Mech na trawniku

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Aquitilla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2007, o 18:10

Post »

Spróbuj polewać beton wodą z rozcieńczonym ACE albo innym wybielaczem (ewent Domestos, Cilit z chlorem). Będzie brzydko pachnieć i trochę potrwa, ale u mnie się udało...
Natura jest Zen
Kazik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sty 2007, o 17:59

Post »

A co na to powiedzą rośliny rosnące w pobliżu.
Chodnik trzeba spłukać i skażona woda pójdzie do gleby.
Awatar użytkownika
DanaZet
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 paź 2006, o 01:10
Kontakt:

Post »

Aquitilla pisze:Spróbuj polewać beton wodą z rozcieńczonym ACE albo innym wybielaczem (ewent Domestos, Cilit z chlorem). Będzie brzydko pachnieć i trochę potrwa, ale u mnie się udało...
Ja mam ten sam problem z mchem z polnocnej strony domu. Z tym,ze podworko mam wylozone kostka Bauma i srodki zrace ,ktore polecasz moga chyba odbarwic kolor kostki? Podobno w sklepach sa specjalne srodki do zwalczania mchu,musze sie tam wybrac :)
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

A co zrobić, aby mieć mech na głazach i w miejscach, których się chce? Słyszałam, że są jakieś metody, ale nie wiem jakie? :?:
Awatar użytkownika
cynia
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 00:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam podobny problem z mchem. Niby wszystko wiadomo, cień, kwaśna gleba. Z przykrością stwierdzam, że nieznalazłam dobrego środka na mech w trawiku i na betonowym ganku.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

A u mnie w cienistych miejscach mech porasta szpary w kostce, którą jest wyłożone podwórko, dookoła dom i ścieżkia do domu od ulicy. Podobno jest jakiś środek chemiczny do zwalczania mchu- ale ja nie stosuję szkodliwej chemii koło domu i miejsc mojego zamieszkania /z zasady nie zatruwam swojego środowiska /. Nie jest to aż tak bardzo uciążliwe u mnie- tylko szparki w kostce w kilku miejscach...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Każdy środek działa tylko czasowo. Po kilku miesiącach mech znów powraca. Niestety. :cry:
Pozdrawiam Andrzej.
Tęcza
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 maja 2006, o 23:19

Post »

Dziękuję za wasze rady, jestem tak zdesperowana tą zielenią,że zastosuję wszystkie podane przez was metody, ale póki co mrozik lekki zagościł u nas więc poczekam na cieplejsze klimaty, pozdrawiam z Rybnika!
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59

Post »

W necie znalazłem dwa środki na mech: Reinit - A (kostki , betony) i mogeton 25wp (trawniki betony) . Dośc tanie może pomogą.
Pozdrawiam ,
Marcin
Feliks G
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 wrz 2006, o 16:20

Post »

Walczę z mchem, tym w trawniku, od kiku lat. Po wielu próbach, wg. rad znajomych, wypracowałem, własną, skuteczną metodę. Trzeba mech usunąć fizycznie /wydrapać/ a następnie, oczyszczone miejsce, spryskać Mogetonem. Jeszcze jedna informacja: jeżeli, w trawniku jest więcej mchu niż trawy to najlepiej, taki trawnik, przekopać. Niestety, przed przekopaniem trawnika, mech też trzeba usunąć fizycznie.Mam około 100 metrów kw. trawnika. Na większej powierzchni , ta metoda jest zbyt uciążliwa.
Już szron na głowie już nie to zdrowie a w sercu
ciągle maj / Starsi Panowie dwaj /
Kulka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 lut 2007, o 11:02

Post »

Na wiosnę zrobić dobrą wertykulację trawnika a jeśli jeszcze kogoś stać by kupić aerator i ze dwa razy do roku go zastosować - to już nic więcej nie potrzeba - trawnik będzie jak dywan.
Na murki, chodnik kupuję b.dobry niemiecki preparat (nie pamiętam dokładnej nazwy) ale przy etykiecie ceny jest (lub powinno być) napisane, że to jest produkt "antymech".
Pozdrawiam serdecznie kulka
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Witam wszystkich.Ja też mam ten problem i nie mogę sobie dać rady z mchem .Umnie rośnie na plytkach i też nie chcę dawać chemi , ale chyba będę musiała bo on mi wszędzie zaczyna włazić. Umnie co gorsza rośnie ten mech na miejscach słonecznych. Dziwne prawda?? Poradżcie jak mam go się pozbyć. Pozdrawiam
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przeczytaj jolciajci m.in. temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0
By odszukać interesujący Ciebie temat naciśnij u góry "SZUKAJ" i wpisz hasło np: "Zwalczanie mchu na trawniku".
Pozdrawiam Andrzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”