżcie - co to za szkodnik ??? jak się go pozbyć jak najszybciej ???? ( zanim zje je całkowicie )
Robale wyglądają tak:
Obrazek

poniszczone lilie
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Najlepiej wyzbierać i ;:5
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

u mnie było to samo.... ale karate sobie z nimi poradził
spryskać i po kłopocie :)
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p

Post »

Tez mam z nimi klopot- zbieram i niszcze. Niedawno znalazlam w necie troszke o nic ale nazwy znowu zapomnialam!
Podobno wlasnie ich larwy siedza pod lismi i jedza i rosna- dorosle osobniki sa z takim razaco czerwonym pancerzykiem- jak widze ze sa i co gorsza kopuluja- to ubijam na smierc. Niestety sa bardzo plodne.. mowicie ze karate sobie z nimi radzi? czyli musze sie zaopatrzyc.

O znalazlam nazwe Poskrzypka Liliowa
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

http://fotogalerie.pl/fotka/24316610839 ... 8E1B30D1B8
Oto winowajca. Co roku miałam poobgryzane lilie. Jak pryskalam roże to o nich zapominałam. W tym roku było ich niewiele więc walka wręcz pomogła :D
Pozdrawiam
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Dziewczyny dzięki za odpowiedź ;:196 to na pewno jest poskrzypka liliowa, bo czasami siedzi na roslince ten czerwony robak - pewnie się rozmnaża ( przyznam się ze wstydem:oops: że myslałam , że to właśnie ten czerwony jest pożyteczny i zjada te czarne pod liśćmi :oops: ) Muszę się rozprawić z tym paskudztwem :evil:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”