Chryzantemy - choroby,szkodniki
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy można uratować tę chryzantemę?
Mam chryzantemę, u której na liściach od wiosny pojawiają się nieregularne czerwone plamy, które w końcu obejmują całą blaszkę liściową. Liść szybko usycha i opada. Do jesieni, nie pryskana, roslina jest prawie bez liści.
Próbowałam pryskać kilkoma preparatami przeciwgrzybowymi, ale z niewielkim skutkiem. Trochę tylko zwolniłam postęp choroby. Czy i czym mozna ją ratować?
Próbowałam pryskać kilkoma preparatami przeciwgrzybowymi, ale z niewielkim skutkiem. Trochę tylko zwolniłam postęp choroby. Czy i czym mozna ją ratować?
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Chatte , przypuszczalnie masz węgorka chryzantemowca, a preparaty grzybobójcze faktyczne troszkę mu psują smak , ale w żadnym wypadku nie zwalczą . Chemicznie w uprawach zwalcza się to paskudztwo bardzo toksycznymi środkami , a dla amatorów dostępna metoda to zaparzanie karpy gorącą wodą . Nie robiłam tego na rosnącej w ogrodzie chryzantemie i nie wiem czy w ten sposób dałoby się wredotę wykurzyć. Na pewno można wyleczyć wykopaną z ziemi karpę i oczywiście posadzić później w innym miejscu . Można to zrobić na przedwiośniu , zanim zaczną wybijać oczka z karpy . Te na starych pędach przeważnie przy tym zabiegu giną , za to karpa odbija później mocniej i dobrze się krzewi . Nie pamiętam dokładnie temperatury wody , jeśli sama nie znajdziesz postaram się odnaleźć jakieś zapiski na ten temat , chociaż niedawno wywaliłm materiały z szafy i pamięci . Niżej przy okazji próbka mojej dawnej uprawy .To nie na temat ale kolorowo .
Pozdrawiam . kozula
Pozdrawiam . kozula
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Też optuję za węgorkiem chryzantemowcem
Obciąć po przekwitnięciu całe pędy (lub po przymrozku) wykopać rośline mocząc karpy w wodzie o temp. 46 st.przez 10 minut, potem do zimnej wody i wysadzić do ziemi utrzymując przez kilka dni temp. ok. 10 st. Celsjusza - to sposób w ogrodach przydomowych
oprócz tego istnieje zwalczanie chemiczne, ale to bardzo silna chemia
Obciąć po przekwitnięciu całe pędy (lub po przymrozku) wykopać rośline mocząc karpy w wodzie o temp. 46 st.przez 10 minut, potem do zimnej wody i wysadzić do ziemi utrzymując przez kilka dni temp. ok. 10 st. Celsjusza - to sposób w ogrodach przydomowych
oprócz tego istnieje zwalczanie chemiczne, ale to bardzo silna chemia
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- MariaTeresa
Piwnica nieogrzewana lub garaż teraz jest na zewn. ok. 10 st.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- MariaTeresa
raczej tak, bo nie ma gwarancji,że nie będzie szybko przymrozków
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
Re: Czy można uratować tę chryzantemę?
zdecydowanie braki magnezu(czerwone przebarwienia)chatte pisze:Mam chryzantemę, u której na liściach od wiosny pojawiają się nieregularne czerwone plamy, które w końcu obejmują całą blaszkę liściową. Liść szybko usycha i opada. Do jesieni, nie pryskana, roslina jest prawie bez liści.
węgorek nie daje takich symptomów
- MariaTeresa
Przy niedoborze magnezu nerwy pozostają zielone, zresztą najczęściej niedobór Mg występuje w uprawach bezglebowych...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy